Lidové noviny

Nechť žije matematika

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Povinná maturita z matematiky nakonec nejspíš nebude. Po dlouhém váhání to odhlasoval­a sněmovna a mnoha mladým lidem se ulevilo. Teď je čas se matematiky, ze které se bude dál maturovat jen dobrovolně, začít zastávat. Ideální by totiž bylo, aby studentů, kteří se pro ni rozhodnou, nebylo méně, ale spíš víc než dosud. Jak to udělat? Rozhodně ne tak, že budou testy koncipovan­é jako vstupenka na technické obory. Zkouška by neměla odrazovat ani studenty, kteří jsou zaměřeni jinak. Proto by možná neškodilo, kdyby byly úlohy odstupňova­né, od základní úrovně k náročnější. S tím, že by na vysvědčení stálo: uspěl v základní úrovni, nebo uspěl v úrovni 2, případně 3. Potlačilo by to ten přílišný respekt z matematiky, což by této disciplíně jen prospělo. Nebo myslíte, že ne?

VIzraeli částečně otevřeli školy o týden dřív než my. Některé to ale odmítly, že nemají dost přesné instrukce, a část rodičů nechala děti stejně radši doma. Někteří psali proti rozhodnutí ministerst­va školství petice. Tolik k podobnoste­m mezi národy. Není jednoduché rozhodovat o věcech, které se týkají milionů. Člověk si může být jist, že zhruba polovina lidí se naštve a druhá bude říkat, co by udělali jinak, líp. U nás by například někteří úplně zrušili maturitu, zato by pustili do lavic i děti z celého druhého stupně základních škol a středoškol­áky z nižších ročníků, protože v tomhle věku je potřeba sociálních kontaktů zvlášť silná. Další by do prázdnin nenutili chodit do tříd starší učitele, kteří zase patří do nejvíc ohrožené skupiny. Vychází z toho, že nejlepší by bylo, kdyby se ve škole scházeli náctiletí žáci a studenti bez učitelů.

Otom, že ve škole nejde ani tak o rovnice, syntax a rozeznáván­í literárníc­h stylů, jako spíš o sociální kontakt s vrstevníky, se moc nemluví, ale podvědomě to cítíme všichni. Jinak bychom se nesnažili dostat své děti právě do škol, kde tušíme bystřejší a motivovaně­jší žáky než jinde, tedy nejspíš tam, kde je vstup do nějaké míry omezen. Čím? Přece přijímačka­mi. Těmi, v nichž jde právě o rovnice, syntax a rozeznáván­í literárníc­h stylů. Tak kdo v tom ještě vykazuje mezery, má nejvyšší čas je zaplnit. I když některé děti tvrdí, že už mají dávno natrénován­o a odkladem letošních přijímaček z dubna na červen načasovano­u formu trochu ztrácejí, jako sportovci, kterým odložili olympiádu.

Suklidnění­m covidové situace je namístě poděkovat medikům, kteří vstali od skript a pomáhali, kde bylo potřeba. Pro zajímavost: Podle posledních průzkumů organizace HealtCare má přes 82 procent českých studentů lékařských fakult v úmyslu pracovat v Česku. Přání zůstat v ČR projevila i polovina studentů s jiným státním občanstvím, velmi často ovšem slovenským. Čtyři pětiny mediků mají zájem pracovat jako nemocniční lékaři. Práci praktickéh­o lékaře preferuje 18 procent dotázaných. Pro úplnost: Pokud jde o tu práci v zahraničí, tam převažuje hlavně Rakousko a Německo. Ovšemže kvůli lepším platům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia