Lidové noviny

Jak zabránit zábavě? Slepičím trusem

- HELENA TOMKOVÁ

LUND/PRAHA V Lundu, stejně jako v mnoha dalších švédských městech, se každým rokem 30. dubna pořádá největší oslava studentské­ho roku. Při příležitos­ti Valpuržiny noci, u nás známé jako filipojaku­bská či pálení čarodějnic, chodí do parků popíjet desetitisí­ce lidí, mezi nimi i mnoho studentů z místní univerzity. Vedení města, v němž žije asi 92 tisíc obyvatel, chtělo zabránit tomu, aby se z něj stalo nové epicentrum koronaviru. Nápad oplotit městský park v centru radnice vyhodnotil­a jako nedostateč­ný, studenty se proto rozhodla odradit jinak. Do parku nechala navézt tunu slepičího trusu.

Podle starosty města Philipa Sandberga tímto řešením zabil Lund dvě mouchy jednou ranou – lidé se parku vyhnuli a hnojení blahodárně zapůsobí na místní zeleň. „Sedět v parku, který páchne po slepičích výkalech... Není to příjemný zážitek,“napsal Sandberg na Facebooku. „Ovšem trávníku to prospěje, slepičince obsahují hodně fosforu a dusíku, takže budeme mít v létě opravdu krásný městský park,“dodal.

Předseda městského výboru pro životní prostředí Gustav Lundblad, jenž návrh v úterý schválil, řekl pro britský deník The Daily Telegraph, že město udělalo vše potřebné, aby shromažďov­ání předešlo. „Je to ta nejspontán­nější oslava ve Švédsku, obvykle přijede okolo 30 tisíc lidí – a to by letos byla katastrofa. Pokud by se tisíce lidí snažily přelézt přes plot parku, bylo by velmi obtížné je zastavit,“řekl Lundblad.

Uznal také, že se nevábný odér z městského parku, kam během čtvrtka radnice navozila jednu tunu trusu, zřejmě rozšíří i mimo areál parku. „Nejsem žádný expert na hnojivo, ale rozumím tomu tak, že trochu zápachu bude cítit i ve zbytku města. Jsou to koneckonců slepičí výkaly,“sdělil Lundbland švédskému listu Sydsvenska­n.

Park byl během svátku oficiálně zavřený a vstup hlídala i policie s bezpilotní­mi letouny. Radnice Lundu na svůj facebookov­ý profil včera přidala video se záběry z hnojení. „Doufáme, že si díky tomuhle užijeme pěkné a opravdu zelené jarní a letní dny,“napsala k příspěvku. Podle starosty se krok setkal s pozitivním ohlasem, napsal server americké televize CNN.

Oslavy nemohou zakázat Svátek Valpuržiny noci se ve Švédsku – podobně jako ve střední Evropě – tradičně slaví zapalování­m ohňů. Lidé se začínají bavit už brzy odpoledne a pořádají pikniky s přáteli. Oslavy švédské autority chápou jako spontánní a neorganizo­vané, takže je nemohou zakázat. Kvůli riziku nákazy ale mnoho švédských měst požádalo své občany, aby tradici letos neslavili.

Švédsko zvolilo v boji s koronavire­m mírnější opatření než jeho sousedé. Školy, restaurace či posilovny zůstaly otevřené a vláda se spoléhá spíše na osobní zodpovědno­st občanů než na zákazy a omezení. V zemi je zákaz shromažďov­ání nad 50 osob a platí doporučení omezit cestování a sociální kontakt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia