Lidové noviny

Hokejová extraliga se má rozšiřovat

-

PRAHA Kluby hokejové extraligy očekávají po předčasném ukončení soutěže jen v této sezoně ztráty příjmů ve výši stovek milionů korun. Další ztráty zřejmě přinesou dopady krize na ekonomiku a sponzory. Aby byly dopady co nejméně tvrdé, vypracoval­i zástupci hokejového svazu a extraligy návrh změny fungování soutěží pro následujíc­í ročníky.

Podle návrhu by v příštích dvou sezonách z extraligy nikdo nesestupov­al a elitní soutěž rozšířil vždy jeden tým z první ligy, pokud splní licenční podmínky. Od ročníku 2022/23 by se hrála baráž. „Od třetí sezony by se soutěž vrátila k otevřenému modelu, který považuje vedení Českého hokeje a Tipsport extraligy za nejvhodněj­ší,“uvedl svaz v tiskové zprávě.

Motivaci pro co nejvíce klubů v co nejdelším období má zajistit dočasná úprava vyřazovací části – do čtvrtfinál­e play off by postupoval­a čtyři nejlepší mužstva oproti dosavadním šesti, zatímco celky na pátém až dvanáctém místě by se střetly v předkole. To se dosud týkalo mužstev na sedmé až desáté příčce.

V sezoně 2022/23 by dva nejhůře umístěné kluby z 16 účastníků sestoupily přímo. Další, kterého by určila skupina o udržení mezi celky na 11. až 14. místě, by svou příslušnos­t k elitě hájil v baráži s nejlepším týmem druhé nejvyšší soutěže. V sezoně 2023/24 by se extraliga vrátila ke 14 účastníkům, přičemž fáze play down by se rovněž týkala mužstev na 11. až 14. místě a nejhorší z nich by musel do baráže.

Start je nejistý

Účastníci extraligy se k návrhu mají vyjádřit do poloviny května. Vše pak musí ještě schválit výkonný výbor Českého hokeje. „Není tajemstvím, že jsem stoupencem otevřeného modelu se sestupy a postupy. Na tom se nic nemění a poslední sezona, která byla divácky rekordní, jeho atraktivit­u prokázala,“ uvedl prezident svazu Tomáš Král. „Teď však čelíme zcela zásadním problémům, způsobeným chybějícím­i příjmy a nepředvída­telností dalšího vývoje. Je povinností svazu hledat způsoby, jak klubům umožnit, aby se s kritickou situací vyrovnaly a ekonomicky stabilizov­aly. Věřím, že navrhované, časově ohraničené úpravy by k tomu pomohly,“řekl Král.

Ředitel extraligy Josef Řezníček ve čtvrtek připustil, že není jisté, že extraliga začne opravdu 18. září, jak se plánuje. „Čekáme, jak se vyvine fotbalová liga a jak to bude vypadat se soutěžemi, které začínají až v září. Nikde nemáme jistotu, že začnou a že se nebudou muset posouvat, popřípadě i rušit. Jsme v situaci, kdy se není o co opřít. Nevím, zda se extraliga nepřeruší v polovině sezony. A řešit pak přímý postup a sestup by bylo velice komplikova­né. Soutěž by tak mohla dostat další úder, proto jsme nastavili návrh takto,“řekl Řezníček České televizi. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia