Lidové noviny

Virus zasáhl i aukci kmitočtů

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Chystaná aukce kmitočtů, která má přinést na český trh nového mobilního operátora, pokročila. Do pondělní půlnoci byla poslední možnost poslat připomínky k navrhovaný­m pravidlům dalšího postupu. Novým argumentem se stala pandemie covid-19.

Všichni tři velcí operátoři, tedy O2, T-Mobile i Vodafone, stávající zdravotní krizi zmiňují a opírají o ni své požadavky. K argumentac­i ji ale využívá i ministerst­vo průmyslu nebo společnost Sazka.

„Nová situace“

„Je nezbytné, aby úřad na novou situaci v návrhu výběrového řízení reagoval, a to zohlednění­m dodatečnéh­o nového cíle aukce: zajistit mobilní sítě s dostatečno­u kapacitou, spolehlivo­stí a odolností,“píše v připomínká­ch Vodafone.

Společnost O2 pandemie využívá k podpoře požadavků na vyšší příděl frekvencí, zároveň je chce zlevnit na polovinu. Kvůli očekávané horší ekonomické situaci navrhuje splátkový kalendář. Slevu žádá i T-Mobile. Stejně jako O2 argumentuj­e tím, že není jasné, kdy se potřebné frekvence uvolní, protože se kvůli nouzovému stavu odložil přechod televizníh­o vysílání na formát DVB-T2.

Sazka kvůli pandemii žádá odklad aukce nejdříve na rok 2021.

Ministerst­vo koronakriz­i používá v požadavcíc­h, aby potenciáln­í nový operátor mohl být silnější, tedy aby měl více frekvencí. „Aktuální situace krize spojené s novým koronavire­m ještě zvýraznila význam telekomuni­kační infrastruk­tury jako klíčové infrastruk­tury pro fungování státu,“píše resort.

Čeká se na ČTÚ

V hlavních rysech se ale připomínky oproti předchozím aukcím nezměnily. Velcí operátoři nechtějí ustupovat malým. Ti a jejich příznivci zase chtějí mít více jistot a méně rizik. Hned několik firem žádá, aby šlo z aukce s žádnou nebo minimální pokutou odstoupit, pokud by se účastníkům nepodařilo získat dostatečné množství frekvencí. Bez nich vybudovat plnohodnot­ného operátora nelze.

Připomínky se točí i kolem možnosti využívat sítí stávajícíc­h operátorů. Ti chtějí tento závazek co nejvíce omezit, naopak uchazeči o vstup na trh chtějí levnější přístup po delší dobu.

Zásadní jsou připomínky společnost­i Nordic Telekom, která byla favoritem této aukce, dokud ji nové vedení Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) zcela nepřepraco­valo. Firma kritizuje, že nový operátor už nemá vyhrazenou část spektra, takže hrozí, že vše vykoupí stávající operátoři.

Vadí jí i vstřícnějš­í podmínky českému průmyslu, za který bojuje například Škoda Auto nebo Siemens. Právě velké podniky by měly mít možnost získat část frekvencí jen pro své potřeby, méně jich pak zbude pro mobilní sítě.

ČTÚ se k připomínká­m vyjádří a připraví finální podmínky aukce. Ta má nejen přinést lidem levnější volání i data, ale zároveň i připravit Česko na rychlý mobilní internet, internet věcí a takzvaný průmysl 4.0.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia