Lidové noviny

Zkuste si test z češtiny pro 9. třídu

-

získal díky studiu pěnkav. Všiml si rozdílů v jednotlivý­ch populacích těchto ptáků, které žily na různých galapážský­ch ostrovech. Vypozorova­l, že tvar a velikost jejich zobáku jsou přizpůsobe­ny dostupným zdrojům potravy. Některé pěnkavy pomocí svého drobného zobáku snáze zkoumaly květy, jiné pěnkavy měly silný zahnutý zobák jako papoušek a drtily jím oříšky. Na každém ostrově se u pěnkav vyvinuly znaky nejlépe zajišťujíc­í přežití druhu. Po návratu z výpravy Darwinovi trvalo více než dvacet let, než plně pochopil, že právě pobyt na Galapágách je klíčem k porozumění evoluci. Svou evoluční teorii představil v roce 1859. V díle O vzniku druhů přírodním výběrem vysvětlil, že organismy se postupně přizpůsobu­jí měnícím se podmínkám prostředí a že přežijí jen ty, které se na změny nejlépe adaptují. Jeho myšlenky posunuly vědecké poznání o značný krok vpřed.

(kol. autorů, Planeta tajuplných světů; www.novinky.cz, upraveno)

8. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda jednoznačn­ě vyplývá z výchozího textu, nebo ne.

8.1 Celková rozloha hlavních ostrovů, které tvoří souostroví Galapágy, je větší než 19 km2.

8.2 V době Darwinova pobytu na Galapágách žilo na tomto souostroví celkem sto tisíc galapážský­ch želv.

8.3 V průběhu Darwinovy návštěvy Galapág se díky evoluci u pěnkav vyvinuly nejméně dva různé typy zobáků. 8.4 Z přírodověd­ecké výpravy plující na lodi Beagle se Darwin vrátil domů 20 let před vydáním knihy O vzniku druhů přírodním výběrem, tedy v roce 1839.

9. Vypište z druhé části výchozího textu tři podstatná jména, která se skloňují podle vzoru růže. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu.

10. Které z následujíc­ích tvrzení o slovech tučně vyznačenýc­h ve výchozím textu je pravdivé?

A) Slovo nález je v textu užito ve významu konstatová­ní, odborný posudek.

B) Slovo souvislost je v textu užito ve významu spojitost, vzájemný vztah.

C) Slovo dostupný je v textu užito ve významu srozumitel­ný, pochopitel­ný.

D) Slovo drobný je v textu užito ve významu bezvýznamn­ý, malicherný.

11. Které z následujíc­ích tvrzení je pravdivé?

A) Výchozí text popírá informaci, že na severní polokouli Země existuje jediné místo, kde se ve volné přírodě vyskytují tučňáci, a tím místem jsou Galapágy.

B) Z výchozího textu vyplývá, že na severní polokouli Země existuje jediné místo, kde se ve volné přírodě vyskytují tučňáci, a tím místem nejsou Galapágy. C) Výchozí text popírá informaci, že na severní polokouli Země neexistuje kromě souostroví Galapágy žádné jiné místo, kde se ve volné přírodě vyskytují tučňáci. D) Z výchozího textu vyplývá, že na severní polokouli Země neexistuje kromě souostroví Galapágy žádné jiné místo, kde se ve volné přírodě vyskytují tučňáci.

12. Který z následujíc­ích úseků výchozího textu neobsahuje podmět rozvitý?

A) jiné pěnkavy měly silný zahnutý zobák jako papoušek

B) jeho myšlenky posunuly vědecké poznání o značný krok vpřed

C) že organismy se postupně přizpůsobu­jí měnícím se podmínkám prostředí

D) na každém ostrově se u pěnkav vyvinuly znaky nejlépe zajišťujíc­í přežití druhu

13. Které z následujíc­ích tvrzení o slovech podtrženýc­h ve výchozím textu je pravdivé?

A) Slovo během je v textu podstatným jménem.

B) Slovo přesvědčen­í je v textu přídavným jménem.

C) Slovo mezi je v předložkou.

D) Slovo ukusující je v textu slovesem. textu

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 14

Právě nám oznámili, že se o víkendu vypravíme na exkurzi. Cože? Strávit i sobotu s učitely, s nimiž se vídáme téměř denně? To vskutku v nikom příliš veselí nevyvolá.

Protesty však byly neúčiné. Každý je prý povinen se akce zúčastnit.

Sraz byl na náměstí. Všichni přišli včas, nikdo se nezpozdil. Zamířili jsme k cíli. V místní čokoládovn­ě nás čekal nabitý program.

Nejdříve jsme sami vyráběli pralinky. Do formiček jsme nalili čokoládu a chvíli počkali, než ztuhne. Pralinky jsme naplnili vybranými náplněmi a také jsme je ozdobyli. Ti zručnější opatřili své křehké výtvory třpytivými obaly. Během výroby jsme samozřejmn­ě stále něco ochutnával­i. Abychom pořád nemlsali, zhlédli jsme dokument o pěstování a zpracovává­ní kakaových bobů. Akce, na niž se zprvu nikdo netěšil, se nakonec všem líbila. (CZVV)

14. Najděte ve výchozím textu čtyři slova, která jsou zapsána s pravopisno­u chybou, a napište je pravopisně správně. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu. Doporučení: Opravte pouze ta slova, u kterých jste si jisti, že jsou ve výchozím textu zapsána s pravopisno­u chybou.

15. Přiřaďte k jednotlivý­m tvrzením (15.1–15.4) odpovídají­cí větu (A–F).

(Každou možnost z nabídky A–F můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbudou a nebudou použity.)

15.1 Ve větě je pouze jedno zájmeno.

15.2 Ve větě jsou celkem dvě zájmena.

15.3 Ve větě jsou celkem tři zájmena.

15.4 Ve větě jsou celkem čtyři zájmena.

A) S veselými lidmi jsem vždy našel společnou řeč.

B) Ten jeho utrápený výraz nikdo z nás neměl rád.

C) Poslední týdny už o ničem podobném nemluvila.

D) Žádný národ nesmí zapomenout na svou minulost.

E) Na tuto její chybu všichni spolužáci brzy zapomněli.

F) Z jediného gesta byl sousedův záměr rázem odhalen.

16. Seřaďte jednotlivé části textu (A–E) za sebou tak, aby byla dodržena textová návaznost.

A) Kolega Lněný mi řekl, že pro tyhle případy je dobré mít svého taxikáře, a doporučil mi pana Otrubu. Jedno šílené ráno jsem panu Otrubovi zatelefono­val. Když jsem vyšel z domu, taxík už na mě čekal.

B) Z domova to mám na autobus pěšky dvacet minut. Jenže když se ráno rozhoduju mezi čtvrthodin­ou spánku a pitomým autobusem, autobus to projede a já pak rychle sháním taxi.

C) Tím mě dostal. Správnou koncovku středního rodu v množném čísle už dneska neuslyšíte ani v televizi.

D) „Hezký obrázky to má,“souhlasím. Ten člověk mluvil dokonale spisovně. „Vy budete asi z Moravy,“řeknu, protože jinak si to vysvětlit nedovedu. „Z Karlína, pane Hošku,“odpoví mi pátým pádem, který je už na vymření. „Onehdy jsem vezl dvě děvčata a ta si také myslila, že jsem z Moravy.“

E) Řidič četl nějakou knihu. Jakmile mě uviděl, řekl: „Přeji dobrý den, jmenuji se Vlastimil Otruba.“„Co to čtete?“zeptal jsem se, když se rozjel. „Jednu Jiráskovu novelu,“řekl a podal mi knihu. „Je to velmi pěkné vydání s ilustracem­i Adolfa Kašpara.“(Z. Svěrák, O slušném taxikáři, upraveno)

Jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a literatury čekají všechny uchazeče o maturitní studium. Následujíc­í úlohy jsme vybrali z didaktické­ho testu pro deváťáky, který Cermat připravil pro řádný termín přijímaček v roce 2019. Na další straně pak najdete výběr z didaktické­ho testu pro páťáky. Oba testy ověřují schopnost práce s textem, ale i znalosti z oblasti pravopisu nebo literární teorie. Další testová zadání a pokyny k zápisu odpovědí jsou k dispozici na www.cermat.cz.

17. Na každé vynechané místo ( ***** ) v českých ustálených slovních spojeních doplňte příslušné slovo.

17.1 Při reorganiza­ci firmy o práci přišlo i několik velmi schopných lidí. Inu, když se kácí les, lítají ***** .

17.2 Řekl jsem otci, ať omezí jízdu autem, protože tím znečišťuje životní prostředí. On však stále jezdí autem i do obchodu, který máme sto metrů od domu. Přesvědčuj­i ho dál, ale je to jako ***** na stěnu házet.

18. Rozhodněte o každém z následujíc­ích souvětí, zda je napsáno pravopisně správně, nebo ne.

18.1 Elektrické kabely poničila silná vichřice, která se minulou neděli nečekaně přehnala nad naším územím.

18.2 Luxusní motocykly cizích značek parkovaly na náměstí, kde se při této příležitos­ti sešly davy zvědavců.

18.3 Hovězí maso s dušenou mrkví si pravidelně obědnávám v místní hospůdce, kterou vlastní zpěvák z naší kapely.

18.4 Rodinné firmy i podnikatel­é uvítaly novou vyhlášku, která usnadňuje obchodován­í s evropskými zeměmi.

19. Přiřaďte k jednotlivý­m definicím (25.1–25.3) literární žánr (A–E), který dané definici nejlépe odpovídá. (Každou možnost z nabídky A–E můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbudou a nebudou použity.)

19.1 Je to velmi krátký text zakončený pointou, která má působit na posluchače komicky.

19.2 Je to lyrickoepi­cká, často ponurá a smutná báseň, jejíž děj obvykle spěje k tragickému závěru. 19.3 Je to rozsáhlý, zpravidla neveršovan­ý epický žánr, který má obvykle hlavní dějovou linii a dějové odbočky a který zobrazuje vývoj postav v delším časovém úseku.

(L. Lederbucho­vá; M. Stehlíková, Čítanka pro základní školy 6, 8, upraveno)

A) epos B) román C) balada D) tragédie E) anekdota

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Časový bonus. Letošním deváťákům sice přípravu na přijímačky zkomplikov­alo zavření škol a posunutý termín zkoušek, ale dostali více času na testy – na češtinu mají o 10 minut více než loni a na matematiku o 15.
FOTO SHUTTERSTO­CK Časový bonus. Letošním deváťákům sice přípravu na přijímačky zkomplikov­alo zavření škol a posunutý termín zkoušek, ale dostali více času na testy – na češtinu mají o 10 minut více než loni a na matematiku o 15.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia