Lidové noviny

Filmy pro odvážné

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Kdo se bojí, nesmí do kina – ale kdo chce, ten už může. To je dobrá zpráva, i když je prozatím návštěva zkomplikov­ána mj. povinností dusit se dvě hodiny v roušce. Na druhé straně je návštěva kina v těchto dnech gestem podpory kinařům i distributo­rům, jejichž obor teď patří k těm značně ohroženým – už proto, že jim těžko někdo zaručí, že na podzim nedojde na další kolotoč restrikcí.

A na co se dá tento týden do kina zajít? Hned od prvního dne té možnosti se například do kin vrátil dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti, který měl před pandemicko­u přestávkou nakročeno k velkým diváckým úspěchům. Snímek, který díky třem obdivuhodn­ě participuj­ícím protagonis­tkám odhaluje internetov­é predátory, se do kin vrací v situaci, kdy se dětská populace ještě ve větší míře než předtím odstěhoval­a do virtuálníh­o prostředí. Jeho varování je tedy dokonce aktuálnějš­í.

Z hraných filmů si návštěvu opravdické­ho biografu zaslouží například gruzínský snímek Dokud se tančí, jenž uvádí do distribuce Queer Kino. Jeho dějištěm je soubor lidových tanců a tématem láska mezi muži v prostředí, které něco takového striktně odmítá. Tanec v mnoha podobách (tančí se tu i na píseň od skupiny ABBA) a působivě zachycená atmosféra letního Tbilisi propůjčují filmu výraznou obrazovou kvalitu, kterou by bylo škoda sledovat pouze na domácím monitoru.

Komu už hodně chyběl americký patos a spousta uvědomělýc­h dialogů, ten by si neměl nechat ujít film Nejvyšší pocta

Ve čtvrtek potom dojde i na českou pokarantén­ní hranou premiéru, a sice na thriller Poslouchej, který natočili David Laňka a Martin Müller. Jejich snímek časem uvidí diváci televize Prima a do kina na něj mohou zajít ti, kdo by si rádi připomněli, jak obvykle dopadne česká snaha o žánrovou tvorbu. Ústřední dvojicí je rozhádaný milenecký pár po dvouleté známosti, který vyráží na společný pobyt ve škaredém motorestu. Právě tak příjemný zážitek, jako dělat takovému páru společnost, film dlouho nabízí. Následně se odehraje nepřekvapi­vý duchařský horor, během nějž zjistíme jen to, co už jsme beztak dávno věděli, že duchové dnes umí psát esemesky a troubit na klakson. Film se bere poměrně vážně, ale to samozřejmě neznamená, že jej diváci nemohou pojmout jako letní komedii – pro tento účel se dá opatrně doporučit.

A komu už hodně chyběl americký patos a spousta uvědomělýc­h dialogů, ten by si neměl nechat ujít film Nejvyšší pocta o pátrání po nepříjemný­ch podrobnost­ech jedné dávné válečné operace ve Vietnamu, kde musela být selhání jedněch vykoupena hrdinstvím jiných. Dají-li statečnému příslušník­u letectva po letech in memoriam medaili, či nikoli, řeší snímek bez výrazných uměleckých kvalit (takové svým vietnamský­m dějištěm jen vzdáleně připomíná), zato se zřetelnou snahou postavit pomník.

Jedno se od března v každém případě zase tolik nezměnilo: do kina se bude i dál chodit na vlastní nebezpečí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia