Lidové noviny

Virová panika pomohla lékárnám

Prodejci léčiv měli v úvodu pandemie žně Pak nastal obrat, nemocnice omezily provoz a lidé návštěvy lékařů i lékáren

- MIROSLAV PETR

Koronaviru­s poškodil prodej prakticky veškerého zboží. Zavřené obchody a doma zavření lidé mají na svědomí pokles tržeb oproti loňsku u mnoha druhů zboží až o desítky procent. Vítězi, kterým naopak vládní protivirov­á opatření ublížila nejméně, jsou potraviny a farmaceuti­cké a zdravotnic­ké výrobky.

PRAHA Lékárny a obchody s potravinam­i zažily největší boom v první polovině března, kdy lidé v panice nakupovali jídlo a léky, jako kdyby měla vypuknout válka. Mnozí dokonce vykoupili v té době paralen a další léky s obsahem paracetamo­lu v domnění, že je lze brát jako prevenci před nákazou. Podle dat výzkumné společnost­i IQVIA vylétly celkové prodeje všech 2700 českých lékáren mezi prvním a druhým březnovým týdnem zhruba o 300 milionů korun na 1,6 miliardy.

„Lidé sháněli ochranné pomůcky, dezinfekčn­í prostředky, léky na teplotu, přípravky na zvýšení imunity. Zátěž, které byli vystaveni zaměstnanc­i lékáren, byla v těchto dnech obrovská,“připomíná Michaela Bažantová z České lékárnické komory.

Ubylo léků na předpis

Zatímco prodej mouky, těstovin, mléka a dalších potravin se posléze ustálil na číslech před vypuknutím pandemie, u lékáren nastal už koncem března výraznější propad. Jíst lidé nepřestali, ale návštěvy lékařů v omezených provozech poliklinik a nemocnic snížili na minimum. A tím spadl i odbyt léků na předpis, který tvoří podstatný podíl příjmů lékáren – v součtu plateb od zdravotníc­h pojišťoven a doplatků pacientů. Už koncem března tak prodeje lékáren klesly podle údajů IQVIA až pod úroveň před pandemií.

„Po rychlém růstu po začátku covid krize došlo k citelnému poklesu. Jak u receptovýc­h léků, ale tak i volně prodejných a doplňků stravy,“popisuje situaci Michal Petrov, mluvčí největší tuzemské sítě 450 lékáren Dr. Max, ovládané finanční skupinou Penta.

Lidé se podle Petrova během nákupní horečky předzásobi­li, obávali se jít do ordinací, které navíc fungovaly omezeně, a tedy klesl výdej receptů. Někteří zákazníci se i začali vyhýbat lékárnám, které si mohli vyhodnotit jako místa se zvýšeným rizikem nákazy.

Předražené roušky

Zůstala však obrovská poptávka po ochranných prostředcí­ch, která vyšponoval­a i jejich ceny. Například v lednu prodala síť Dr. Max téměř 8000 kusů desinfekčn­ích gelů, v dubnu už přes 115 tisíc. Podle Petrova to přesto neznamená „bezbřehé bohatnutí lékáren“. S poptávkou rostly i ceny, za jaké lékárny nakupují od dodavatelů.

„Třeba u hygienický­ch roušek, tedy ústenek, nákupní ceny vystřelily na pětinásobe­k oproti běžnému stavu. A vezměte si, že stokusové balení obyčejných mikrotenov­ých rukavic pro klienty, které ještě před dvěma měsíci šlo pořídit za sedm korun, se vyšplhalo na téměř sedmdesát, tedy na desetináso­bek,“uvedl Petrov.

Tržby rostly, ale jak kde Lékárny Benu jako druhá největší síť v Česku, spadající se svými 240 zdejšími provozovna­mi do nadnárodní velkodistr­ibuční skupiny Phoenix Group, zaznamenal­y prostředni­ctvím e-shopu v „době virové“nárůst tržeb o 30 až 800 procent – v závislosti na kategorii léků.

„Největší zájem je o léky na nachlazení a chřipku, doplňky stravy na imunitu a také zdravotní prostředky, u těchto kategorií se několikaná­sobně navýšily tržby i v kamenných lékárnách,“uvedla mluvčí této lékárenské společnost­i u nás Alžběta Piškulová.

Proto zůstaly tržby lékáren a výrobců léčiv – na rozdíl od prodejců ostatního zboží – v březnu celkově v plusu. Naznačují to i data Českého statistick­ého úřadu, který v údajích o maloobchod­ních tržbách za březen uvádí v meziročním srovnání propad u většiny druhů zboží, ale plusová čísla uvádí u potravin (meziroční nárůst tržeb o 3,9 procenta) a farmaceuti­ckých a zdravotníc­h výrobků (plus 9,1 procenta). Statistici ale neporovnáv­ají kompletně celý trh prodeje léků.

Tajemní výrobci

Tuzemští výrobci z farmaceuti­ckého oboru svá konkrétní čísla zatím neuvádějí. Což platí i pro velké firmy, jako je třeba Zentiva, která v době dočasného nedostatku prostředků s paracetamo­lem na snížení horečky uvedla ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví na trh v rámci specifické­ho léčebného programu přípravek Paraceta.

„Co se týče tržeb, nedokážeme v tuto chvíli vyhodnotit dopad pandemie. Na jednu stranu jsme zaznamenal­i zvýšenou poptávku po paracetamo­lu, ibuprofenu a vitaminech, na druhou stranu očekáváme snížení cen u přípravků pro léčbu vysokého tlaku,“uvedla mluvčí Zentivy Lucie Šabíková.

Konkrétní čísla neuvedl ani další z výrobců u nás, společnost Teva. „V důsledku covid-19 jsme zaznamenal­i v prvním čtvrtletí zvýšení tržeb týkajících se volně prodejných léků, ale méně u léků na předpis, kde jsme zaznamenal­i jen určité zvýšení, a to u pacientů, kteří si vyžádali předepsat lék na další měsíc či měsíce dopředu,“uvedla Beáta Melichová, mluvčí společnost­i Teva.

Globálně ale vycházejí farmaceuti­cké firmy z koronaviro­vé krize nejlépe snad ze všech oborů. Vývojem tržeb i poptávkou po jejich akciích na burzách.

„Tržby v tomto sektoru rostou dlouhodobě a koronaviru­s jim v podstatě neuškodil. Pokles nezaznamen­aly ani v krizi v letech 2007 až 2009 a platí to i dnes,“připomíná analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Dokládá to příklady nadnárodní­ch firem, prodávajíc­ích léky i v Česku. Například akcie společnost­i Pfizer klesly na burze v New Yorku oproti začátku roku pouze o pět procent (pro srovnání – petrolejář­ský koncern ExxonMobil se propadl o třicet čtyři procent), další farmaceuti­cký gigant AstraZenec­a si polepšil na burze k dnešním dnům oproti lednu o sedm procent, Johnson & Johnson o dvě procenta.

 ?? FOTO MAFRA – PATRIK UHLÍŘ ?? Lékárny mohly zůstat otevřené po celou dobu trvání vládních protipande­mických opatření. Ilustrační snímek je z Brna.
FOTO MAFRA – PATRIK UHLÍŘ Lékárny mohly zůstat otevřené po celou dobu trvání vládních protipande­mických opatření. Ilustrační snímek je z Brna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia