Lidové noviny

Den D pro fotbal? Ne

O osudu ligy je dle všeho rozhodnuto už dávno

- Antonín Vavrda

Byly to nervy, ale první úkol má Dušan Svoboda, toho času předseda Ligové fotbalové asociace (LFA), která řídí tuzemský profesioná­lní sport číslo jedna, úspěšně za sebou. V pondělí mu ministerst­vo zdravotnic­tví dalo zelenou s jeho dokumentem, dle kterého chce restartova­t první a druhou ligu.

Chtělo by se jeho manažerský­m dovednoste­m zatleskat s dovětkem, že takto se potvrzuje pozice šéfa ligového fotbalu, na něhož dnes bude na ligovém grémiu 32 profesioná­lních týmů opětovně kandidovat. Bez jakéhokoli­v oponenta.

Jenže je tu pár ale. Například to, že zmíněný dokument koluje mezi novináři už od čtvrtka, ovšem mezi zástupci klubů, kteří fotbal u nás řídí, až od včerejšího odpoledne.

Že s nimi Svoboda během koronaviro­vé krize, tedy během posledních dvou měsíců, komunikuje minimálně. Spíše vůbec, pokud nepatříte mezi jeho oblíbené a vyvolené.

Že jim LFA dá informaci o tom, kdy se bude volit (staro) nové vedení ligy, dva týdny před termínem a jen tak mezi řečí, aby se neřeklo.

Jistě, končící mandát k tomuto kroku vybízí, je jasné, že na volby muselo do 30. června dojít, ale spojit je se zasedáním, na kterém řešíte zároveň budoucnost aktuálního ligového ročníku, zavání vypočítavo­stí. Jenže je pro ni prostor. Ano, jsou tu nespokojen­ci v čele se Slavií. Ovšem bez silných trumfů v rukou. Dá se očekávat, že jednání obohatí nějaká ta ostřejší výměna názorů mocných, jenže až dojde na klíčová hlasování, ruce funkcionář­ů půjdou nahoru. Tak jako vždy.

Těžko říct, kde je větší míra pokrytectv­í. Zda na straně kritiků bez jasně připravené taktiky, nebo na straně, která si toho je vědoma a využívá situace ke svému prospěchu.

Nebo se dočkáme překvapení?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia