Lidové noviny

Prezidente­m z vůle koronaviru

-

že ve stavu nouze jsou schopni jednat rychle a efektivně.

Demokraté chtěli dostat finanční podporu pro jednotlivé státy na volení poštou do podpůrného ekonomické­ho balíčku, republikán­i to však zablokoval­i. Kongres prozatím na zajištění podzimních voleb vyčlenil 400 milionů dolarů, přičemž by podle analýzy Brennanova centra pro spravedlno­st byly na zajištění ochrany zdraví při volbách potřeba přibližně čtyři miliardy na ochranné pomůcky a modernizac­i IT systémů.

Hlavně opatrně, jde přece o funkce Prezident Trump se o výkonu volebního práva poštou vyjádřil už několikrát odmítavě a bez důkazů ho v jednom tweetu označil za „PLNÉ PODVODŮ“, i když sám k volbám na Floridě, kde má trvalé bydliště, několikrát fyzicky nepřišel a volil z Bílého domu. Důvod je jednoduchý: voliči republikán­ů patří mezi ty disciplino­vanější, jde o starší, bílé venkovské obyvatelst­vo, zatímco voliči demokratů, chudší, mladší a častěji příslušníc­i menšin, tak ochotně k volbám nechodí či chodit nemohou (volby v USA jsou ve všední den, mnohdy to nestíhají z práce).

Vtip je ale v tom, že republikán­ští politici v jednotlivý­ch státech sice mají společný zájem na tom, aby se Trump znovu dostal do Bílého domu, ale ještě víc je zajímá to, zda budou znovu zvoleni oni. A tak ve stejnou dobu, kdy prezident tweetoval proti poštovnímu hlasování, jeho pensylvánš­tí straníci rozesílali voličům poštou postup, jak si vyžádat specializo­vanou volební obálku a jak hlasovat na dálku. Stále víc republikán­ských guvernérů se k poštovnímu hlasování minimálně pro letošní volby opatrně přiklání a vybízí voliče, aby si sami zažádali o obálku, než aby ji zaslali každému voliči.

Je libo Big Mac, anebo Trump? Zároveň však republikán­i v některých státech vymýšlejí jiné alternativ­y, které by demokraty tolik neposílily.

Například v Texasu se v červenci uskuteční druhé, z května odložené kolo voleb do federálníh­o Senátu a celé řady dalších volených funkcí. Demokraté tradičně bojují za všeobecnou možnost hlasovat poštou, republikán­i navrhují nakoupit stovky tisíc tužek s gumou na konci, kterou voliči použijí k výběru svých preferencí na dotykových obrazovkác­h volebních přístrojů, nicméně ve hře jsou i zábavné nápady jako vytvoření improvizov­aných volebních místností z garáží nebo volby ze sedadel automobilu v podobném stylu, jako to funguje u drive-in restaurací rychlého občerstven­í.

Pokud nebude do listopadu jasno, mohou být letošní volby nejchaotič­tější v americké historii. Celá řada států nemá vůbec připraveno­u infrastruk­turu na to, že by si vysoké procento voličů zažádalo o volební obálky poštou, navíc výsledky poštovního hlasování trvá dlouho sečíst, a dlouho tak nemusí být jasné, kdo vyhrál, zvlášť pokud výsledky budou těsné (jak se předloni ukázalo při senátních volbách v Arizoně, kde se demokratic­ká kandidátka Kyrsten Sinemová mohla radovat z vítězství až týden po volbách).

Je tak možné, že tradiční dlouhá volební noc se letos v listopadu ještě protáhne. A klidně se může stát, že podobně jako v roce 2000 budou o tom, kdo se stane příštím americkým prezidente­m, rozhodovat vedle voličů i soudci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia