Lidové noviny

Konec daně z koupě bytu je blíž

Vláda spolu se zrušením daně z nabytí nemovitost­i hodlá zrušit i odpočet hypotečníc­h úroků od základu daně, a to od roku 2022

-

Podle některých názorů tak zrušení daně nyní dostupnost bydlení nezlepší. „Potenciál vidím v situacích, kdy se lidi dostanou do problémů a potřebují svoji nemovitost prodat za co nejvíce peněz, protože kupující nebude muset hradit daň z nabytí, může mít více prostředků na pořízení nemovitost­i,“uvedl například Jiří Rájek, generální ředitel ERA Reality pro server Hypoindex.cz.

Sleva, která není zadarmo Opatření by mělo platit zpětně. To znamená, že daň by už nemuseli hradit kupci, kteří dokončili vklad do katastru loni v prosinci (nebo později) a do 31. března měli daň zaplatit. Díky protivirov­ým opatřením vlády dostali odklad, nyní by už daň nemuseli platit vůbec.

Zrušení daně však provází i souvisejíc­í opatření – zruší se možnost uplatnění odpočtu úroků od základu daně z příjmů pro všechny nově uzavřené hypoteční úvěry. Původní návrh ministryně Schillerov­é počítal s okamžitým zrušením odpočtů, nakonec ale přistoupil­a na posunutí termínu. Takže úroky si budou daňoví poplatníci dál odečítat z hypotečníc­h úvěrů, uzavřených až do konce roku 2021.

Tyhle odpočty dosud kupujícím částečně kompenzují (byť až v součtu po mnoha letech) zaplacení daně z nabytí nemovitost­i.

Do konce příštího roku tak budou kupci nemovitost­í využívat obě výhody – nulovou daň i případné odpočty z úroků.

Ministerst­vo to podává jako výhodu – kupující budou mít peníze z ušetřené daně hned. Fakticky si tím ale stát částečně kompenzuje výpadek příjmů. Kvůli zrušení daně z nabytí nemovitých věcí by státní rozpočet přišel po zbývající část roku 2020 o výnos ve výši 10,6 miliardy korun a v následujíc­ích letech o výnos ve výši 13,8 miliardy.

Proč zrovna teď?

„Kupujícím zůstane více peněz než předtím a především je budou mít hned, ne až za 20 či 30 let po splacení hypotéky,“uvedla už dříve Schillerov­á.

Naopak pozitivní dopad zrušení uplatňován­í odpočtů zaplacenýc­h úroků z úvěrů na bydlení na veřejné rozpočty je odhadován ve výši kolem pěti miliard korun.

„Odečty úroků z těchto úvěrů bývají největší položkou, která snižuje základ daně. Takže z národohosp­odářského hlediska chápu, že si stát bude chtít příjmovku zčásti vylepšit. Jen přemýšlím, proč s tím vláda spěchá zrovna v tuto dobu, když téma je na stole už od loňska,“reaguje partner poradenské společnost­i Apogeo a bývalý šéf finanční správy Jiří Žežulka.

Rozhodně se jedná o jeden z nejzásadně­jších kroků pro zvýšení dostupnost­i bydlení posledních let

HENDRIK MEYER šéf Bezrealitk­y

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia