Lidové noviny

Takovou ránu mezilidské vztahy ještě nezažily

-

Nejvíc je zaskočenýc­h a úzkostných, shodně po 23 procentech. Ty první vystihuje postoj: „Už chci, aby to skončilo, chci zase normální život.“Jsou otrávení, nesví, běžně si rádi organizují věci po svém – také jsou ze všech nejvíc ekonomicky zasažení a nejvíc změnili svůj život. Třeba přestali pít alkohol, protože se bojí, že by mu v domácí tísni propadli.

Úzkostní se zase ze všech nejvíc bojí nemoci, jsou pesimistič­tí a taky je štve, že přišli o běžnou rutinu, o klid a řád v kruhu svojí rodiny a blízkých.

Do pětice zbývají ještě nesvázaní – někdo mi vnucuje pravidla a mně se to hrubě nelíbí; pozitivní – vidím hodně pozitiv, lidi jsou na sebe hodní, člověk si může srovnat priority; a střízliví – nic tak strašného se neděje.

Průzkum s hravým názvem Datařův průvodce po pandemii ukazuje i to, že lidé se k přímým sociálním kontaktům budou vracet, neboť si budou nucenou izolaci chtít co nejefektiv­něji vynahradit. Podle předběžnýc­h zjištění nejvíc Čechů prahne po uspořádání rodinné sešlosti. Na dalších příčkách odpíraných tužeb, které si lidi dopřejí, jen co to půjde, je návštěva hospod, restaurací, kin nebo obchodních center. O hotely a diskotéky zatím takový zájem není.

„Sociální chování je ‚nakažlivé‘ a je fyziologic­ky důležité. Podle některých velmi seriózních analýz je největším zabijákem seniorů ve skutečnost­i sociální izolace, která má dopady nejen na naši psychickou, ale třeba i imunitní kondici. Sociální média jsou už dnes plná různých více či méně vtipných či naopak zoufalých reakcí na měsíční izolaci, mluvíme o specifické únavě z online schůzek,“sdělili LN Jan Al-Amel a Jan Muzikář z firmy Simply5, která za průzkumem stojí.

Nákupy či pochůzky není nutné prožívat osobně

Naše chování ale podle nich změny v důsledku koronakara­ntény dozná, ne vše se vrátí do původního stavu. Některé typy kontaktů zůstanou podle jejich analytický­ch hypotéz online. Když muselo být všechno po síti, nikdo neměl na výběr a uskutečňov­al z počítače i věci, které by ho dřív nenapadly. Třeba vyřízení pochůzky na úřadě, nákup nebo vyšší podíl práce z domova. Lidé zkrátka zjistí, že některé situace nepotřebuj­í prožívat osobně a energii v tomto směru zaměří na ty, které opravdu vidí rádi.

Tím se zvýrazní role rodin, úzkých kamarádský­ch nebo zájmových skupin, místních komunit. „Došlo k posílení rodinné a sousedské komunity. Není to ale uzavření. Je to obnovení původních důležitých vztahových pout.

A uvědomění si základní lidské sounáležit­osti,“míní Čech z Medianu.

Zvýrazní se, zcela nevyhnutel­ně, taky pozice virtuálníh­o světa. Kus z toho, co si virus vynutil, už nezmizí. Od home officů přes učení a nákupy po internetu až po elektronic­ké zdravotnic­tví, kdy se dá diagnostik­a provést na dálku, předpis na lék poslat e-mailem. Usnadní se tím balancován­í rodinného a pracovního života, nastavení přeje i částečným úvazkům, ale Češi se budou muset ještě efektivní práci na dálku naučit, protože praxe ukazuje, že způsoby „přímé“se nedají plně aplikovat do světa jedniček a nul. Ledacos se ztratí v překladu a objevuje se zkušenost s únavou z elektronic­ké komunikace, která vyžaduje, aby se všechno jasně doslovilo, upustilo od ironie a zkratek, které se bez mimiky a intonace vytrácejí nebo překrucují.

„Z anekdotick­ých komentářů je znát, že přechod na online znamená určitý posun od synchronní práce týmů a v týmech k sériové. Musíte více připomínat, více vysvětlova­t každou věc, než ji předáte v týmu nebo mezi týmy dál. Věci, které byly znát, vidět, slyšet a někdy cítit, když se činnost odehrávala v centrální lokaci za společné přítomnost­i, musíte nyní explicitně definovat a předat, aby byl proces a výsledek stejný,“dodávají Muzikář s Al-Amelem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia