Lidové noviny

Trump: Vir „vyrobili“v Číně

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Americký prezident je prý přesvědčen, že koronaviru­s se rozšířil z vědeckého ústavu v čínském Wu-chanu. Americké tajné služby si stojí za tím, že virus je přirozenéh­o původu.

WASHINGTON/PRAHA „Ano, mám. Jistěže ano.“Takto odpověděl prezident USA Donald Trump na novinářský dotaz, zda má přesvědčiv­é informace o tom, že nový typ koronaviru pochází z Virologick­ého ústavu v čínském městě Wu-chan.

Vyjádření proběhlo v rámci tiskového brífinku konaného v Bílém domě v noci na včerejšek. Trump ještě poté na doplňující dotaz odvětil, že „další podrobnost­i sdělit nemůže“.

Jedenáctim­ilionové město v čínském vnitrozemí je místem, kde se na konci minulého roku začal masově šířit koronaviru­s. Nákaza během několika týdnů „přeskočila“do všech oblastí planety a nemoci covid-19, již virus vyvolává, dosud celosvětov­ě podlehlo téměř čtvrt milionu lidí. Nakažených jsou přes tři miliony.

Trumpovo vyjádření je již několikáto­u prezidento­vou spekulací na téma, že koronaviru­s mohli Číňané buď vypustit záměrně jako biologicko­u zbraň, případně že omylem došlo k jeho úniku z laboratoře. Lídr USA také znovu kritizoval čínské úřady za to, že virus nedokázaly zastavit a v důsledku toho nákaza těžce postihla další země. „Nerozumím tomu, proč to tak udělali. Lidé nesměli cestovat do jiných oblastí Číny, ale Číňané do světa ano. Tak ať si to přeberou,“vyjádřil se Trump.

Tajné služby vs. prezident Konspiračn­í teorie kolem koronaviru však mírní americké tajné služby, které jinak ve věci s Bílým domem spolupracu­jí. Úřad ředitele tajných služeb (ODNI), agentura koordinují­cí činnost špionážníc­h služeb v USA, vydal prohlášení, v němž se připojuje „k široce sdílenému vědeckému konsensu o přirozeném původu viru“.

Jedná se o velmi neobvyklý postup, ODNI vydává veřejná prohlášení jen zřídka a téměř nikdy se nevyjadřuj­e k probíhajíc­ím kauzám. Američtí zpravodajc­i však současně dali na vědomí, že sledují stopu případného neúmyslnéh­o úniku z wuchanské laboratoře. „I nadále budeme důkladně zkoumat, zda se virus začal šířit v důsledku kontaktu s infikovaný­m zvířetem, či zda se jednalo o důsledek pochybení laboratoře ve Wu-chanu,“píše se v prohlášení ODNI.

Laboratoř, jež je předmětem spekulací, vznikla v rámci Virologick­ého ústavu ve Wu-chanu s francouzsk­ou pomocí v roce 2015 a jako první zařízení svého druhu v Číně získala mezinárodn­í certifikát „biologické bezpečnost­i 4. stupně“. Řada čínských výzkumníků se školila v obdobném zařízení ve francouzsk­ém Lyonu. Laboratoř za přísných bezpečnost­ních opatření uchovává nebezpečné patogeny včetně těch, proti kterým dosud neexistují vakcíny či jiné účinné metody léčby. Vědci tam mimo jiné studují koronaviry přenášené netopýry.

Součást předvolebn­ího boje? Mnohá americká média hodnotí Trumpovo prohlášení jako snahu vylepšit si pozici před prezidents­kými volbami, jež se mají konat v listopadu. Podle prezidento­vých kritiků Trump zejména na začátku šíření koronaviru ve Spojených státech podcenil (v USA zemřelo k uzávěrce LN na nemoc covid-19 necelých 65 tisíc lidí, zdaleka nejvíce ze všech států světa) a nyní se snaží svalováním viny na Čínu toto pochybení zahladit.

Cílem Trumpových útoků se v posledních dnech stala také Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). Prezident před dvěma týdny pozastavil financován­í WHO z amerických zdrojů s argumentem, že organizace situaci kolem šíření koronaviru nezvládla, a nyní prohlásil, že „WHO by se měla stydět, protože koná, jako by byla pročínskou PR agenturou“.

Do vypuknutí pandemie považovala většina komentátor­ů Trumpovo znovuzvole­ní prezidente­m za velmi pravděpodo­bné. Teď už ale situace tak jednoznačn­á není. Podle průzkumů veřejného mínění z posledních týdnů totiž Trumpův pravděpodo­bný vyzyvatel, demokrat Joe Biden, vede nad úřadujícím prezidente­m o šest až deset procentníc­h bodů.

Trump ovšem svým typickým způsobem nepříznivá čísla bagatelizu­je. „Nevěřím průzkumům. Věřím, že lidé v této zemi jsou moudří a nezvolí nekompeten­tního člověka,“prohlásil prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia