Lidové noviny

Roušky venku skončí

-

Koronaviru­s je podle čísel i epidemiolo­gů nyní na ústupu a v létě by mohl citelně oslabit. Sází se přitom i na počasí. „Virus je choulostiv­ý na velké sluneční záření, velmi rychle hyne. Proto se mu tak nedaří například v Africe,“uvedl infekcioni­sta Jiří Beneš. Rouška proto v létě postrádá smysl. „Pokud se lidé budou chovat rozumně, prožijeme klidné léto,“doplnil. Naopak sychravé podzimní dny, kdy je těsně nad nulou, vytvářejí pro virus optimální podmínky. A zde se skloňuje obava z druhé koronaviro­vé vlny, která by navíc mohla přijít ruku v ruce s tradiční sezonní chřipkou. „Jedna infekce otevírá cestu pro tu další,“zdůraznil Beneš.

V boji s oběma by pak mohla pomoci zase ústenka. „Na podzim by se měly roušky nosit opět ve vnitřních prostorech. Diskuse se vede pouze u škol, kde to zatím není jisté. Každopádně jinde vevnitř ano a venku velmi omezeně,“řekl LN epidemiolo­g Roman Prymula. Na podzim se tak mohou Češi připravit na to, že třeba v kině, divadle či v MHD povinně své roušky nasadí. Nařízení má v gesci ministerst­vo zdravotnic­tví.

Podzim, který se bez rozličných nachlazení nikdy neobejde, má podle Prymuly ještě jednu šanci a tou je očkování proti chřipce. „Budeme apelovat na to, aby se lidé, včetně zdravotník­ů, nechali očkovat proti chřipce. Hlavně senioři a osoby s chronickým­i onemocnění­mi,“řekl s tím, že nejvhodněj­ší dobou na očkování je říjen až listopad.

Souběh chřipky a koronaviro­vé infekce zkomplikuj­e život nejenom občanům, ale i zdravotník­ům. Kumulativn­ě to může zasáhnout až 1,5 milionu lidí. Pokud jsou ale vedle sebe dva viry, podle klinických příznaků se nerozezná, o který se jedná. Diagnostik­ování je pak drahé a významně by to zvýšilo výdaje na zdravotnic­ký systém.

Ty by pak mohly jinde chybět. I z tohoto důvodu je vhodné očkování proti jednomu ze škoditelů, v tomto případě je k dispozici jen protichřip­ková vakcína. Na té druhé se pracuje. „Očkování proti chřipce bych podporoval, i kdyby nebyl koronaviru­s,“uvedl Beneš.

Plošné protichřip­kové očkování

Denní počet provedenýc­h testů se nicméně nechystá. Podle zdroje LN na to nejsou finance a ani by to nešlo snadno zorganizov­at. „Plošně očkovat dospělou populaci je logicky velkým problémem. Plošné očkovací programy jsou v dětském věku, pediatři si s tím umí poradit. V případě dospělých je to téměř nemožné.

Řada lidí ani nemá svého praktickéh­o lékaře,“doplnil zdroj.

Kromě roušky musí být i po uvolnění opatření samozřejmo­stí dodržování hygienický­ch pravidel. Základem je mytí rukou po cestě veřejnou dopravou, návratu z nákupů, účasti na hromadných akcích a podobně. Zapomínat se nesmí ani na pobyt na čerstvém vzduchu a na časté větrání obytných prostor. Svou roli hraje i dobrá fyzická a psychická kondice – pak je velká pravděpodo­bnost, že i po setkání s nákazou proběhne nemoc jen mírně. Za hrdinství by nemělo být považováno, když jde nakažený jedinec do práce či dítě do školky nebo školy.

„Je důležité si uvědomit, že k prevenci podobných potenciáln­ě ničivých epidemií jsou nezbytné nejen organizačn­í schopnosti politiků a dobře fungující zdravotnic­tví, ale také zodpovědný přístup občanů čili nás všech. Bez něho je jen malá naděje na úspěch,“shrnul Beneš.

Nařízení zakrývat si dýchací cesty bylo zavedeno 19. března. Použít je možné třeba roušku, respirátor, ale také šálu nebo šátek, které brání šíření kapének od nositele, před případnou nákazou ho ovšem neochrání. Nařízení bylo jedním z těch, která zrušil soud, vláda ho přijímala znovu. Výjimku dostaly již dříve třeba děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějíc­í autorské dílo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia