Lidové noviny

Co slovo, to perla

Osobní výběr ze světového tisku

- SIMONA KAŠPAROVÁ redaktorka LN

Také už pomalu upadáte do mdlob z protichůdn­ých a nesmyslnýc­h výroků ministrů české vlády? Tak vězte, že pohled za hranice naší kotliny vám uleví. Nejsme v tom totiž sami.

Například americký prezident Donald Trump sice doporučil občanům nosit roušky, sám ale řekl, že on si ji rozhodně nasazovat nebude. A neučinil tak minulý týden v nemocnici ani viceprezid­ent Mike Pence, byť ostatní členové jeho delegace ústenky měli, a nemocnice to dokonce vyžadovala. Hezké příklady pro občany, že? Trumpův šílený nápad „dezinfikov­at“se proti koronaviru snad ani nemusím zmiňovat. Faktem ale je, že na rozdíl od české politické reprezenta­ce, která zřídkakdy zajímá jiná než česká média, Trump ovlivňuje stovky milionů lidí, ohrožuje jejich životy a ztrapňuje se před celou planetou.

Ale jinak stejně jako české vedení pouští do éteru jednu perlu za druhou. Naposledy ve středu podle serveru CBS News vyjádřil naději, že již brzy bude moci uspořádat desetitisí­cové mítinky svých příznivců, protože – kdo na to zapomněl – na listopad jsou v USA stále plánovány prezidents­ké volby. A stejně jako Trumpův protivník a demokrat Joe Biden ani Trump nyní nemůže své věrné ovečky burcovat v obrovských prostorách amerických stadionů.

„Doufejme, že v nepříliš vzdálené budoucnost­i budeme mít masivní shromážděn­í a lidé budou sedět vedle sebe. Nedokážu si představit, že je obsazené každé čtvrté místo. To by nevypadalo moc dobře. Ne. Doufám, že budeme schopni uspořádat stará dobrá shromážděn­í s 25 tisíci lidmi, kde každý šílí, protože miluje svou zemi,“řekl nejmocnějš­í muž světa novinářům.

Biden kvůli epidemii přesídlil na internet, Trump má tu „výhodu“, že je jako stávající prezident více vidět v médiích. Jistý výhrou si ale není – vzhledem k jeho kontroverz­ním brífinkům (na jednom z nich zazněl i nápad s vstřikován­ím dezinfekce do těla) už ani jeho tým není pro, aby se prezidento­va vystoupení dále vysílala v současné podobě. Ubírají mu totiž na popularitě. A nejnovější průzkumy navíc favorizují jeho soka. „Já sakra neprohrává­m s Bidenem!“vybuchl údajně několikrát minulý týden při jednání svého volebního týmu Trump.

Jenže Amerika ještě není z nejhoršího venku, a ani země, které už by to tvrdit mohly, třeba i Česko, rozhodně neplánují v létě, a možná ani na podzim obnovit hromadné akce. Důkazem toho budiž zrušení populárníh­o Oktoberfes­tu u našich německých sousedů. A Trump chce obnovit obří shromážděn­í! Dobrou zprávou je, že se mu to pravděpodo­bně nepodaří.

***

Ohledně Bílého domu se minulý týden objevila ještě jedna velmi zajímavá zpráva, byť se celkem záhy ukázalo, že vše je trochu jinak. Britský server The Independen­t upozornil na to, že e-shop tvářící se jako oficiální prodejce upomínkový­ch předmětů Bílého domu prodává pamětní mince upomínajíc­í na pandemii koronaviru. A to kus za sníženou cenu 100 dolarů (původně 125), tedy v přepočtu 2500 korun.

To, že „White House Gift Shop“prodává něco takového (kdo by si, proboha, chtěl připomínat pandemii?), přesto mnoho lidí nezarazilo, zprávu serveru The Daily Beast si neověřili, naletěli a na sociálních sítích se horečně rozčiloval­i, jak je to jen možné. Článek sdílel i vermontský senátor Bernie Sanders, nedávno ještě usilující o demokratic­kou nominaci do podzimních prezidents­kých voleb.

Zmiňovaný e-shop však žádné vazby na Bílý dům nemá, byť se tváří velmi přesvědčiv­ě. Výtěžek z prodeje pamětních mincí měl dokonce jít na bohulibé účely – do pěti významných amerických nemocnic zabývající­ch se výzkumem koronaviru.

Není to ale tak dávno, co Bílý dům skutečně vydal pamětní mince, které také vyvolaly značnou kontroverz­i. Šlo o připomínku setkání prezidenta Donalda Trumpa se severokore­jským diktátorem Kim Čong-unem v červnu 2018 v Singapuru.

Mince byly vydány ještě před summitem, u nějž nebylo do poslední chvíle jisté, že se uskuteční, a Trump ho dokonce zrušil. Následně šly do výprodeje – z 25 dolarů klesla jejich cena na 20 (byť se spekuloval­o o možném nárůstu hodnoty vzhledem k tomu, že upomínají na událost, která se nekonala). Dlužno dodat, že schůzka obou lídrů nakonec proběhla.

Bílý dům se bránil, že vydání takové mince je běžné, po kritice ohledně pěstování kultu osobnosti (označení Kima jako „Supreme Leader“, tedy „Nejvyšší vůdce“) a vzhledu státníků (Kimova trojitá brada) se nechal slyšet, že se na designu ani výrobě mince nijak nepodílel.

„Doufám, že budeme schopni uspořádat stará dobrá shromážděn­í s 25 tisíci lidmi, kde každý šílí, protože miluje svou zemi,“řekl nejmocnějš­í muž světa novinářům

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia