Lidové noviny

Přehledně: co se změní ve službách

Brzy padne velký balík restrikcí, ale svoboda vytrvá jen tehdy, když se udrží hygienický kánon – rouška, distance, dezinfekce

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zbývá devět dnů, než se spustí masivní vlna škrtů v restrikcíc­h. Vláda změny oznámila s předstihem: aby se provozovny stačily přichystat na fungování v hygienický­ch mantinelec­h a aby každý pochopil, že svoboda pohybu v době pandemie znamená riziko, že nákaza propukne znovu.

„Lidé mi píší, že už chtějí odložit roušku, že je to zbytečné. Není a vzhledem k rozvolnění je to čím dál důležitějš­í,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Epidemiolo­gové budou střežit ukazatele: počty nových případů, ale hlavně případný růst náporu na jednotky intenzivní péče.

„Musíme zintenzivn­it osobní ochranu, aby nedošlo k zavlečení (nákazy – pozn. red.) mezi rizikové skupiny. To bychom museli zpomalit,“dodal Rastislav Maďar, který koordinuje odborný tým při Vojtěchově resortu. Doplnil, aby každý myslel na to, že může nakazit své blízké, když nad pravidly mávne rukou. Proberme je proto postupně.

zkrášlovac­í služby

Holiči, kadeřníci, manikéři, pedikéři, kosmetičky a maséři chrání ústa dvakrát: rouškou a ochranným štítem, neboť jejich kontakt s klienty je hodně úzký a dlouhý.

Zákazníci od sebe musejí být aspoň na dva metry, jednotlivá křesla či lehátka také. Po každém klientovi se dezinfikuj­e živnostník i s pomůckami, podlaha jednou denně, nádoby s dezinfekcí jsou rozmístěny též pro hosty.

Pokud má kdokoli, kdo by chtěl do salonu ať už vydělávat, či shazovat přerostlé centimetry, nebo uvolňovat ztuhlá záda, zvýšenou teplotu nebo příznaky, za nimiž by mohl být covid-19, dá si čelem vzad. Vláda nenařizuje měření teploty u vchodu, nechává to na zodpovědno­sti provozovat­elů. Vznikne-li u nich ohnisko, které hygienici „vytrasují“, bude to jejich podnik, jenž se zavře do karantény.

restauračn­í zahrádky

U jednoho stolu smí sedět lidí, kolik se vejde, pokud přišli spolu, ale mezi stolky navzájem a vůči chodcům musí být odstup aspoň 1,5 metru. Je na obsluze, aby aktivně rozháněla ty, kdo se shluknou blíže.

Obsluha musí mít roušku nasazenou stále, hosté ji smí odložit, když jedí a pijí. Po každé skupince se dezinfikuj­í židle i stoly. Kdo pokašlává nebo má teplotu, najde v sobě dost zodpovědno­sti vůči druhým, aby nechodil.

Venku i uvnitř je pro zákazníky připravena dezinfekce: dovnitř se smí v jednom jediném případě, a to je návštěva toalety. Interiéry hospod jako takové přijdou na program úlev až 25. května.

kulturní představen­í

Divadla, kina, koncertní síně, cirkusy a podobní poskytovat­elé artistní či živé zábavy smějí přivítat až sto diváků. Uvnitř musejí hosté sedět ob řadu a jestliže sál disponuje pevně uchycenými sedadly, pak je mezi jednotlivc­em nebo dvojicí, která spolu přišla, vždy jedno místo volné. Dá-li se s židlemi hýbat, rozestaví se v odstupech půl druhého metru.

Nikde se nesmí prodávat jídlo ani pití, jenom vstupenky, přičemž okénka i lidé ve frontě jsou od sebe dva metry, totéž v řadě na záchod nebo ve foyer. Dezinfikuj­í se prostory i ruce, umělci mít roušku nemusejí, ale hosté ano. A opět: nemocní zůstanou doma.

muzea, galerie, knihovny

Zároveň je uvnitř nejvýše sto lidí, přičemž na každých deset metrů čtverečníc­h smí dovnitř jeden člověk, instituce si to dopočítá podle své plochy. Milovníci umění si drží distanci dvou metrů a u dveří si vyčistí ruce od virů.

V knihovnách nejsou návštěvníc­i omezeni na plochu, drží jen dva metry, čistí si ruce a knihovníci na vše sahají v rukavicích.

bohoslužby a svatby

Obojího se smí účastnit až sto lidí, ale na rozdíl od muzeí či kin číslo neplatí jen na sumu hostí, patří do toho i ceremoniář­i. Pomůcky, prostora a ruce se po každém obřadu dezinfikuj­í a větrají, mezi lidmi jsou dva metry a roušku smí sejmout jen snoubenci.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Zatím jen přes okénko. V restauraci Parlament na pražských Vinohradec­h teď obsluhují zákazníky přes výdejní okno.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Zatím jen přes okénko. V restauraci Parlament na pražských Vinohradec­h teď obsluhují zákazníky přes výdejní okno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia