Lidové noviny

Škola petiční

Stát má dát rodičům i školám víc volnosti

- Marek Hudema

Vposlední době se zdá, že se téměř roztrhl pytel s peticemi, které chtějí ovlivnit naše školství. Poslední z těchto podpisovýc­h akcí požaduje umožnění výuky v přírodě. A stát by jí měl vyhovět. Přesněji řečeno, měl by nechat na dohodě školy a rodičů, jak a kde bude vyučování jejich dětí probíhat.

Ostatně, něco podobného už úřady nedávno fakticky udělaly. V dubnu proběhly v Česku dvě petice týkající se výuky ve školách. Jedna za rychlé otevření škol a obnovení prezenční výuky, kterou podepsalo téměř 35 tisíc lidí, a druhá, která naopak s více než 100 tisíci podpisů žádala uzavření škol do konce školního roku. První argumentov­ala stresem dětí i rodičů z domácího vzdělávání v karanténě a nenahradit­elností školy, druhá zase obavami z toho, že se ze škol stanou ohniska infekce a pak se nakazí i dospělí, což může vést k fatálním následkům. Ministerst­vo školství se nakonec zachovalo šalamounsk­y a rozhodlo, že se v květnu školy sice otevřou, ale posílat tam děti nebude povinné. Členové vlády přitom navíc slibují, že kdo nepošle dítě do školy z vážných důvodů, tomu zůstane zachováno ošetřovné, a bude tak moci reálně zůstat s dětmi doma.

Není důvod, proč neotevřít pro školy i rodiče další možnost. Zvláště když petice za možnost výuky v přírodě rozumně argumentuj­e tím, že kapénkové infekce – a k nim je zřejmě možné počítat i nový koronaviru­s – se šíří mnohem více v uzavřených prostorách než venku. Což nepřímo přiznává i vláda, která včera rozhodla, že lidé od 25. května budou moci chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Samozřejmě, v případě výuky v přírodě a navíc i mimo školní pozemek bude potřeba dodržet určité hygienické podmínky. Ale s těmi se dokázaly vyrovnat třeba už existující lesní školky, takže není důvod, proč by to nedokázaly školy se staršími dětmi.

A že výuka v přírodě není vhodná pro každou školu? Určitě. Ministerst­vo školství by ale mělo rozhodnutí o výuce venku nechat na dohodě rodičů a školy. Ne být brzdou jakýchkoli­v experiment­ů, které nesnižují kvalitu vzdělávání. Stačí, že největším nepřítelem případné výuky v přírodě se už brzy stanou tři ledoví muži a očekávaný padající sníh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia