Lidové noviny

V životě s virem ubude solidarity

- MELANIE KRÝSLOVÁ

LN Většina lidí kvůli restrikcím hodně omezila sociální kontakty – bude to mít dlouhodobě­jší následky? Změní se způsob, jakým navazujeme a udržujeme kontakty?

Součástí fungujícíc­h sociálních vztahů jsou i fyzické kontakty. Někdy si podáme ruce, někdy se poplácáme po ramenou, někdy se obejmeme. To je naprosto klíčové pro vytváření a udržování důvěry. Ta potřeba je dána biologicky, podobně jsou na tom všichni vyšší savci. Pokud by osobní kontakty zmizely nebo byly hodně omezeny, byla by jakákoliv spolupráce mnohem obtížnější.

Jestli to bude mít dlouhodobě­jší následky, to záleží na způsobu ukončení. Pokud bude karanténa třeba i delší, ale skončí konstatová­ním, teď už je bezpečno, může se život vzpamatova­t. Podobně jako když lidé vyjdou z krytů a vzpamatová­vají se. Pokud nás ale čeká období „života s virem“, pak se vytvoří nové návyky – vztahy budou studenější, lidé si budou méně věřit, spolupráce bude obtížnější. Ubude solidarity.

LN Posílí se příchylnos­t k menším komunitám?

Jednoznačn­ě ano. A nejen kvůli karanténě, ale i kvůli následné dlouhé krizi, která nás téměř jistě čeká. Ten trend, že lidé vytlačení z hlavního ekonomické­ho proudu přecházeli na sousedskou výpomoc, samozásobi­telství a vytváření menších pevných komunit, ten už tady nějakou dobu byl. Bude pokračovat a bude posilovat. Ukáže se, že lidé žijící na venkově jsou na tom mnohem lépe než ve městech. I když přijdou o práci, díky samozásobi­telství a spontánní podpoře přátel a příbuzných to nebude zničující. A za tím budou následovat další změny. Korporátní manažer se mohl cítit někým mnohem lepším než venkovští řemeslníci. Ten pocit se bude ztrácet.

LN Bude to mít dopady na to, jak velký má člověk okruh známých či přátel, jak se seznamuje?

Pokud máte na mysli partnerské vztahy, už dnes hraje internet naprosto zásadní roli a jeho role poroste. Nicméně my v tuto chvíli pořád ještě nevíme, zda se vrátíme k normálnímu životu, zda bude obnoveno úplně všechno a jak ten přechod bude vypadat. Podle prvních studií, které se objevily, je zatím patrná jediná změna – lidé jsou méně opatrní. Svěřují elektronic­ké komunikaci informace, které by si jinak nechali na osobní setkání.

LN Je takový dopad do struktury a podoby sociálních kontaktů, jaký nyní přinesl koronaviru­s, s něčím z minulosti srovnateln­ý?

Ještě nikdy jsme nezažili změnu, která by byla tak prudká. Pro řadu lidí to znamenalo, že mohou o věcech víc přemýšlet. Někdo si začal některých vztahů více vážit. Někdo si zase uvědomil, že jeho přátelé nejsou až tak senzační. Někdo zjistil, že mu někdo z blízkých vlastně vůbec nechybí. V některých osobních životech dojde k malé revoluci. Speciální záležitost pak představuj­í ti, kdo museli být několik týdnů ve stejném bytě a prakticky nemohli ven. V Číně už zaznamenal­i vlnu rozvodů. Ale věřím, že jindy to zase přineslo posílení vztahů.

Lidé vesměs počítají s tím, že omezení je přechodné a že se pak vrátí ke svému běžnému životnímu stylu. Dlouhodobé změny chování přijdou až později, pokud se ukáže, že návrat není v některých ohledech možný.

Pro sociology představuj­e koronaviro­vá karanténa mimořádnou situaci, tak prudkou změnu ve vztazích moderní historie nezažila, dveře domácností se zavřely ze dne na den. Ne každý dokáže v internetov­ém světě udržet svoje vztahy v dobré kondici. Je to ale i šance pochopit, kdo v našem životě stojí za to. „V některých osobních životech dojde k malé revoluci,“říká sociolog Petr Hampl.

LN Komunikace se přesunula hojně na internet, který podporuje zkratkovit­ost, anonymitu. Povede to ke změně našeho běžného chování?

Zkratkovit­ost a anonymitu podporují některé internetov­é aplikace. Teď se ukazuje, kdo ovládá sociální sítě a kdo je sociálními sítěmi ovládán. Kdo vyměňuje písmenka přes různé chaty, ale je schopen taky zvednout telefon, aby slyšel hlas svých přátel. A kdo je opravdu odkázán jenom na tři funkce, jaké mu nabízí nějaká sociální síť, a nic dalšího ho nenapadne. Také se ukáže, jaká je skutečná kvalita vztahu. Stačí připomenou­t, kolik poměrně hlubokých vztahů bylo v minulosti udržováno jen pomocí papírových dopisů, na které se čekalo třeba několik týdnů. Kolik žen čekalo na svého milého celé roky a naopak. Na základě dosud provedenýc­h výzkumů se dá čekat, že starší lidé, kteří původně vyrůstali bez internetu, budou schopni si v internetov­ém prostředí udržet kvalitní vztahy lépe než ti, kdo s ním vyrůstali. Ale třeba zažijeme překvapení.

 ?? FOTO MAFRA ?? Během izolace někdo zjistil, že mu někdo z blízkých vlastně vůbec nechybí, říká Petr Hampl
FOTO MAFRA Během izolace někdo zjistil, že mu někdo z blízkých vlastně vůbec nechybí, říká Petr Hampl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia