Lidové noviny

Roušky venku skončí. Podzim je může vrátit

Od 25. května padá povinná ochrana obličeje na ulici. Podmínkou jsou dvoumetrov­é rozestupy

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Někteří je odložili už během uplynulého víkendu, oficiálně ale povinnost chodit venku s rouškou skončí 25. května. Podmínkou bude, že lidé – s výjimkou rodinných příslušník­ů – mezi sebou dodrží dvoumetrov­ý rozestup. Na návrh ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) to včera schválila vláda.

Vojtěch zároveň upozornil, že jde o přechodný krok a vztahuje se jen na situace, kdy jsou lidé osamoceni na procházce a nemají nikoho poblíž. „V takových případech nebudou muset nosit roušku, v ostatních ano,“upřesnil.

Zádrhel tedy může nastat ve městech, kde jsou chodníky zhruba jen metr a půl široké. Třeba při toulkách Prahou či Brnem tak lidé budou muset roušku dál používat. To LN potvrdil náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula. „Pokud není člověk na chodníku sám nebo jen s rodinou, musí roušku nasadit,“zdůraznil.

Prymula zároveň vyvrátil, že by nošení roušky mohlo být škodlivé, jak s odkazem na teplé počasí argumentov­ali někteří lékaři, zejména dermatolog­ové.

Nadále také trvá povinnost zakrývat si nos a ústa ve vnitřních prostorách staveb, v MHD či v taxíku. Výjimku dostali logopedi nebo účastníci přijímacíc­h řízení na školách, ti mohou ústenky sundat dokonce už ode dneška. Podmínkou jsou rozestupy 1,5 metru, počet osob v místnosti nesmí být vyšší než patnáct.

Další uvolnění podle situace Kdy dojde k dalšímu uvolnění v nošení roušek, Vojtěch nesdělil.

„Zatím to nemáme v plánu. Musíme vyhodnotit epidemiolo­gickou situaci,“uvedl. Léto by však podle jeho dřívějších vyjádření mohlo být alespoň venku bez roušek.

Podle Jiřího Beneše, přednosty Kliniky infekčních nemocí 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, roušky, které si Češi nasazují od 19. března, již svůj účel splnily. „Je otázkou, jestli by se měly v létě používat na hromadných akcích, v metru a v nevětranýc­h prostorách,“řekl LN Beneš. Definitivn­í sbohem by jim ale nedával. O své slovo by se mohly přihlásit opět na podzim. „Rozhodně rouška nepatří do koše. Dejme si je do skříně a v případně nutnosti ji znovu vytáhněme,“zdůraznil.

Ideální by podle něj bylo, aby Češi s ochranou obličeje zacházeli podobně jako třeba Japonci – rouška by neměla být strašákem, ale symbolem slušnosti a ohleduplno­sti. „Měli bychom ji nosit v tašce či v kabelce a nasadit si ji, kdykoli na sobě ucítíme příznaky nachlazení. Nebo když se s nachlazený­m člověkem potkáme třeba v metru,“dodal Beneš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia