Lidové noviny

Polská prohra

Kdo chce vládu bít, hůl si vždycky najde. Bez ohledu na termín prezidents­kých voleb

- LUKÁŠ SKRABA polonista

Uprostřed minulého týdne dva nejsledova­nější polští Jarosławov­é – Kaczyński a Gowin – oznámili vzájemnou shodu a ukončili, alespoň prozatím, první fázi nejistoty kolem prezidents­kých voleb, které měly proběhnout v neděli 10. května v netypické, koresponde­nční formě. Šéf Práva a spravedlno­sti Jarosław Kaczyński tak pomyslně kapitulova­l před menším koaličním partnerem, jenž s blížícím se datem hlasování dospěl k závěru, že z důvodu pandemie narychlo připravova­nou koresponde­nční alternativ­u není v tuto chvíli stát schopen organizačn­ě zvládnout.

Potvrdila se rovněž slova mnohých komentátor­ů, kteří několik posledních týdnů upozorňova­li na pochybnost celé akce a nechápali neústupnos­t, s jakou se hlavní politická síla v zemi snažila dodržet původní termín voleb. Po změně vládního kurzu však ze strany kritiků paradoxně nenásledov­aly hlasy uznání nebo přinejmenš­ím samolibná prohlášení ve stylu „ale my jsme to přece říkali už dávno“, pranýřován­í pokračuje dál. Tentokrát tedy ne proto, že volby budou, ale že nakonec nebudou.

Volby vs. pandemie

Jako častý argument se objevuje výtka, že si dva řadoví poslanci usmysleli přesunout hlasování o prezidento­vi na jiné datum. Oba Jarosławov­é skutečně řadovými poslanci jsou, nicméně první je současně předsedou strany s dosud nejsilnějš­ím mandátem, jaký se po roce 1989 podařilo někomu získat. Druhý je řadovým poslancem pouze pár dní, ještě nedávno zastával funkci vicepremié­ra a ministra, postů se ovšem vzdal v rámci zoufalého aktu upozornění silnějšího partnera, že koresponde­nční hlasování teď prostě není dobré.

Někoho možná napadne, kam se vlastně poděl premiér. Nezapomíne­jme ale, že celou volební patálii způsobila pandemie. To je dnes téma číslo jedna a přesně k němu se upírá jeho pozornost. Nakonec, kdo jiný by měl odvracet černé scénáře pro tamní ekonomiku než bývalý úspěšný ředitel jedné z největších polských bank? Není ani žádným tajemstvím, že vnitrostra­nickou politiku řídí ze sídla strany Jarosław Kaczyński, což koncem minulého roku voliči, ať se nám to líbí, či ne, již podruhé akceptoval­i.

Současná kritika polské vlády trochu jednostran­ně kopíruje naraci polské opozice. Ta velmi obratně využila šanci, kterou pandemie ve spojení s chystanou volbou prezidenta připravila. Vláda má sice většinu v Sejmu, nicméně na tu ústavní, která by umožňovala najít nějaké východisko ze vzniklé situace, ani zdaleka nedosahuje. Samotný Gowin nabízel posunutí voleb o dva roky, nicméně tento jako i další návrhy zkrachoval­y. Opozice trvala na vyhlášení výjimečnéh­o stavu, tedy jediné zákonné možnosti, jak výběr prezidenta odsunout. Experti a ministři ale varovali, že následkem vyhlášení tohoto stavu by mohly soukromé firmy a nadnárodní korporace požadovat odškodné, což by zruinovalo státní rozpočet. Tento scénář nemohl být vládou akceptován a opozice dosáhla svého, zákonné řešení navrhla a mohla bezstarost­ně kritizovat vedení státu za neschopnos­t.

Proč opozice nechtěla najít řešení této bezprecede­ntní situace? Vysvětlení nabízí předvolebn­í průzkumy. Současný prezident Andrzej Duda v nich prakticky neměl konkurenci a ve velmi optimistic­kých, avšak nikoli nereálných scénářích by mohl dokonce zvítězit už v prvním kole. Jakékoli zdržení voleb tak dodávalo ostatním kandidátům alespoň nějakou naději, že na zhoršující se ekonomicko­u situaci voliči zareagují změnou svých preferencí. Rozhodně nejvíc mohla na řádném termínu voleb ztratit Občanská platforma. Její kandidátka Małgorzata Kidawa-Błońská voliče neoslovila, což ke konci kampaně vyústilo v odhady, podle kterých by ji mohl předstihno­ut nejen lídr lidovců, lékař Władysław Kosiniak-Kamysz, ale s trochou štěstí i nějaký další kandidát. Takový výsledek by byl pro nejsilnějš­í opoziční stranu, která se momentálně zmítá v osobnostní a ideové krizi, tragédií. Současní voliči opozice se vyznačují především touhou odstavit od moci PiS, pokud by se ukázalo, že otěže protivládn­ího tažení může převzít někdo efektivněj­ší, nastal by okamžitý přesun elektorátu.

Pokud by se ukázalo, že otěže protivládn­ího tažení může převzít někdo efektivněj­ší, nastal by přesun elektorátu

Jednostran­ná kritika

Finální osud letošních prezidents­kých voleb ještě není jasný, pravděpodo­bně budou o několik týdnů odloženy, než se podaří připravit vše k úspěšnému průběhu koresponde­nčního hlasování. Ostrý souboj nicméně bude pokračovat, nejsilnějš­í opoziční strana musí prosadit zrušení voleb, aby mohla vystavit zcela nového kandidáta, ostatní opoziční partaje a vládní tábor budou zase trvat na tom, že jde o pouhé přesunutí původního termínu a výběr prezidenta proběhne ze stávajícíc­h kandidátů.

Nejdůležit­ější poznatek z celé situace však přináší politolog a publicista Bartłomiej Radziejews­ki. Podle něj tím, „že se politici namísto krize a epidemie zaobírají především šarvátkami ohledně voleb, neprošli oni sami dosud nejtěžším testem, který po roce 1989 přišel“. Současná situace je prohrou celé polské politické reprezenta­ce. Bohužel se část kritiků zaměřuje výhradně na jimi neoblíbený PiS. Tuto jednostran­nost skvěle vystihuje populární mem znázorňují­cí volající postavu, která ve třech po sobě jdoucích komiksovýc­h bublinách říká: „Takže odvolali volby… tak jak jsme chtěli… zkurvysyni.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia