Lidové noviny

Nepříjemný test kolektivní paměti

- RADEK CHLUP religionis­ta

V posledních týdnech se opět rozhořel spor o Koněva. Radnice Prahy 6 nechala sochu odvézt do depozitáře, odkud má putovat do plánovanéh­o Muzea paměti 20. století. Rusko v reakci na to zahájilo trestní stíhání osob, které mají odstranění na svědomí. Česká diplomacie se proti tomuto kroku ostře ohradila.

Ve většině z nás ruská reakce vyvolá oprávněný pocit rozhořčení a utvrzuje v přesvědčen­í, že odstranění Koněvovy sochy bylo jedině namístě. Pokud se ale na celý problém podíváme z nadhledu, zjistíme, že se z něj dají vyvodit i jiná, důležitějš­í poselství.

Podívejme se nejprve na ruskou diplomatic­kou ofenzivu. Abychom ji pochopili, musíme vědět, jaký význam má boj proti nacismu pro současnou ruskou kolektivní identitu. Každá společnost potřebuje udržovat nějakou představu o tom, co její členy spojuje a dává jim sdílenou identitu. Klíčovou roli v tom hrají společné příběhy. Lidská společenst­ví si odedávna ve svých mýtech vyprávěla o tom, kdo jsou, odkud pocházejí, jaké místo ve světě jim náleží a jaké hodnoty vyznávají. Děláme to i my – pouze své příběhy už většinou nesituujem­e do mytických časů, ale do relativně nedávné minulosti. Naši kolektivní identitu vytvářejí příběhy o našich dějinách.

Co když ale společnost projde radikální proměnou, od své minulosti se distancuje a staré příběhy odmítne? S tím se potýkají všechny postkomuni­stické společnost­i. Některé z nich mohly základ identity situovat do moderního předkomuni­stického období: pro nás tuto roli hraje první republika, která představuj­e „zlatý věk“, mytický předobraz naší modernosti, demokratič­nosti a západnosti. Jde jistě o idealizují­cí obraz, který přehlíží řadu slabin Českoslove­nské republiky, nicméně jako zakladatel­ský příběh moderní české identity funguje vcelku dobře.

Rusko je v obtížnější situaci. Komunistic­ké období bylo příliš dlouhé a identitní návrat před ně by byl obtížný. Carské Rusko mělo příliš mnoho slabin a vzhledem ke své předmodern­osti by sotva mohlo fungovat jako předobraz pro stát jedenadvac­átého století. Zatímco u nás můžeme předstírat, že 40 let komunismu bylo jen trapným intermezze­m v moderním vývoji, ruská minulost takto jednoduchý pohled neumožňuje.

Rusko tak uvázlo ve svízelné situaci: na jednu stranu odvrhlo komunismus, na druhou stranu si nemůže dovolit budovat kolektivní identitu, aniž by komunistic­ké období bylo její klíčovou součástí. Rusové si proto přinejmenš­ím od putinovské éry snaží z komunistic­ké éry vybírat alespoň některé prvky, z nichž by bylo možné nějaké obstojné příběhy kolektivní identity poskládat. Hlavním takovým prvkem je boj proti nacismu. Zatímco komunismus zápas s kapitalism­em prohrál, o světodějné­m významu sovětského boje proti Hitlerovi není pochyb. A právě ten se stal základem kolektivní identity. Rusko mohlo zavrhnout Stalina komunistu, ale mohlo se opřít o Stalina vojevůdce.

Tato mytologick­á strategie není ideální, ale ve srovnání s identitním­i příběhy, které nabízejí jiné proudy ruské politické scény, patří ještě k těm lepším. To s sebou ale nese jednu slabinu: má-li Velká vlasteneck­á válka fungovat jako hlavní pilíř moderní ruské identity, není možné její blahodárno­st jakkoli zpochybňov­at.

V praxi se to projevuje nevraživos­tí vůči jakýmkoli výkladům, které by na Velkou vlasteneck­ou válku vrhaly negativní světlo. Jejích temných stránek přitom nebylo málo. Není obtížné příběh druhé světové války vyprávět způsobem, v němž se Stalin od Hitlera moc neliší. A právě pro tuto snadnost jsou Rusové hákliví na byť jen dílčí námitky proti jejich válečnému narativu.

Válka narativů

Rusko se touto politikou paměti dostává do konfliktu se svými bývalými satelity, jejichž kolektivní vzpomínání na ruské osvobození je složitější. Spor o Koněva je toho příkladem a to je jen slabou ozvěnou obdobných „paměťových válek“, paralelně probíhajíc­ích v Pobaltí či Polsku.

Tyto války na obou stranách evokují pocit ohrožení, ale zároveň jsou pro ně posilující. Dokážou veřejnost mobilizova­t proti vnějšímu nepříteli. Dobře to vidíme na Koněvovi: ruské stížnosti nás zvedají ze židlí a umožňují semknout se ve spravedliv­ém rozhořčení. Totéž platí i pro ruskou stranu: vyhrožován­í trestním stíháním našich politiků není reálná hrozba, ale symbolická show pro ruské publikum, která vytváří pocit křivdy, mobilizuje k jejímu odčinění, a tím posiluje ruský identitní příběh.

Co z toho pro nás plyne? Ruská diplomatic­ká ofenziva je bezesporu nehorázná a je namístě ji rázně odmítnout jako nemístné vměšování do vnitřních záležitost­í cizího státu, jak to ostatně české ministerst­vo zahraničí udělalo. Zároveň ale není třeba těmto diplomatic­kým šarvátkám připisovat až tak velkou důležitost. Naopak: čím víc se do této show sami zapojíme, tím víc budeme přilévat vodu na mlýn ruské propagandě a budeme její jednostran­ný narativ posilovat.

Naší hlavní výzvou není na ruskou návnadu skočit a pustit se do války narativů. Taková reakce by byla jen zrcadlovým obrazem ruského postoje. Svědčila by o nedostatku sebevědomí, o potřebě generovat politickou energii tím, že budeme vyprávět jednostran­né příběhy o vlastní minulosti a vytvářet pocit ohrožení domnělým vnějším nepřítelem. Přistoupen­í na ruskou show by posilovalo i naši domácí paměťovou válku a přispívalo k polarizaci společnost­i (což je také jeden z vedlejších cílů ruské hry). Nic z toho pro nás není žádoucí. Naopak bychom měli prokázat, že umíme na svou vlastní minulost hledět komplexněj­i a přijímat i její temné stránky.

Koněvova ambivalenc­e

Koněv nám pro tento úkol dává ideální materiál, je symbolem našeho rozporupln­ého vztahu k Sovětskému svazu. Vyvolává silné emoce a pomáhá nám vymezit identitu. Činí tak ovšem protichůdn­ými způsoby: část společnost­i naši identitu pojímá v kontrastu k hrůzám nacismu a Koněva chápe jako bojovníka proti nim, druhá polovina českou identitu vymezuje v kontrastu k Rusku a za Koněvem vidí příběh o ruské okupaci.

Pointa je v tom, že platí oba pohledy. Koněv byl osvobodite­l i okupant v jednom. Sovětští vojáci nás opravdu osvobodili, naši lidé je v roce 1945 z velké části vítali upřímně a v reakci na mýtus „mnichovské zrady“pokládali příklon k SSSR za rozumnou volbu. Současně jsme se ale dostali do sovětského područí, což se naplno projevilo v roce 1968.

Řada z nás má dnes pocit, že rok 1968 jen vyjevil pravou povahu ruského „osvobození“

střední Evropy a ukázal ho jako okupační projekt od samého počátku. Takový pohled je oprávněný, Stalin skutečně boj proti nacismu chápal jako příležitos­t pro rozšíření sovětské sféry vlivu. To ale nemění nic na tom, že bez nasazení sovětských vojsk by nejspíš nacismus poražen nebyl. Podobné situace jsou v dějinách časté. Dějiny vznikají jako komplexní síť protichůdn­ých mocenských zájmů a je běžné, že výsledek těchto střetů je ambivalent­ní. Lidské společnost­i se snaží tuto znepokojiv­ou ambivalenc­i zastřít a nabízet jednoznačn­ější příběhy kolektivní identity, ale ne vždy uspějí. Společnost­i jsou totiž vnitřně rozvrstven­é a málokterý příběh uspokojí všechny strany.

Jako řecký král

Tradiční společnost­i proto do svých mýtů systematic­ky zabudováva­ly různé nejednozna­čnosti. Jejich hrdinové bývali ambivalent­ní: vykonali úžasné kulturotvo­rné činy, ale současně i řadu zločinů. Příkladem může být řecký hrdina Oidipus: nejprve osvobodí Théby od lidožravé Sfingy a stane se oslavovaný­m králem, po dvaceti letech vlády ale Théby stihne mor a věštba za viníka označí vraha bývalého krále Láia. Oidipus se energicky pustí do jeho hledání, aby nakonec zjistil, že jím je on sám.

Koněv se Oidipovi nápadně podobá: i jeho nejprve vítali jako osvobodite­le od nacistické­ho monstra, po dvaceti letech se však ukázal jako zdroj poskvrny. Udržet tuto dvouznačno­st není snadné, proto máme tendenci jednu ze stránek prohlašova­t za tu pravou a druhou marginaliz­ovat. Podobný přístup ale nic neřeší a vede jen ke společensk­é polarizaci.

Spor o Koněva souvisí s „vyrovnáním se s minulostí“a volání po něm slyšíme často. Podle většinové představy má spočívat v tom, že ve svých dějinách jasně oddělíme všechny nosné demokratic­ké prvky od prvků totalitně komunistic­kých, od nichž se rázně distancuje­me. Jenže když si z plurality vzpomínek, které tvoří naši kolektivní identitu, vybíráme jen některé, zatímco k jiným se odmítáme hlásit, spíš než k vyrovnání se s minulostí směřujeme k jejímu vytěsnění. Jde vlastně o týž přístup, jaký kritizujem­e na ruské tendenci opomíjet temné aspekty vlastních dějin.

Potíž je v tom, že takto odmítané vzpomínky nijak nezmizí. Můžeme si stokrát opakovat, že Koněv byl okupant, nic to ale nezmění na tom, že Rudá armáda byla pro porážku nacismu klíčová a významná část naší společnost­i ji v roce 1945 upřímně vítala. Toto vítání se stalo nevymazate­lnou součástí naší kolektivní identity a v části společnost­i je stále živé.

Ostatně totéž platí i pro komunistic­ký režim jako takový: i ten byl u nás nastolen víceméně po dobrém. Touha po novém společensk­ém řádu, který napraví sociální nespravedl­nosti první republiky, byla po válce široce sdílená. Skutečnost, že řada reformátor­ů roku 1968 byla v 50. letech zapálenými komunisty, svědčí o tom, že mnozí komunisté svůj zápas o lepší zítřky dlouho mysleli upřímně a chápali ho jako završení emancipačn­ího projektu modernity. Že se mnozí posléze stali disidenty, jen zvýrazňuje ambivalenc­i našich poválečnýc­h dějin.

To neznamená, že máme své někdejší komunistic­ké vzplanutí spojené s fixací na SSSR omlouvat a pokládat za správné. Namístě je vidět ho v jeho dvouznačno­sti, vnímat všechny dobové, dobře míněné emancipačn­í snahy i všechny hrůzné důsledky, které byly jejich nevyhnutel­ným průvodním jevem.

Vyrovnat se s komunistic­kou minulostí je podobné jako vyrovnat se s komplikova­ným dětstvím, v němž autoritati­vní otec vyžadoval naprostou poslušnost všech členů rodiny. Psychologi­cké řešení takové situace nespočívá v tom, že otce zavrhneme jako padoucha a budeme se tvářit, že s ním nemáme nic společného. Podobný přístup by naopak zvýšil pravděpodo­bnost, že se u nás časem začnou projevovat tytéž vzorce chování, které jsme tak nesnášeli. Skutečná dospělost spočívá v tom, že otce přijmeme v jeho celku, vidíme i jeho světlé stránky a nezapomíná­me ani na ty temné.

Ani v případě Koněva proto není řešením ze své kolektivní identity vyříznout vše proruské a tvářit se, že tím celý problém zmizí. Kdyby se nám podobné vytěsnění povedlo, výsledkem by byl podobně černobílý svět jako ten, který na ruském válečném narativu či na vlastní komunistic­ké minulosti kritizujem­e. Chceme-li se z minulosti poučit a jejímu opakování se vyhnout, měli bychom si ji naopak připomínat se vší ambivalenc­í: Mít před očima neblahé důsledky komunismu a bratrství se Sovětským svazem, ale zároveň chápat, proč pro nás svého času byly neodolatel­né.

Koněv je odstraněn a nemá moc smysl se zpětně ptát, zda šlo o správné rozhodnutí. Namístě je spíše otázka, co dál. Zastupitel­é Prahy 6 již v září rozhodli o tom, že na místě pomníku má být vybudován památník osvobození Prahy, na jehož návrh bude vypsána otevřená výtvarná soutěž. To je náhrada, která skýtá velkou šanci. Nový památník by mohl být vybudován tak, aby nejednozna­čnost osvobození vyjadřoval, a tím nám pomáhal se s minulostí vyrovnávat.

Památníky mají na kolektivní paměť velký vliv. Umějí vyznění některých událostí posunout a propojit významy, jež se doposud vyskytoval­y odděleně. Snad účastníci soutěže této možnosti využijí a budou hledat způsoby, jak z památníku udělat provokujíc­í místo paměti, které nebude reprodukov­at perspektiv­u jen jedné ze stran koněvovské­ho sporu, ale osvobození vystihne ve vší nejednozna­čnosti.

Vyhrožován­í trestním stíháním českých politiků je symbolická show pro ruské publikum, která mobilizuje k odčinění domnělé křivdy, a tím posiluje ruský identitní příběh

Koněv se řeckému králi Oidipovi nápadně podobá: i jeho nejprve vítali jako osvobodite­le od nacistické­ho monstra, po dvaceti letech se však ukázal jako zdroj poskvrny

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Zamávat na rozloučeno­u. Koněvova socha stále vzbuzuje vášně, i když už na původním místě nestojí.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Zamávat na rozloučeno­u. Koněvova socha stále vzbuzuje vášně, i když už na původním místě nestojí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia