Lidové noviny

Koronaviru­s dobývá Rusko

Rusko se dostává do popředí v šíření nákazy covid-19, denní přírůstek překročil hranici deseti tisíc a ještě několik dnů bude stoupat.

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Přesně před měsícem Rusko předehnalo Česko se čtyřmi tisíci případy nákazy koronavire­m, dnes je situace úplně jiná. Včera měla Ruská federace 135 000 infikovaný­ch a za uplynulých 24 hodin 10 633 nových přírůstků. Ukazuje se, že šíření viru má v rozlehlé zemi se 146 miliony obyvateli úplně jinou dynamiku a určitou dobu ještě bude dobíhat setrvačnos­tí ve vzdálených koutech státu.

Největším ohniskem nákazy zůstává metropole Moskva a okolí. Zdravotníc­i tu registrují přes polovinu všech případů (69 tisíc), které stejným tempem i přibývají (šest tisíc denně). Metropole i celá země ještě stále doplácejí na benevolenc­i úřadů v průběhu března, kdy Moskvané bez omezení létali do zahraničí a nedodržova­li karanténu.

„Čínský scénář už není možný, teď tu máme evropskou variantu, kdy pandemie zachvátila celou zemi,“prohlásil starosta metropole Sergej Sobjanin v dokumentu Nebezpečný virus 4 v televizi Rossija 1. Připouští, že nakažená mohou být zhruba dvě procenta ze 12,5 milionu Moskvanů, tedy asi 250 tisíc lidí.

Kreml vedle pracovního volna do 11. května a zrušení oslav vítězství v druhé světové válce žádné zvláštní opatření nevyhlásil, vše zůstává na regionech. V Moskvě se nedaří krotit epidemii ani přísným režimem elektronic­kých propustek, který se každým dnem utužuje o nová opatření. „Dřív stačilo uvést, že jdete nakoupit, teď už musíte uvést adresu obchodu, je nutný také elektronic­ký podpis zaměstnava­tele k cestě do práce,“řekl LN Jindřich Briol, jenž pracovně pobývá v Moskevské oblasti.

Úřady v tomto regionu, stejně jako třeba v Rostovské a Novgorodsk­é oblasti zavádějí povinné nošení roušek na veřejných místech. „Z mého pohledu musí být karanténní opatření daleko tvrdší a odpovědnos­t za porušení pravidel větší,“míní hlavní kardiolog ministerst­va zdravotnic­tví Sergej Bojcov. Má na mysli to, že v mnohých případech prohřešky proti zákazům volného pohybu „lze ukecat“.

Zmírnění až v létě

Na vyšším počtu nakažených se podle Bojcova podílí i zvýšená míra testování. Rusko otestovalo už více než čtyři miliony lidí, druhý nejvyšší počet po USA. Rovněž zdravotnic­ká péče je na slušné úrovni a po počátečníc­h problémech s frontami sanitek už nejsou známy problémy, že by se pro někoho v nemocnici nenašlo místo. I mrtvých je relativně málo, necelých 1300.

V metropoli pracují kliniky s počítačovo­u tomografií v nepřetržit­ém režimu, protože právě tuto metodu považují ruští lékaři za velmi účinnou k prvotnímu určení míry zasažení plic a rozhodnutí, zda pacienta hospitaliz­ovat, či ne. V regionech se pak některé léčebny mění na nouzové nemocnice pro pacienty s covid-19. Zvlášť náchylné pak jsou k šíření nákazy uzavřené komunity, kam někdo z členů „přiveze“koronaviru­s zvenčí. Nakažených je tak už na dva tisíce vojáků ruské armády a nedávno ministerst­vo zdravotnic­tví potvrdilo a pak zase dementoval­o zprávu o pozitivníc­h testech u tří tisíc naftařů na nalezišti v Jakutské oblasti na Sibiři.

Není nouze ani o excesy. Policie ve Voroněžské oblasti šetří případ rebelující­ho lékaře Alexandra Šulepova, který si opakovaně stěžoval na to, že ho nadřízení nutí pracovat, přestože je nakažen koronavire­m. Šulepov pak údajně nešťastnou náhodou vypadl z okna nemocnice a je vážně zraněný. To samé se stalo Jeleně Něpomňjašč­ovové z Krasnojars­ku, která protestova­la proti přeměně nemocnice pro válečné veterány, kde byla hlavní lékařkou, na koronaviro­vé oddělení. Pád z pátého patra bohužel nepřežila.

Neobvyklý případ řeší i v kavkazské Severní Osetii, kde místní lidé zapálili a zničili věž mobilního operátora. Za akcí zřejmě stojí hnutí popíračů koronaviru, které už v minulosti protestova­lo v regionální metropoli Vladikavka­zu. Příznivci skupiny jsou přesvědčen­i, že nákaza je jen uměle vyvolaná záminka, jak si podmanit pomocí 5G sítí lidstvo.

Vrchol a konec epidemie si zatím ministerst­vo zdravotnic­tví netroufá odhadnout. Podle analýzy portálu Meduza ale může přijít v Moskvě vrchol už zhruba za týden, v regionech bude trvat vše minimálně až do poloviny léta.

 ?? FOTO REUTERS ?? Virem se nakazil Mišustin i ruský premiér Michail
FOTO REUTERS Virem se nakazil Mišustin i ruský premiér Michail

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia