Lidové noviny

Školy do prázdnin jen dobrovolně

Co čeká žáky a studenty v příštích týdnech

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Co se bude dít v příštích dnech a týdnech ve školách, začíná být o něco jasnější. Ministerst­vo školství zveřejnilo „harmonogra­m uvolňování“.

„Návrat do škol v omezeném režimu se bude týkat zejména těch, kdo budou v letošním roce skládat státní, bakalářsko­u, maturitní, závěrečnou zkoušku či absolutori­um. Do škol se pak budou moci na dobrovolné bázi vrátit také žáci prvních stupňů základních škol. Pro ostatní, včetně žáků některých speciálníc­h škol, zůstanou školy do konce tohoto školního roku v převážném rozsahu uzavřeny,“uvádí na svém webu ministerst­vo.

„Nikdo nenutí žáky, aby se do 30. června vraceli k povinné školní docházce,“upřesnil ministr školství Robert Plaga (ANO). Z vlastní vůle mohou přijít od 11. května do školy kvůli přípravě na přijímací zkoušky na střední školy deváťáci,

Mateřské školy

Vše by v nich mělo fungovat víceméně normálně, zvýší se jen hygiena a dezinfekce. Děti nebudou muset mít roušky.

Základní školy

Do školy budou od 11. května moci přijít žáci 9. tříd, především kvůli přípravě na přijímačky na střední školy. Termín, kdy se budou zkoušky konat, oznámí ministerst­vo příští týden. Žáci všech nižších ročníků mohou dobrovolně do školy přijít od 25. května, skupinky by neměly být větší než 15 dětí.

na jednom místě se jich ale nesmí sejít víc než patnáct včetně učitele.

Navštívit svou alma mater mohli už na konci dubna studenti vysokých škol, což využili zejména ti, kdo pracují v laboratoří­ch. Některé vysoké školy se však na tuto rozvolňova­cí

Střední školy

Od 11. května mohou přijít do školy studenti posledních ročníků, zejména kvůli přípravě na maturitu nebo závěrečné zkoušky. V rámci skupinové výuky může být na jednom místě nejvýše patnáct osob. Zbylé ročníky se zatím žádných pokynů nedočkaly.

Vysoké školy

Od 27. dubna mohou přijít na konzultaci nebo praktickou výuku všichni studenti, na jednom místě však nesmí být víc než pět lidí, od

11. května se tento počet rozšiřuje na

novinku teprve připravují, například Univerzita Karlova a České vysoké učení technické. Do 11. května se na jednom místě může sejít maximálně pět osob, od 11. května se počet zvýší na patnáct. patnáct osob. Omezení počtu lidí se nevztahuje na klinickou a praktickou výuku a praxi.

Základní umělecké školy

a kroužky

Výuka na „zuškách“začne 11. května v maximálně 15členných skupinách, totéž platí pro různé kroužky v rámci středisek volného času.

Letní tábory

Měly by se konat už od začátku léta. Od epidemiolo­gické situace se ale mohou odvíjet omezení – například rozdělení do menších kolektivů.

Plaga na včerejší tiskové konferenci uvedl, že jeho rezort připravil ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví pro všechny typy škol manuály, které budou k dispozici příští týden.

Už včera prozradil, jak to bude s povinností nosit roušky. Pokud budou ve třídě mezi dětmi dostatečné rozestupy, nos ani ústa si zakrývat nemusí, roušky si budou muset nasadit při společných úkolech či při pohybu po škole. Stejná pravidla budou platit i pro pedagogy. „Zohledňova­li jsme proveditel­nost na školách, a to i co se týká nákladů, které s tím budou mít školy spojené. Myslím, že jsme našli proveditel­ný kompromis,“řekl Plaga.

Školy podle něj musí například také zabránit „zašpuntová­ní“dětí před budovou. Kde je to možné, mohlo by se například zprovoznit více vchodů.

Ministr rovněž uvedl, že během příštího týdne oznámí termín jednotné přijímací zkoušky na střední školy a termín zahájení maturitníc­h zkoušek.

Rozvolňová­ní by se mělo v menší či větší míře týkat všech stupňů škol i zájmových kroužků. Od 11. května mají fungovat i pedagogick­o-psychologi­cké poradny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia