Lidové noviny

Konečně opět spolu, znělo ze škol

Do učeben se poprvé mohli vrátit deváťáci i budoucí maturanti. Využily toho až tři čtvrtiny dětí. Část škol zvolila odklad výuky

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Radost z návratu včera zažívali školáci i učitelé. „Moc jsme se už na děti těšili,“řekla LN ředitelka kladenské Základní umělecké školy 5. května Michaela Bernášková. Její slova potvrdili i další pedagogové s tím, že výuka pouze na dálku není úplně ideální. „Konečně jsem se setkala s ostatními spolužáky, s nimiž jsem se neviděla celou věčnost,“svěřila se LN gymnazistk­a v posledním ročníku Martina.

Zájem o prezenční výuku byl včera značný. „Děti jsou rády za klasický výklad,“sdělila LN Markéta Illová, učitelka ze základní školy ve Velkých Opatovicíc­h na Blanensku.

První den, kdy se otevřely základní školy pro deváťáky, aby se mohli lépe připravit na přijímací zkoušky na střední školy, a také pro žáky základních uměleckých škol a maturanty, využila této možnosti podle zjištění LN polovina až tři čtvrtiny studujícíc­h.

„Dnes jsme zahájili individuál­ní výuku pro hudební obor, přišly zhruba dvě třetiny dětí. Taneční, výtvarný a dramatický obor otevřeme 18. května, maximálně však po sedmi dětech kvůli omezené kapacitě tříd. Zatím máme potvrzeno, že zájem projevila polovina žáků, ale může jich ještě přibýt,“řekla LN Bernášková. Celkem do této „zušky“chodí 1200 dětí, a to v Kladně a v nedaleké Hostivici.

„První den proběhl podle mých informací bez problémů, uvidíme, co bude, až se deváťáci otrkají,“ řekl LN prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Jeho slova potvrdil i prezident Pedagogick­é komory Radek Sárközi: „Návrat žáků do škol proběhl bez problémů. Někde přišli všichni deváťáci, které čekají přijímací zkoušky na střední školy, jinde se jich dostavilo jen pár. Hlavně jsou rádi, že konečně uvidí své spolužáky osobně.“

Školy se na příchod svých svěřenců připravily, nenastaly tedy žádné obtíže s organizací vzdělávání a nechyběla ani dezinfekce. „V naší pavilonové škole máme pro deváťáky samostatný vchod u tělocvičny. Pracují ve dvou blocích, první je český jazyk od 8.30 do 10.10 a druhý matematika od 10.20 do 12 hodin,“popsala LN Illová.

S přípravou pomohla i Pedagogick­á komora, která zveřejnila na svém webu vzor povinného čestného prohlášení, které musejí podepsat rodiče před prvním nástupem dítěte do školy. „Je v editovatel­né verzi a využilo jej několik tisíc škol,“upřesnil Sárközi.

Někde zůstalo zavřeno Zpravidla po dohodě se svými zřizovatel­i zůstala včera část škol prázdná. Za zavřenými dveřmi stojí většinou provozní důvody, například vysoký počet učitelů, kteří spadají do rizikových skupin, ať už kvůli vyššímu věku, či zhoršenému zdravotním­u stavu. Ti vyučují nadále online.

Některé školy zase posunuly návrat žáků a pedagogů o několik dnů. Například základní škola v pražských Klánovicíc­h se pro deváťáky otevře zítra. Jiné školy si zvolily ještě delší odklad, výjimkou nejsou ani dva týdny do 25. května, což je termín pro možný příchod žáků prvního stupně, jehož se mnozí učitelé obávají.

„Striktní požadavky manuálů ministerst­va školství, aby se jednotlivé, maximálně patnáctičl­enné skupinky žáků ve škole nepotkával­y, příliš nedávají smysl, protože se nakonec setkají na zušce nebo odpoledne na kroužku nejen žáci z různých tříd, ale dokonce z různých škol v daném městě,“myslí si Sárközi.

Illová vidí problém v nedostatku učitelů na prvním stupni. „Máme velmi početné třídy od třetího ročníku výše. Při stávajícím zájmu dětí bude na prvním stupni nedostatek pedagogů. Zřejmě bychom museli nastoupit i my druhostupň­oví, ale čekáme pokles zájmu, pokud rodiče zjistí, že s dítětem nebude jejich třídní učitel,“upozornila.

Do konce roku nepovinně Docházka není a nebude až do konce tohoto školního roku podle ministerst­va školství povinná. Všichni školáci se tak mohou nadále vzdělávat na dálku; i ti, kdo se připravují na přijímačky nebo na maturitu či závěrečnou zkoušku.

Od minulé středy mohou žáci vyzkoušet elektronic­kou verzi testů z češtiny a z matematiky, jež byly k jednotným přijímacím zkouškám použity v posledních třech letech. K dispozici je v aplikaci InspIS SETmobile, která je zdarma ke stažení do chytrých telefonů a tabletů.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Zpátky v lavici.
Pro žáky 9. tříd se včera otevřela i ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Zpátky v lavici. Pro žáky 9. tříd se včera otevřela i ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia