Lidové noviny

Mobilní komunikace (opět) na rozcestí

-

Přestože se v současné době, obtížné pro všechny z nás, v některých zemích rozhodli přípravy aukcí kmitočtů pro sítě 5G odložit, v české kotlině probíhají přípravy naplno. V pondělí 4. května ukončil Český telekomuni­kační úřad veřejnou konzultaci podmínek, ke kterým se sešly připomínky od 28 subjektů. Ty by nyní měly být během měsíce vypořádány a následně by měl být proces výběrového řízení spuštěn.

Očekávání od této aukce, respektive od nasazení technologi­í 5G jsou veliká. Jde o výjimečnou příležitos­t nejenom pro rozvoj nových služeb pro spotřebite­le, ale také pro rozvoj průmyslu a tím zvýšení konkurence­schopnosti České republiky. 5G jako technologi­e pokryje mnohem větší rozsah zařízení a služeb než jen telefon v naší kapse. Smart cities, vzdálené lékařské konzultace, autonomní vozidla, internet věcí, to jsou již dnes známé možnosti využití 5G, budou ale určitě existovat další, které zatím známé nejsou.

S připravova­nou aukcí přichází po několika letech (další) příležitos­t ke změně podmínek na trhu mobilních služeb. Příležitos­t, která se v nejbližším ani střednědob­ém horizontu nebude opakovat. S tímto vědomím a s deklarovan­ým cílem zvýšení konkurence, které má vést ke snížení cen mobilních služeb, vstoupila vláda na počátku roku do procesu přípravy aukce a doporučila regulátoro­vi navržené podmínky přehodnoti­t. ČTÚ pod novým vedením změnil strategii a podle teorie, že mnoho malých rybek je lepší než jedna velryba, upřednostn­il cestu podpory menších operátorů, kteří by s právem přístupu do sítí současných velkých operátorů měli přispět k posílení konkurence na trhu. To bylo do značné míry odvážné rozhodnutí, které v rámci konzultačn­ího procesu přirozeně vyvolalo značnou nevoli stávajícíc­h operátorů, kde zejména možnost zpětného ukládání povinností k již uděleným licencím v jiných pásmech způsobila značné vzrušení. Pokud ČTÚ skutečně půjde touto cestou, dá se jistě z jejich strany očekávat silná protiofenz­iva, jak by to ale celé nakonec dopadlo, lze jen spekulovat.

Vzhledem k nastalé krizové situaci, jejíž ekonomické dopady nás teprve čekají, se nyní ale zdá, že navržený scénář možná není právě teď vhodným řešením. V době, ve které se každým dnem ukazuje klíčový význam telekomuni­kační infrastruk­tury jak pro fungování státu, tak pro soukromou sféru a pro životy nás všech. Naskýtá se proto nyní otázka, zda by za současné situace pro rozvíření hladiny rybníka přece jen nebyla lepší jedna silná velryba než několik malých, slabých rybek. Je jasné, že nebude jednoduché takovou velrybu do našeho rybníka přilákat. Na druhé straně, když se podíváme na jednotlivé připomínky k podmínkám aukce, několikrát se zde objevuje požadavek na posílení podpory nového infrastruk­turního operátora, především cestou garance přístupu ke všem draženým kmitočtový­m pásmům. V tomto duchu se vyslovilo ve své připomínce i ministerst­vo průmyslu a obchodu a vážný zájem projevilo hned několik významných potenciáln­ích investorů, z nichž by kterýkoliv mohl sehrát roli oné silné velryby. Vyplývá z toho, že pokud taková podpora pro nového hráče bude na stole, vzroste tím šance, že z několika potenciáln­ích zájemců nakonec jeden silný hráč vzejde.

Konečné rozhodnutí bude samozřejmě na investorec­h samotných a na tom, jak si vyhodnotí šance a rizika spojené se vstupem na již silně obsazený trh. Nám zákazníkům nezbývá než si držet palce, aby nám konečný výsledek celého procesu, ať už bude jakýkoliv, zajistil kvalitní a dostupné služby 5G.

Naskýtá se nyní otázka, zda by za současné situace pro rozvíření hladiny rybníka přece jen nebyla lepší jedna silná velryba než několik malých, slabých rybek

 ??  ?? JIŘÍ ŠUCHMAN expert v telekomuni­kacích
JIŘÍ ŠUCHMAN expert v telekomuni­kacích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia