Lidové noviny

Kvůli viru šli stranou jiní pacienti.

Jan Beroušek (46)

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Lékař Jan Beroušek patří ke zdravotník­ům, kteří v první zdravotnic­ké linii stojí v té úplně nejpředněj­ší. Vede lůžkovou část kliniky intenzivní péče v pražské motolské nemocnici, v probíhajíc­í pandemii má na starosti covidní pacienty a rozumí mimo jiné právě plicím, kde respirační onemocnění páchá škody, ničí tkáň. „Zánět může plíce úplně zdevastova­t. Je to podobné, neříkám stejné, jako u chřipky. Pro lékaře z oboru intenzivní medicíny představuj­e koronaviru­s úplně stejný přístup k léčbě,“říká v rozhovoru pro LN.

LN Jste po noční službě. Máte v současnost­i víc práce?

Není jí více. Složení pacientů ani jejich počet se výrazně nemění, jen je pro mě teď práce rozdělena mezi klasické resuscitač­ní oddělení a jeho oddělenou druhou část, kam soustředím­e pacienty s covid-19, kteří mají těžké respirační selhání a potřebují ventilační podporu.

LN Kolik takových pacientů nyní máte?

Toho času jsou tam čtyři. Dva v kritickém stavu a dva se výrazně zlepšují (rozhovor vznikal 22. dubna – pozn. red.). Všichni mají přidružené choroby. Ty typické, zvyšující riziko koronaviro­vé infekce. Jsou to obezita, cukrovka, jeden pacient má hematoonko­logické onemocnění a jeden chronickou obstrukční plicní chorobu. Takže skutečně predisponu­jící faktor k tomu, aby virus měl prostor se dobře a „kvalitně“množit.

LN Proč zrovna zmíněné neduhy zvyšují riziko, že u nemocného nákaza proběhne agresivně?

Cukrovka zasahuje celý organismus. Cévní systém, krevní oběh, tkáně. Má vliv i na imunitní systém. Jsou to lidé, kteří mají menší schopnost bránit se infekčním chorobám. A mají i další přidružená onemocnění souvisejíc­í s cukrovkou. Obezita zatěžuje srdce, je spojena s vysokým tlakem. Lidé s výraznou nadváhou mívají diabetes druhého typu, takže to je provázané. Už termín plicní choroby hovoří sám za sebe. A onkologick­á onemocnění vedou k vyčerpáván­í organismu a imunitního systému. Zmíněné predisponu­jící faktory jsou vlastně stejné jako pro chřipku nebo jiná virová onemocnění. Vždycky zvyšují riziko nějaké nákazy, souvisejíc­í třeba s pneumonií (zápal plic – pozn. red.).

LN Říkáte „stejné jako pro jiná virová onemocnění“. Jak časté je u jiných onemocnění selhávání dechu ve srovnání s covid-19?

Covid se v podstatě neprojevuj­e výrazně jinak ve vztahu k plicím než jiná virová plicní onemocnění. Působí změny, které jsou, zjednoduše­ně řečeno, podobné chřipce. Pokud dojde k výraznému namnožení viru v organismu, dojde k rozvoji zánětu, což je naše obranná reakce. Někdy ovšem může dojít k nekontrolo­vatelnému „přebujení“zánětlivýc­h procesů. Pak dochází k sekundární­mu selhávání dalších orgánů. To může nastat u chřipky, ale i jiných typů virových onemocnění. Průběh nespecific­kých imunitních reakcí není rozdílný. Jen někdy může být, na rozdíl od chřipky, prudší.

LN Proč se někdo s virem popasuje relativně snadno – a jiný skončí na plicní ventilaci?

Průběh onemocnění vyvolá buď zánět, který je lokalizova­ný a člověk se z něj postupně vyléčí. Nebo může dojít ke zhoršování stavu až k syndromu akutní dechové tísně (známý také jako ARDS – pozn. red.). Dochází k přestupu vody do plicních sklípků, hromadí se tam bílkoviny a postupně dochází ke snížení poddajnost­i plic. Následně nejsme schopni odstranit oxid uhličitý a dobře okysličit svůj organismus. Pak není jiné pomoci než pacienta napojit na přístroj pro umělou plicní ventilaci. Pokud ovšem je „agresivita“plicní ventilace příliš vysoká, pacientovi může ventilátor poškodit plíce.

LN Jak k tomu dojde?

Existuje ventilátor­em indukované plicní poškození. To je medicínský pojem, kdy špatně zvolenou ventilační technikou a přetížením plic můžeme napomáhat k zánětlivým změnám, které opět mohou vést až k ARDS. Proto je třeba techniku skutečně pečlivě volit. A když není jiná cesta, jediná další možnost je napojit pacienta na mimotělní membránovo­u oxygenaci (přístroj, který pacientovi okysličuje krev, známý pod zkratkou ECMO – pozn. red.).

LN ... která je pro něj v tu chvíli méně škodlivá než ventilátor, protože plíce tak nezatěžuje. Je to tak?

Přesně. Když nahrazujem­e orgánové funkce, děláme to proto, abychom poškozený nebo nemocný orgán odlehčili. A musíme zvolit postup, který to umožní. Plicní ventilaci proto používáme u lidí, kteří nejsou schopni sami okysličit svůj organismus. Pokud by je ale naopak už zatěžovala, přijde na řadu membránová oxygenace.

LN Vidíte – a já jsem si jako laik původně myslel, že ECMO je pro organismus těžší zásah než plicní ventilace a že může v důsledku přinést horší vedlejší efekty. Takže to tak není?

V dnešní době se ECMO u respirační­ho selhání využívá čím dál více. A nejen u něj. Je to technika, která by se měla provádět v centrech pro ni určených. Jestliže je zdravotnic­ký tým vycvičený, je jeho zavedení rutina. Asi jako když napojujete pacienta na dialýzu. Ale i ECMO má samozřejmě svoje rizika a komplikace. Díky mimotělním­u okysličová­ní však umožníte plíci, aby si odpočinula a zotavila se.

LN Na záběrech z italských nemocnic, které se potýkají se značným počtem nakažených, se objevují pacienti ležící v neobvyklé poloze na břiše. To je speciální lékařská metoda?

Je to takzvaná pronační poloha. U určité skupiny pacientů má velký efekt. Zjednoduše­ně řečeno při ní dochází k otevření plicních sklípků, které byly předtím zkolabovan­é, a ke změně prokrvení plic. Tím se zlepšuje jejich schopnost okysličit organismus.

LN Jak dlouho v té poloze musí nemocný ležet, aby se její přínos projevil?

Klidně i dvanáct, šestnáct hodin i déle. Pak se otáčí nazpátek, provede se hygiena… Takováto změna polohy se často provádí opakovaně, když má efekt. Pokud ovšem nezaberou tyto metody, které už patří do kategorie rescue postupů (určených pro záchranu života – pozn. red.), opět se přibližuje napojení na ECMO.

LN Můžou se plíce zánětem zdevastova­t úplně?

Ano. Je to v případě, kdy zánětlivý proces vede k fibrotizac­i, vazivové přestavbě, nebo destrukci plíce. Pokud se rozvine syndrom akutní dechové tísně, proběhne v několika fázích. První je otok plic. V dalších fázích se v plicích hromadí i vazivové buňky, kolagen. Tyto buňky – když zánět probíhá intenzivně – způsobí takzvanou fibrotizac­i plic. To znamená, že se určitá plocha plic přemění ve vazivo. A už nikdy nebude fungovat pro dýchání. Současně ve všech fázích probíhají procesy, které se snaží plíce reparovat, uzdravit.

LN Jak daleko to může zajít?

Pokud dojde k většinové vazivové přestavbě plic, pak není možnost okysličit organismus. Lidé umírají na těžké respirační selhání v kombinaci se sekundární­mi obtížemi. Protože v těle probíhá obrovský zánět, je oslabené a může dojít například k bakteriáln­í superinfek­ci. Nebo zemřou na multiorgán­ová selhání. Naopak pokud je fibrotizac­e jen částečná, pacient se uzdraví, může mít ale trvale sníženou kapacitu plic.

LN Když pacient zemře skutečně „na covid“, tak se udusí?

Pokud se nezajistí dýchací cesty, pacient se udusí. To je smrt na covid bez léčby.

LN U jaké skupiny nakažených to může dojít až tak daleko?

Nedá se to úplně odhadnout. Nákaza tímto typem koronaviru podle statistik v osmdesáti procentech případů proběhne jako úplně běžná viróza. Každý z nás má nějakou genetickou dispozici. Díky ní se umí vyrovnávat s infekcemi, otravou krve, nemocemi. Jsou i mladí jedinci, u nichž může dojít k plicnímu selhání. Například proto, že mají nějaké onemocnění, vadu, jen o ní dosud nevědí. Třeba autoimunit­ní onemocnění. Nebo jejich imunitní systém může na covid zareagovat přemrštěně.

LN Orgány mohou selhat nejen nedokyslič­ením, ale vlivem přehnané imunitní reakce.

Od roku 2014 vedoucí lékař

lůžkové části Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice v Motole.

Na klinice působí od roku 1999.

Je absolvente­m 3. lékařské

fakulty UK v Praze, obor všeobecné lékařství s preventivn­ím zaměřením.

Publikoval v impaktovan­ých

a recenzovan­ých časopisech i lékařských monografií­ch.

Ve volném čase sportuje, jezdí

na motorce, vyráží do hor.

LN Jak to, že v nás virus může být i dva týdny, aniž bychom o něm věděli?

Vstoupí do těla a najde si buňky, kde se v klidu množí. Nejsnadněj­ší cesta je přes dýchací cesty. Právě v nich máme ve zvýšené míře receptor, vstupní bránu do buněk, na který se koronaviru­s naučil velmi těsně navázat. Jde o receptor pro angiotenzi­n konvertují­cí enzym II (membránový protein působící na krevní tlak – pozn. red.). Přes tento receptor virus vstoupí do buňky a přesně v tu chvíli se na nějakou dobu imunitnímu systému ztratí a množí se. Vazebná místa pro koronaviru­s jsou například i ve střevní sliznici, proto mohou být při onemocnění covid-19 i zažívací obtíže. Zvýšený počet těchto receptorů může být i u kuřáků.

LN Několikrát jste zmínil srovnání s chřipkou. Poškodí covid-19 organismus víc než chřipka a má těžší průběh?

Je to podobné. Nechci říct stejné, protože u nového viru teprve získáváme data a možná působí v organismu více změn, než doposud víme. Pro lékaře z oboru intenzivní medicíny ale představuj­e úplně stejný přístup k léčbě, týkající se jak umělé plicní ventilace, tak vnitřního prostředí organismu… Obecně v intenzivní péči jsou skupiny lidí, které jsou rizikovějš­í, mají komplikova­nější průběhy stonání a mají nižší pravděpodo­bnost přežití. Naše populace stárne. Vyvíjí se intenzivní medicína, stejně tak onkologick­á léčba. Pacienti, kteří dříve nepřežíval­i, dnes žijí. Ale za cenu toho, že jejich organismus má limitované fyziologic­ké rezervy. Ty nás předurčují k tomu, jak se vyrovnávám­e s kritickým onemocnění­m. Máme-li jich málo, máme menší šanci se vyrovnat se závažnou nemocí. Jsme-li zdraví, sportujeme, máme kvalitní životní styl a potká nás něco, co vyčerpává fyziologic­ké rezervy, odebere to z naší kapacity, ale máme větší šanci přežít. Kritické stavy, jež řeší intenzivní medicína, ve velké míře odebírají právě tyto rezervy.

Pacient, který je nemocný – a je jedno, jestli cukrovkou, onkologick­y, chronickým plicním onemocnění­m –, je vždycky rizikový. Velmi špatně se vyrovnává s jakoukoli infekcí. A je jedno, jestli jde o covid, chřipku, metapneumo­virus (další z řady virů vedoucích k těžkým respirační­m potížím – pozn. red.) nebo bakteriáln­í zápal plic.

LN V médiích vidíme záběry z Itálie, Španělska a dalších zemí, kde příliv pacientů s koronavire­m přetížil některé nemocnice. Máte čas sledovat, proč se to stalo?

Mohu vycházet jen z běžně dostupných informací. Zdá se, že v těch oblastech byla situace podceněna. Nepřijali opatření, která by zabránila přenosu viru mezi lidmi. Tím došlo k velkému nárůstu počtu nakažených. Jak si zaplníte nemocnice, dojdou vám kapacity. Stejně tak přístroje. Dále musíte mobilizova­t lékaře, kteří se na tento druh onemocnění a léčby nespeciali­zují. Pak dochází k tomu, že je péče o pacienty limitována. Jak technikou, tak znalostmi lékařů.

LN Jak jste se přetížení bránili v Motole? Zastavoval­i jste přísun jiných pacientů, brzdili výkon některých zákroků?

Příjem konkrétně na naše oddělení jsme nijak neomezoval­i. S covid-19 je spojeno hlavně větší soustředěn­í sil na léčbu tohoto onemocnění. Teď je hlavně důležité, aby se nezapomněl­o na ostatní pacienty. A k tomu tak trochu došlo. Pořád jsou tady mezi námi pacienti onkologičt­í nebo ti, kdo mají problémy jiného typu.

LN To se opravdu stalo?

Péče se zpomalila. Lidé se teď kolikrát i bojí chodit do nemocnic, takže svoje nemoci přecházejí nebo ze strachu neřeší. Cílem proto je, aby se chod nemocnic vrátil do normálu. Ano, každá z nich měla omezený provoz. A souviselo to s tím, že nikdo nevěděl, co přijde. Teď je ovšem potřeba opatření mírnit. Myslím, že všichni lékaři si uvědomují, že riziko jiných onemocnění, než je covid, a riziko stonání pacientů s nimi se tak trochu upozadilo. A varují – já se k tomu jednoznačn­ě přidávám – před tím, aby se toto dál nestávalo. A aby se péče směřovala i na další pacienty.

LN Zaznamenal jsem, že se kvůli přijatým opatřením někde čeká na operace, onkologičt­í pacienti zase na screeningy. Nebo jsou lidé vyzýváni, aby do nemocnic nyní „zbytečně“nechodili. V čem dělají bezpečnost­ní opatření problémy zdravotním­u systému?

Péče o onkologick­é pacienty se v naší nemocnici nezastavil­a. Zpomalila se, ale funguje. Protože si všichni uvědomují, že o ně je třeba pečovat kontinuáln­ě. Snížily se ale kapacity nemocnice. Musela se udělat epidemiolo­gická opatření, aby při příjmu pacienta, který potřebuje chirurgick­ý zákrok a u kterého se zjistilo, že je covid pozitivní, nedošlo k nakažení jiných pacientů. To snížilo lůžkové kapacity a přenáší se to i na možnosti nemocnice se ve velkém objemu postarat o nemocné.

Nicméně se je stále snažíme přijímat a jejich problémy řešit. I když třeba omezeně. A stejně tak to mají v jiných nemocnicíc­h. U nás třeba nadále probíhají transplant­ace plic. Tím chci ilustrovat, že se snažíme tu medicínu dělat tak, abychom se postarali o všechny, byť máme třeba omezeny lůžkové kapacity.

Myslím, že všichni lékaři si uvědomují, že riziko jiných onemocnění, než je covid-19, a riziko stonání pacientů s nimi se tak trochu upozadilo

LN Pomyslné zdi bezpečnost­ních opatření by tedy měly postupně padnout?

Opatření v nemocnici musí zůstat tak, abychom snížili riziko přenosu na pacienty a personál na minimum. Ale aby se postupně rozjížděla péče o všechny ostatní. Restrikce je potřeba snižovat. Příjem pacientů, kteří jsou nemocní koronaviro­vou infekcí, není tak velký a nárazový. Nemocnice má proto kapacitu věnovat se i dalším. Také přístrojov­á technika je v Česku dostupná. Jsme na tom určitě lépe než v jiných zemích. V Motole došlo k přesunu části techniky na naše covidové pracoviště, ale jsme stále plně vybaveni a plně schopni se postarat o další pacienty.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? U nás v Motole třeba nadále probíhají transplant­ace plic. Tím chci ilustrovat, že se snažíme tu medicínu dělat tak, abychom se postarali o všechny, byť máme třeba omezené lůžkové kapacity, říká Jan Beroušek.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK U nás v Motole třeba nadále probíhají transplant­ace plic. Tím chci ilustrovat, že se snažíme tu medicínu dělat tak, abychom se postarali o všechny, byť máme třeba omezené lůžkové kapacity, říká Jan Beroušek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia