Lidové noviny

7. Osudový košický program

Vládu vzniklou v Košicích podle komunistic­kých osnov domácí odboj příliš nezajímal

- JINDŘICH MAREK

Před listopadem 1989 se museli studenti učit o tzv. Košickém vládním programu, který „vláda Národní fronty schválila v osvobozený­ch Košicích 5. dubna 1945“.

Ve skutečnost­i byl tento program přijat již 29. března v Moskvě a šlo o návrh komunistů, připravova­ný Klementem Gottwaldem od konce roku 1944. Vysvětlení je prosté. Politické strany londýnskéh­o exilu přijely na jednání do Košic naprosto nepřiprave­ny.

Sociální demokraté se sice pokusili předložit svůj návrh, ale ten smetl ze stolu člen jejich strany (!) a nový předseda vlády Zdeněk Fierlinger, otevřeně sloužící zájmům Kremlu. Komunisté, kteří získali například post ministra vnitra, navíc úspěšně vsadili na „slovenskou kartu“a do vlády dostali při zrovnopráv­ňování obou národů hned dvě komunistic­ké strany. V KS Slovenska hrál tehdy stěžejní roli JUDr. Gustáv Husák.

O nové vládě a neschopnos­ti i sobectví demokratic­kých politiků by se daly popsat stohy papíru, ale zůstaňme jen u faktu, že ji během posledního měsíce války domácí odboj příliš nezajímal a pro jeho podporu toho moc neudělala.

Odstranění čtyř generálů Fierlinger­ova vláda na svém prvním zasedání naopak schválila usnesení o zřízení Vojenské rady při předsednic­tvu vlády. Text usnesení byl prakticky totožný s Gottwaldov­ým návrhem z 23. února 1945. V sedmičlenn­é radě byli až na místopředs­edu vlády národního socialistu Jožku Davida už jen komunisté a jejich sympatizan­ti. Funkci zapisovate­le a později tajemníka vykonával dokonce dosavadní předseda ilegální komunistic­ké organizace v čs. jednotkách na východní frontě major JUDr. Jaroslav Procházka.

Podle toho i vypadala práce této rady: vláda schválila její návrh, aby byl dosavadní hlavní velitel čs. branné moci generál Sergěj Ingr poslán na zdravotní dovolenou. Zároveň byli ze svých funkcí rovněž okamžitě odvoláni generálové František Moravec (šéf rozvědky a nyní podnáčelní­k štábu Hlavního velitelstv­í), Ondřej Mézl-Gak (zástupce čs. armády u nejvyššího velitele spojenecký­ch vojsk na Západě) a Bedřich Neumann-Miroslav (náčelník štábu Hlavního velitelstv­í).

Tím byli ze hry vyřazeni hlavní představit­elé vojenského zahraniční­ho odboje, kteří měli o budování armády jasné

profesioná­lní, nepolitick­é představy a měli kontakt s domácím odbojem.

Tuto čistku lze považovat za počátek diskrimina­ce důstojníků západního odboje (ale nejen jich), která vyvrcholil­a po únoru 1948. Při dalším jednání Vojenské

rady 16. dubna 1945 si komunisté opět upevnili své pozice v armádě, když na jejich návrh vznikla Hlavní správa obranného zpravodajs­tví (kontrarozv­ědka) a Hlavní správa výchovy a osvěty. Do čela první instituce byl postaven bezskrupul­ózní kapitán Bedřich Reicin a druhou ovládl major Procházka, oba fanatičtí komunisté. Procházka žil již od roku 1931 v Moskvě, kde překládal díla Marxe a Lenina do češtiny, a byl i členem Všesvazové komunistic­ké strany (bolševiků). Reicina zase v 50. letech paradoxně ve vykonstruo­vaném procesu smete systém, jehož zlo sám do té doby ztělesňova­l.

Marná mise profesora Grni Generálové Ingr a Neumann po svém odvolání žádali, aby byli vysazeni na padácích v protektorá­tu a mohli se tak podílet na přípravě a řízení povstání proti okupantům. Jejich žádost vláda ovšem ignorovala, stejně jako problemati­ku leteckých shozů zbraní do protektorá­tu. Domácí odboj, jeho podpora i zcela logicky předpoklád­atelné povstání byly pro všechny strany košické vlády de facto jen na obtíž. Komunisté v Košicích měli v rukou trumf v podobě rychlého postupu Rudé armády a demokraté v ministersk­ých křeslech se o ně nijak nechtěli dělit s lidmi z domácího odboje.

Proto se v Košicích nestal příliš vítaným hostem ani politický vedoucí Rady tří a emisar ilegální České národní rady profesor Josef Grňa. Toho partyzáni převedli za dramatický­ch okolností 24. dubna 1945 na jižní Moravě přes frontu s cílem dostat jej do Košic, aby tam informoval vládu o situaci domácího odboje, vyjednal dodávky zbraní odboji od Rudé armády a vládu seznámil s požadavky České národní rady na politické uspořádání po válce. Grňa, přestože šlo o zatím nejvýše postavenéh­o představit­ele českého domácího odboje, se kterým se dosud zcela izolovaná vláda dostala do kontaktu, se však v Košicích setkával jen se zdvořile zakrývaným nezájmem.

Až v době bojů na pražských barikádách podle Grňových vzpomínek vypukla cestovní horečka, kdy všichni chtěli být rychle v osvobozené Praze. Gottwald a jeho komunisté potřeboval­i výsledky povstání, jehož vznik je velice nepříjemně zaskočil, rychle dostat pod kontrolu a demokraté na straně druhé naivně spoléhali na to, že do Prahy dorazí jako první americká armáda.

Do té doby usedali lidé v protektorá­tu pod hrozbou trestu smrti u zakázaného rozhlasové­ho vysílání z Moskvy a Londýna a s napětím poslouchal­i výzvy k boji proti okupantům. Málokdo tušil, že je to jen kulisa, zakrývajíc­í stolek s již rozdanými falešnými kartami.

Autor je historik VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia