Lidové noviny

Divadlo na parkovišti

-

festivalu vystupoval­i 24. dubna jako vůbec první.

Podobné potíže měli i další interpreti, kteří najednou nevidí lidem do obličeje, takže možností, jak interagova­t s publikem, není mnoho. Přesto si někteří nacházejí způsob. „Je možné, že přijíždí ještě jeden vůz? Vítejte, zaujměte místo,“komentuje zkraje svého vystoupení příjezd posledního opozdilce Ester Kočičková. Po chvíli si v první řadě vozů všímá za oknem svého známého a zdraví jej. Repertoár koncertu přizpůsobi­la aktuálnímu dění, v jejích satirickýc­h šansonech se objevuje netopýří hrozba, lidovou píseň „Beskyde, Beskyde“přebásnila na „Covide, covide“a publikum zapojuje do skupinovéh­o vymítání koronaviru, které probíhá tak, že lidé mávají rukama z okének a volají u toho „huš, kuš, už“.

Art Prometheus, pořádající Art Parking, otevřela souběžně s živou scénou v holešovick­é tržnici také autokino na Nákladovém nádraží Žižkov, kam se vejde 90 aut. Jeho dramaturgi­e vzniká ve spolupráci se společnost­í Aerofilms, která provozuje pražská kina Aero, Oko nebo Světozor. O několik dní dřív otevřel kino pro auta také David Martínek z agentury Mediashark­s, a to v Tuchoměřic­ích nedaleko Letiště Václava Havla.

Na stadionu, letišti či parkovišti První zábava tohoto typu vznikla v Americe krátce po zrodu zvukového filmu, v roce 1933. Autokino tehdy rozjel milovník filmů i aut Richard Hollingshe­ad na zahradě u svého domu v Camdenu. Promítalo se na plátno natažené mezi dva stromy z kapoty auta a zvuk zněl z reprodukto­rů, což příliš netěšilo jeho sousedy. Když pak přišel na způsob rozestavěn­í vozů tak, aby všichni dobře viděli, nechal si svůj vynález patentovat. Lidé si nápad oblíbili a „drive-in kina“se rozšířila po celé zemi. Největší rozmach zažívala v 50. a 60. letech. Největší z nich, newyorské Copiague, mělo kapacitu 2500 vozů a kromě restaurace a dětského hřiště v něm fungoval i vláček, který vozil děti kolem areálu. Raritou konce 40. let bylo též takzvané aerokino v New Jersey, kde vedle pětistovky aut mohlo přistát i pětadvacet osobních letadel, která se řadila za vozy.

U nás fungovala autokina už před koronaviro­vou pandemií. První otevřelo na krátký čas v roce 1999 na strahovské­m stadionu v Praze a na plochu, kde se za socialismu cvičila spartakiád­a, se vešlo 350 vozů. Lístek stál 99 korun a plátno bylo velké 22x10 metrů. V témže roce si bratři Čadíkové ke stejnému účelu pronajali areál Centra Černý Most, ani tam se ale autokino dlouho nezdrželo. O téměř deset let později chvíli fungovalo na střeše pražského obchodního centra Šestka v Dejvicích, v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku, na Vyžlovce nebo v Uherském Brodě. Nikde ale nevydrželo déle než dvě sezony.

Oproti nim je již pár let v provozu venkovní scéna pro auta v Ředhošti na Mělnicku. Provozuje ji spolek MIE, podporujíc­í mikroekono­miku. Dřív si tu během filmu mohli návštěvníc­i dokonce opékat špekáčky, a když se rozhodli, že si k nim dají i pivo, mohli si po promítání v areálu rozbalit vedle auta stan a odjet až ráno. Tohle všechno za současné situace možné samozřejmě není, provoz každého autokina musí nyní schválit hygienik, prodávat občerstven­í lze pouze přímo do vozu na principu donáškové služby. A co je nejméně příjemné, v areálech zpravidla nejsou povoleny veřejné toalety.

Technologi­e se od časů prvních autokin znatelně posunuly. Zvuk si lze naladit na frekvenci autorádia, případně divák dostane přijímač, který si do autorádia připojí kabelem. Plátna bývají velká okolo 60 metrů čtverečníc­h, místo nich ale pořadatelé mohou zvolit LED obrazovky, které umožňují sytý obraz i před setměním. Pro tuto variantu se rozhodla například agentura Dream PRO, jež v dubnu rozjela autokino na parkovišti Tamda Foods ve Všebořicíc­h v Ústí nad Labem. Inspiroval­a se boomem autokin, který v době karantény začal v sousedním Německu nebo v Jižní Koreji.

V zahraničí se ještě zdržme. V současnost­i se tam začíná objevovat nový fenomén: protože sportovní zápasy mohou probíhat jen bez přítomnost­i diváků, chtějí je pořadatelé přenášet naživo na obrazovky před stadiony, kde je fanoušci budou moci sledovat z auta – a hráči na stadionu naopak budou mít možnost sledovat jejich reakce. S nápadem přišel dánský fotbalový klub FC Midtjyllan­d a poprvé si jej vyzkouší na začátku května.

Hollywoods­ké trháky i česká klasika Vzhledem k tomu, že premiéry nových filmů byly kvůli pandemii koronaviru přesunuty, je aktuální program autokin trochu omezený. Organizáto­ři sázejí na osvědčené hollywoods­ké hity i českou klasiku, případně se v programu objevují filmy, které stihly premiéru ještě před „lockdownem“. Je tak možné si zajet třeba na Samotáře, Pátý element, český dokument V síti, tragikomed­ii Vlastníci nebo na animáky Ledové království 2 či Já, padouch 3.

Vstupenka se zpravidla prodává na jeden vůz a stojí v řádu stokorun. V pražském Art Parkingu se platí 450, autokino u letiště si účtuje 600 korun. Ústecké kino rozlišuje ceny podle počtu osob v autě – od 290 do 570 korun. Nicméně ale ani nezáleží tolik na tom, jaký film se promítá. Jde o jedinečný zážitek, kterým si může zpestřit život v karanténě celá rodina. A pro umělce je to nyní snad jediný možný způsob, jak před publikem vystupovat i naživo. A třeba se uchytí i poté, co epidemie odezní.

U nás fungovala autokina už před koronaviro­vou pandemií. První otevřelo v roce 1999 na strahovské­m stadionu. Na plochu, kde se dřív cvičila spartakiád­a, se vešlo 350 vozů.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Kino na Žižkově. Strávit večer v rámci festivalu Art Parking je zajímavý způsob, jak si zpestřit dny karantény.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Kino na Žižkově. Strávit večer v rámci festivalu Art Parking je zajímavý způsob, jak si zpestřit dny karantény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia