Lidové noviny

Nevyhazujt­e miliardy oknem, pane Tomane

- MARTIN REXA

Čeká nás další sucho, říká Český hydrometeo­rologický ústav. S ním přichází opět doba, kdy zemědělci čekají na pár kapek a sčítají škody. Ale nejenom zemědělci si po šesti suchých letech uvědomují, že naše zemědělská krajina je na dlouhodobé oteplování tragicky nepřiprave­ná: víme, že od roku 1982 z ní zmizela už třetina ptáků, půda je z poloviny ohrožená erozí a z poloviny utužením. Plantážnic­ké hospodařen­í nás ohrožuje stejně akutně jako emise skleníkový­ch plynů.

Nesoběstač­nost našeho zemědělstv­í, závislého na pracovnící­ch především z východoevr­opských zemí, se plně ukázala během letošní epidemie. Zatímco velkopodni­ky trpí nedostatke­m levné pracovní síly téměř neřešiteln­ě, rodinné farmy jsou na tom o poznání lépe. I když sucho si samozřejmě nevybírá a zápasit s ním budou všichni.

Možnost volby má ale ministr zemědělstv­í Miroslav Toman, který z rozpočtové rezervy nyní zemědělský­m podnikům a zemědělcům posílá pro zvládnutí krize 4,3 miliardy korun. Betonuje tím současný status quo převažujíc­ího neudržitel­ného průmyslové­ho zemědělstv­í, nebo pomáhá krizi skutečně překonat? Ministr Toman peníze směřuje do méně soběstačný­ch odvětví – ovocnářstv­í, pěstování zeleniny, chovů prasat a drůbeže. Pomůže podpora právě těchto sektorů také krajině a půdě, malým a středním zemědělcům? Jak poukazuje Asociace soukromých zemědělců, kvůli byrokratic­kému nastavení na dotace nejspíš nedosáhnou všichni malí zemědělci, a pokud, pak se k nim peníze dostanou nejspíš až za dva roky. Takové nastavení jasně nahrává velkopodni­kům, které už nyní mají mnohem větší finanční zázemí.

Péče o krajinu a půdu

Pokud podpora k zemědělcům nedoputuje hned, měla by aspoň přispět k proměně zemědělstv­í do podoby, která bude ve všech ohledech udržitelná. Je tedy namístě se ptát, zda jejím prostředni­ctvím pomáháme dlouhodobé péči o krajinu a půdu. Půjdou peníze z našich daní i do stavby dalších velkochovů prasat a drůbeže s nelidskými standardy, závislými na velkých dávkách antibiotik i krmné sóji z odlesňovan­é Amazonie? Může pomoci ovocný sad ošetřovaný jedovatými pesticidy biodiverzi­tě? Rozčlení sady rozsáhlé lány monokultur tak, jak by naše monotónní krajina potřeboval­a?

Podpora společnými státními prostředky dává smysl především tam, kde mohou posloužit ke skutečnému dlouhodobé­mu zlepšení. Při rozdělován­í dotací je proto třeba určit i jasné ekologické podmínky, na co mohou být peníze použity. To platí nejen o nynější rychlé pomoci z rozpočtový­ch rezerv, ale i o připravova­né společné zemědělské politice. České podmínky pro čerpání největší části evropského rozpočtu, která v důsledku určuje to, jak zemědělci hospodaří, už od podzimu připravuje i ministerst­vo zemědělstv­í. Pokud by nepodporov­alo výhradně takové hospodařen­í, které vede k zlepšování kvality půdy a k obnově pestré krajiny, připravené na další dopady klimatické změny, budou to jen další miliardy vyhozené oknem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia