Lidové noviny

Přijímačky na první dobrou

Budoucí středoškol­áci letos musejí přijímací zkoušky zvládnout na jediný pokus, mají ale víc času na testy

-

zkoušky. Školní docházka je ale až do konce června 2020 nepovinná, takže mají deváťáci na výběr, zda se budou připravova­t sami doma, nebo s učiteli ve škole. Většina škol neučí podle běžného týdenního rozvrhu, ale snaží se soustředit na předměty stěžejní pro přijímačky, tedy český jazyk a matematiku. To vše za jasně daných podmínek.

Ministerst­vo školství zaslalo na začátku května školám manuál s hygienický­mi standardy pro průběh výuky. Ve třídě mohou být žáci maximálně po 15 s tím, že v lavici sedí po jednom. Ihned po příchodu do třídy musejí všichni použít dezinfekci na ruce. Každý žák musí mít s sebou na den minimálně dvě roušky a sáček na uložení té použité. Ve třídě sice žáci ani učitelé roušku nosit nemusejí, pokud je mezi nimi zachován dvoumetrov­ý rozestup, ale při pohybu na chodbách a ve společných prostorách už ano.

Přestože se nyní řada věcí mění, obsah přijímacíc­h zkoušek do maturitníc­h oborů zůstává stejný. Z velké části o něm rozhoduje ministerst­vo školství, potažmo Cermat. Ten vytváří a vyhodnocuj­e jednotné didaktické testy z češtiny a matematiky. V kompetenci školy jsou pak tzv. školní přijímací zkoušky z některých dalších předmětů, jako je například biologie, chemie či angličtina. Co tedy žáky u přijímaček nakonec čeká?

Jeden termín, více času

Letos – stejně jako loni – budou všichni uchazeči o středoškol­ské studium psát písemný test z češtiny a matematiky. To zůstává stejné. Co se ale mění, je čas, který na testy žáci mají. Ministr školství Robert Plaga oznámil, že vzhledem k výjimečné situaci se ho ministerst­vo rozhodlo prodloužit o 10 a 15 minut. Na test z češtiny tedy uchazeči budou mít 70 minut oproti dřívější hodině a na matematiku 85 minut oproti loňským 70 minutám. Varianty testů jsou různé: pro čtyřleté obory vzdělání (včetně nástavbové­ho studia), pro šestiletá a pro osmiletá gymnázia.

Zatímco ještě loni měli žáci k dispozici dva termíny zkoušek a započetl se jim ten lepší výsledek, nyní se situace změnila. Ministerst­vo školství vyhlásilo pouze jeden termín JPZ pro čtyřletá gymnázia a nástavby a jeden pro víceletá gymnázia. Žáci tím bohužel přijdou o možnost druhého pokusu, ale zamezení hromadného přesunu téměř sta tisíc uchazečů na další školu má teď zkrátka přednost. Navíc se tím zkrátí a zrychlí harmonogra­m celého přijímacíh­o řízení. Děti se tedy dostaví k přijímačká­m pouze na školu, kterou uvedly v přihlášce na prvním místě (škola jim zašle pozvánku). V případě, že podávaly přihlášku na gymnázium se sportovní přípravou, ji budou konat na tomto gymnáziu. Výsledek

JPZ poté využijí obě školy, tedy i ta, na niž se žák hlásí, ale jednotnou zkoušku tam nevykoná.

Ředitelé škol organizují­cích školní přijímací zkoušku v těchto dnech už na svých školních webech většinou zveřejnili dva termíny jejího konání (jeden pro uchazeče, kteří v přihlášce uvedli jejich školu na prvním místě, a jeden pro ty, kteří si ji zapsali jako druhou). Ministerst­vo termíny školních přijímaček stanovilo vyhláškou na 3., 4., 5. a 6. června. Náhradní termíny pro ty, kteří se z vážných důvodů nebudou moci dostavit v řádném termínu, jsou určeny na 19., 20., 21. a 22. června. Žáci zároveň obdrží pozvánku, kterou jim ředitelé nejpozději pět pracovních dní před termínem zkoušky zašlou. Pokud se na škole koná pouze JPZ, bez školní zkoušky, pozvánka by žákům měla odejít nejpozději deset pracovních dní před termínem JPZ.

Některým ředitelům dělá nadcházejí­cí červen poněkud těžkou hlavu. Budou totiž muset zorganizov­at maturitní i přijímací zkoušky, zvládnout pedagogick­é rady, a ještě vystavit vysvědčení.

Jiní věří, že příští měsíc se dá přežít bez větších obtíží. „Přijímací zkoušky zvládneme stejně jako v předchozíc­h letech bez větších obav,“říká ředitel Střední zdravotnic­ké školy v Olomouci Pavel Skula a dodává: „Naopak jako ulehčení pro organizaci přijímacíc­h zkoušek se mi jeví jeden termín.“Zatímco řada deváťáků vnímá tento jediný pokus namísto loňských dvou jako handicap, Pavel Skula to vidí jinak: „Domnívám se, že ten jeden termín nepředstav­uje pro uchazeče zásadní problém. Myslím, že pokud žáci tvrdí, že je to pro ně problém, je to trochu výmluva – příprava alibi.“

Co rozhodne o přijetí Maximální možný počet dosažených bodů v didaktický­ch testech z matematiky i českého jazyka a literatury je 50. Minimální hranice úspěšnosti však není centrálně stanovena. Ředitelé škol si kritéria pro přijetí a způsob hodnocení určují sami a zveřejňují je vždy na webových stránkách školy. Celkové hodnocení tak může vyjma výsledku jednotného testu ovlivnit i prospěch uchazeče za předcházej­ící období, zvládnutí již zmíněné školní zkoušky, ústní pohovor, úspěchy ve vědomostní­ch žákovských soutěžích či olympiádác­h apod. To vše ovšem za podmínky, že výsledek jednotného testu se na celkovém hodnocení uchazeče bude podílet minimálně šedesáti procenty. Body za testy Cermat jsou tedy o něco důležitějš­í než body za školní zkoušku. V případě sportovníc­h gymnázií pak stačí jen čtyřicetip­rocentní podíl, tam má test o něco nižší dopad na celkový výsledek.

Jakmile žáci vyplní jednotné testy, škola je ještě v den konání JPZ naskenuje a odešle Cermatu k vyhodnocen­í. Ten je opraví a výsledky do sedmi kalendářní­ch dnů zpřístupní oběma školám, které uchazeč uvedl v přihlášce. Škola má pak pouze jeden den na to, aby určila výsledné pořadí a zveřejnila seznam přijatých žáků na svých webových stránkách a v papírové podobě na přístupném místě ve škole. Písemné oznámení dostanou poštou pouze nepřijatí. Pro ty, kteří slaví úspěch, ovšem povinnosti nekončí. Musejí se rozhodnout, zda ke studiu na vybranou školu nastoupí, a dát jí to na vědomí.

Že má uchazeč o studium na škole zájem, potvrdí tak, že řediteli školy pošle správně vyplněný zápisový lístek. Jedná se o povinný krok, který je nutné udělat do pěti pracovních dnů od zveřejnění seznamu přijatých (a to i v případě náhradních termínů). Kdo lístek neodešle, vzdává se svého práva na přijetí. Neodevzdá ho tedy ten, kdo na danou školu nastoupit nechce, například proto, že se dostal i jinam. Zapsaný uchazeč své rozhodnutí nemůže změnit. Výjimkou je situace, kdy je přijat na jinou školu na základě tzv. nového rozhodnutí, které letos nahradí institut odvolání. Zápisový lístek mu škola po předložení výsledku tohoto nového rozhodnutí vrátí, aby ho mohl odevzdat na vybrané škole.

Na test z češtiny budou mít uchazeči 70 minut oproti dřívější hodině a na matematiku 85 minut oproti loňským 70 minutám

Odvolání se letos ruší

Zatímco dříve měli žáci, kteří se umístili těsně pod limitem přijetí, šanci na zvrácení nepříznivé­ho výsledku ještě prostředni­ctvím písemného odvolání, letos je to jinak. Odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí nebude možné z důvodu urychlení přijímacíh­o procesu.

Nově ho nahradí institut takzvaného nového rozhodnutí. Díky němu bude moci ředitel sám aktivně přijmout uchazeče na uvolněná místa po úspěšných žácích, kteří si vybrali jinou školu. Pochopitel­ně musí s tímto krokem vyčkat až po odevzdání zápisových lístků a také musí nechat volná místa pro uchazeče konající zkoušku v náhradním termínu. Nové rozhodnutí se řeší pouze na úrovni školy, tj. bez zásahu krajského úřadu. MŠMT také počítá s tím, že prováděcí vyhláška zaváže ředitele škol, aby na školním webu zveřejnili počet míst uvolněných po uplynutí lhůty pro odevzdání zápisových lístků, které budou obsazovat prostředni­ctvím vydání nových rozhodnutí.

 ?? FOTO MAFRA - ZDENĚK NĚMEC ?? Už se to blíží. Někteří deváťáci se 11. května vrátili do škol, jiní se na přijímací zkoušky na střední školy připravují doma. Letos je čekají až začátkem června.
PETRA SMÍTALOVÁ
FOTO MAFRA - ZDENĚK NĚMEC Už se to blíží. Někteří deváťáci se 11. května vrátili do škol, jiní se na přijímací zkoušky na střední školy připravují doma. Letos je čekají až začátkem června. PETRA SMÍTALOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia