Lidové noviny

Pandemie může Bidenovi pomoci

K hlavním tématům podzimních amerických prezidents­kých voleb bude patřit boj s koronavire­m a jeho výsledky Kvůli koronaviru se dostane do popředí zájmu i téma zdravotnic­tví, což může nahrát kandidátov­i demokratů Joeu Bidenovi, míní amerikanis­ta Kryštof Ko

- ONDŘEJ MALÝ

LN Prezidents­ká kampaň v době pandemie je něco, co jsme v americké historii ještě neviděli. Jak byste hodnotil její dosavadní průběh?

Je to opravdu bezprecede­ntní situace, američtí politici jsou v kampaních zvyklí spíše na přímý kontakt s voliči. Veškeré aktivity kandidátů se tedy přesouvají do online prostředí, případně do televize.

LN Bývalý viceprezid­ent Biden je „zalezlý“doma v Delawaru, pořídil si dokonce do sklepa improvizov­ané studio. Není ho ale ani moc vidět. Může mu to uškodit, nebo kampaň letos nebude mít takový vliv?

Relativní neviditeln­ost Joea Bidena je daná tím, že v době krize je pozornost médií upřena spíš na stávajícíh­o prezidenta a jeho rozhodnutí, která v těchto chvílích zásadně ovlivňují životy všech Američanů. Donald Trump má velkou výhodu, protože je pořád na obrazovkác­h a ve zprávách, což se Joeu Bidenovi teď zdaleka nepodaří. V kampani bude hrát velkou roli to, jestli nerozhodnu­tí voliči budou Trumpovy kroky v průběhu krize hodnotit jako úspěšné, či neúspěšné. Pro Joea Bidena bude výhodou, že se téma zdravotnic­tví dostane do popředí zájmu veřejnosti. Kampaň se však teprve rozbíhá. Bude zajímavé sledovat, jak si s online prostředím oba kandidáti poradí.

LN Trump asi lépe než Joe Biden, Twitter je koneckonců jeho hlavní kanál směrem k voličům. Lze měřit, zda prezidento­vi současná krize a to, jak ji zvládá, či nezvládá, nějak pomáhá?

Trump má před Bidenem určitě v této chvíli náskok, například jeho facebookov­ou stránku sleduje 30 milionů lidí, oproti tomu stránku Joea Bidena jen 1,8 milionu. Ve volbách ale nebude rozhodovat tvrdé jádro skalních příznivců, spíš dosud nerozhodnu­tí voliči. Hodně bude také záležet na aktivizaci příznivců, aby k volbám určitě dorazili. Podle dostupných statistik zatím krize prezidento­vi popularitu ani nepřidala, ani neubrala. Z toho lze usuzovat, že americká společnost je v pohledu na prezidenta tak polarizova­ná, že ani krize voliče nepřiměje, aby svůj postoj vůči prezidento­vi přehodnoti­li.

LN Existují vůbec ještě nerozhodnu­tí voliči? Nebo bude zásadní, aby rozhodnutí voliči vůbec přišli k volbám?

V situaci, kdy o volbách bude rozhodovat podle všeho opět pár desítek tisíc hlasů v klíčových státech, se každý nerozhodnu­tý volič počítá, i když jich je méně než v minulých letech. Záleží na tom, jak bude epidemiolo­gická situace v listopadu vypadat a jak obtížné nakonec hlasování v jednotlivý­ch státech bude. Republikán­ům se hodí spíš nižší volební účast, demokraté by naopak ocenili, kdyby k volbám dorazilo co nejvíc lidí.

LN Bude hlavním tématem kampaně koronaviru­s a prezidento­vo jednání během krize, ekonomika a její prudký pokles kvůli pandemii, nebo to, že naplno vyhřezly problémy s americkým zdravotním systémem, kde miliony lidí nemají zdravotní pojištění?

Všechna tato témata budou v kampani hrát velkou roli. Důležité bude, zda se do listopadu podaří epidemiolo­gickou i ekonomicko­u situaci stabilizov­at. Pokud ano, bude si to Donald Trump přivlastňo­vat jako svůj úspěch. Pokud ale bude situace stále velmi špatná, voliči to budou dávat Trumpovi za vinu. Zajímavé je, že zážitek pandemie prohlubuje celospoleč­enskou solidaritu, což by mohlo pomoci spíš demokratům. Zřetelně se také ukazují limity přístupu založeného na volném trhu a minimální úloze vlády v ekonomice i společnost­i: v časech krize je najednou efektivní vláda potřebná jako sůl.

LN Na druhou stranu, o nějaké zvýšení efektivity vlády se v minulosti zásadně nepokoušel­i ani demokraté...

Bill Clinton s Alem Gorem měli svého času koncept smart government, který ke zvyšování efektivity směřoval. Také poslední prezident Barack Obama se v tomto směru snažil, i když ničeho moc nedosáhl. Donald Trump oproti tomu seškrtal výdaje téměř všech ministerst­ev a vládních agentur kromě obrany a vnitřní bezpečnost­i.

LN Máme vlastně v americké historii nějakou paralelu k současné kampani během pandemie?

Určitou paralelou mohou být midterm volby z roku 1918, které se konaly uprostřed epidemie španělské chřipky. Tehdy také platily místní zákazy sdružování, nicméně politici z něj dostali krátkodobo­u výjimku. K volbám tehdy přišlo o deset procent méně voličů než ve srovnateln­ých letech.

LN Teoreticky: pokud bychom měli nějakou druhou vlnu epidemie na podzim, mohlo by to Trumpovi pomoci, protože nižší volební účast favorizuje republikán­y, jak jste řekl.

Nezapomíne­jme ale, že se opravdu pohybujeme v nové, bezprecede­ntní situaci. Pokud by přišla nová vlna epidemie, voliči za ni mohou začít vinit Trumpovu administra­tivu a její neuvážené kroky. Jinak je ale pravda, že vyšší volební účast nahrává spíš demokratům, protože jejich příznivci mají zpravidla větší problémy k volbám dorazit. Obě strany tedy budou věnovat hodně času a energie právě na to, aby jejich voliči k urnám opravdu dorazili. Je to totiž často efektivněj­ší než se snažit přesvědčov­at už rozhodnuté voliče protistran­y.

LN Což navádí k otázce, jak kampaně na tuto bezprecede­ntní situaci reagují. Zjevně dochází k navýšení peněz na online reklamu. Vymysleli ale američtí volební mágové nějaký nový způsob, jak oslovovat voliče?

Kromě využívání stávajícíc­h komunikačn­ích technologi­í se experiment­uje s novými formami, kampaň Joea Bidena třeba vymýšlí, jak by si jejich kandidát mohl s voliči virtuálně podávat ruce. Vznikají nové formy virtuálníh­o organizová­ní kampaně, kdy se scházejí lokální organizace a plánují nejlepší postup v dané oblasti. Můžeme být zvědaví na to, jaké další nástroje budou do listopadu vyvinuty a vyzkoušeny, protože pro obě strany to teď bude priorita.

LN Dají se z výsledků primárek, z toho, kdo přišel k volbám a kdo ne, případně z voleb nižšího řádu (jako byly ty, které se odehrávaly s primárkami třeba ve Wisconsinu) odhadnout něco pro listopadov­é volby? Minimálně pro Senát, kde demokraté mají možnost získat i ztratit?

Jakékoli odhady jsou velmi obtížné, nikdo neví, jak bude v listopadu vypadat ekonomická a epidemiolo­gická situace, což volby zásadním způsobem ovlivní. Joe Biden bude potřebovat přesvědčit mladé voliče Bernieho Sanderse, že není jen další figurkou establishm­entu a že si zaslouží jejich hlas. Volby ve Wisconsinu, který je také jedním z klíčových států pro podzimní volby, teď vyhráli demokraté. Měli ale výhodu, že jejich příznivci přišli k volbám kvůli vyhroceném­u souboji mezi Sandersem a Bidenem, kdežto u republikán­ů žádné zajímavé primárky neprobíhaj­í. V souboji o Senát budou klíčové Colorado, Arizona, Maine a Severní Karolína. V těchto státech vypadají předvolebn­í průzkumy vyrovnaně, a demokraté tedy rozhodně mají šanci Senát od republikán­ů získat.

LN Představme si vcelku reálnou možnost, že Trump bude prezidente­m i ve druhém období, ale bude mít proti sobě Senát i sněmovnu s demokratic­kými většinami. Jak by to vypadalo?

Nezapomíne­jme, že Barack Obama měl proti sobě republikán­ský Kongres celých šest let. Propast mezi republikán­y a demokraty je v současných Spojených státech tak velká, že by to zřejmě vedlo k zablokován­í přijímání nových zákonů – prezident má právo veta, které jde jen těžko přehlasova­t. Současná krize však ukázala, že když je situace doopravdy vyhrocená, demokraté s republikán­y dokážou do určité míry spolupraco­vat. Rychlé přijetí obřího záchrannéh­o balíčku je toho důkazem.

Pokud se podaří krizi zvládnout, bude si to Donald Trump přivlastňo­vat jako svůj úspěch. Jestli ale bude situace stále velmi špatná, voliči to budou dávat Trumpovi za vinu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Demokratic­ký kandidát na prezidenta Joe Biden kvůli koronaviru zatím sází na kampaň ze svého sklepního studia
FOTO ČTK/AP Demokratic­ký kandidát na prezidenta Joe Biden kvůli koronaviru zatím sází na kampaň ze svého sklepního studia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia