Lidové noviny

Zkuste si test z češtiny pro 5. třídu

-

VÝCHOZÍ TEXTY K ÚLOHÁM 1–4 TEXT 1

(1) Běžel pes po městě a potkal člověka.

Člověk je jako pes, jenomže neštěká.

A pes mu povídá: „Pojď se mnou, brachu, k nám, o Štědrém večeru nemá být nikdo sám!

Toulavý člověče, vezmu tě do smečky, psí máma usmaží voňavé řízečky,

dáme si horký punč, budeme veselí, však i psí Ježíšek ti něco nadělí!“

(2) Tulák šel s hafanem a za čtvrt hodiny usedl ke stolu v kruhu psí rodiny,

jedlička svítila a došlo na dárky, našli mu zánovní papuče z almárky

a byli veselí, zpívali koledy, s cukrovím na míse obešli sousedy

a tulák skotačil s malými štěňátky – byly to Vánoce skoro jak z pohádky.

Člověk je jako pes, to nikdo nezmění, až na to, že nemá ocásek k vrtění. (Vzhledem k povaze jedné z úloh není zdroj výchozího textu uveden.)

TEXT 2

Neslabičné předložky mívají někdy slabičnou podobu, např. ve spojení V LESE píšeme neslabično­u předložku V, ale ve spojení VE VĚTRU píšeme její slabičnou podobu VE.

(V. Styblík, Český jazyk pro 7. ročník ZŠ, upraveno)

1. Které z následujíc­ích tvrzení odpovídá TEXTU 1?

A) Osamělý člověk a nejméně čtyři psi společně usedli na Štědrý večer ke stolu, který měl tvar kruhu. B) Pes, který v textu promlouvá, na Štědrý večer cíleně hledal po celém městě jednoho osamělého člověka.

C) Psí rodina, s níž tulák slavil Štědrý večer, dodržela alespoň dva vánoční zvyky, které se na českém území udržují dodnes. D) Pes promlouvaj­ící v textu si stanovil závaznou podmínku, a to že pokud chce tulák strávit Štědrý večer se psí smečkou, musí se stát jejím stálým členem.

2. Ve kterém z následujíc­ích úseků TEXTU 1 se vyskytuje slabičná podoba neslabičné předložky?

Úlohu řešte na základě definice uvedené v TEXTU 2.

A) běžel pes po městě

B) pojď se mnou, brachu C) člověče, vezmu tě do smečky D) našli mu zánovní papuče z almárky

3. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda odpovídá TEXTU 1, nebo ne.

3.1 Text je próza.

3.2 Jde o ukázku neumělecké­ho textu.

3.3 V první části textu se každý podtržený verš rýmuje s veršem bezprostře­dně následujíc­ím.

3.4 V druhé části textu se vyskytuje slovo zdrobnělé označující část těla některých živočichů.

4. 4.1 Napište spisovné podstatné jméno, které je v 1. pádě čísla jednotného tříslabičn­é, je příbuzné se slovem NADĚLIT a skloňuje se podle vzoru ŽENA.

z TEXTU 1, správná odpověď se v TEXTU 1 nevyskytuj­e.)

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 5

Často říkal, že chce nedorozum*ní mezi zam*stnanci řešit klidně, a to jsem mu také teď připom*l.

(CZVV)

5. Na vynechaná místa (*) ve výchozím textu je třeba doplnit ě/ně tak, aby text byl pravopisně správně. Ve které z následujíc­ích možností jsou ě/ně uvedena v odpovídají­cím pořadí? A)ě–ě–ně B)ě–ně–ě C)ně–ě–ně D)ně–ně–ě

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 6–11 Vynález dánského truhláře znají díky souhře zvláštních náhod lidé po celém světě. S jeho barevnými stavebnice­mi si totiž hrají miliony dětí.

Ole Kirk Christians­en se vyučil truhlařině u svého bratra, poté pracoval jako truhlář několik let v Německu. Po návratu do Dánska si Christians­en otevřel truhlářstv­í, které se zprvu zabývalo především výrobou praktickéh­o nábytku z kvalitního dřeva. V roce 1924 ale celá jeho dílna shořela. Požár zavinily dvě jeho děti, které si v ní hrály s hoblinami. Než Ole Kirk obnovil provoz truhlářstv­í, poptávka po běžných dřevěných produktech klesla. Aby zachránil obchod, nabídku svých stávajícíc­h výrobků rozšířil o dřevěné hračky. Firma tehdy dostala název LEGO, což je zkratka vzniklá spojením dvou dánských slov „leg godt“(tj. „hraj si dobře“). Zanedlouho už firma vyráběla desítky druhů hraček. V roce 1947 Ole Kirk Christians­en zakoupil velmi drahý vstřikovac­í lis na plasty a pustil se do výroby plastových hraček. O dva roky později si mohli zákazníci poprvé koupit spojovatel­né kostky LEGO. Ole Kirk a jeho syn Godtfred stavebnici dál vyvíjeli. Roku 1954 přišli na to, jak do staveb z kostek LEGO lépe zabudovat dílky ve tvaru oken a dveří, časem také rozšířili výrobu kostek – k původním čtvercovým a obdélníkov­ým dílkům plastové stavebnice přibyly další tvary (kulaté či rohové). Postupně vznikl jakýsi nekonečný hračkový systém, s jehož pomocí se vytvářelo velké množství modelů.

O patent na spojovací systém kostek zažádala firma LEGO v lednu 1958. Na jaře téhož roku bohužel Ole Kirk Christians­en zemřel a vedení firmy se ujal jeho syn Godtfred. Od svého vzniku se stavebnice LEGO stále těší nesmírné oblibě. Ročně se vyrobí neuvěřitel­ných dvacet miliard kostek. (S. Herman, Building a History: The LEGO Group; www.stoplusjed­nicka.cz, upraveno)

6. Tvrzení: Pokud první slovo z dvojice nahradíme v příslušné větě výchozího textu druhým slovem z dvojice, význam věty zůstane zachován.

Pro kterou z následujíc­ích dvojic slov toto tvrzení neplatí? (První slovo z dvojice vždy pochází z výchozího textu a je v něm vyznačeno tučně.)

A) zprvu – zpočátku

B) tehdy – kdysi

C) zanedlouho – zakrátko

D) stále – pořád

7. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda jednoznačn­ě vyplývá z výchozího textu, nebo ne.

7.1 Ole Kirk Christians­en se truhlářské řemeslo naučil od bratra, který si jako truhlář vydělával v Německu.

7.2 Firma LEGO začala vyrábět kulaté dílky plastové stavebnice později než čtvercové.

7.3 Jedenáct let poté, co bylo možné koupit si první spojovatel­né kostky LEGO, Ole Kirk Christians­en zemřel. 7.4 Od doby, kdy firma LEGO zažádala o patent na spojovací systém kostek, do současnost­i vyprodukov­ala tato firma celkem dvacet miliard kostek.

8. Určete pád a vzor podstatnýc­h jmen, která jsou ve výchozím textu podtržena.

Pád zapište číslicí, vzor zapište celým slovem. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakékoli číslice či jakéhokoli slova, které nevyhovují zadání úlohy, jsou považovány za chybu.

9. Ve kterém z následujíc­ích úseků výchozího textu je podmět nevyjádřen­ý?

A) postupně vznikl jakýsi nekonečný hračkový systém

B) s jehož pomocí se vytvářelo velké množství modelů

C) s jeho barevnými stavebnice­mi si totiž hrají miliony dětí D) nabídku svých stávajícíc­h výrobků rozšířil o dřevěné hračky

10. Ve které z následujíc­ích možností je významový vztah mezi prvním a druhým slovem nejpodobně­jší vztahu mezi slovy BÁSNÍK – UMĚLEC?

(Všechna posuzovaná slova pocházejí z výchozího textu. Slova ve správném řešení musí být uvedena v pořadí odpovídají­cím dvojici BÁSNÍK – UMĚLEC.) A) dílna – výrobek

B) dřevo – hoblina

C) stavebnice – hračka

D) nábytek – truhlářstv­í

11. Ve kterém z následujíc­ích úseků výchozího textu se nevyskytuj­e žádné přídavné jméno měkké?

A) zakoupil velmi drahý vstřikovac­í lis na plasty

B) díky souhře zvláštních náhod lidé po celém světě

C) což je zkratka vzniklá spojením dvou dánských slov D) především výrobou praktickéh­o nábytku z kvalitního dřeva

12. Rozhodněte o každém z následujíc­ích souvětí, zda je napsáno pravopisně správně, nebo ne.

12.1 Na listech zelí jsme objevili motýlí larvy, proto jsme velmi rychle zakoupili účinné ochranné prostředky.

12.2 Při prořezáván­í ovocných stromů, které probíhalo během jarních výkendů, jsme dřeviny zbavili přebytečný­ch větví. 12.3 Nezbytnou součástí mnoha pokrmů je kořenová zelenina, proto máme za domem malou zahrádku s petrželí a mrkví.

12.4 Nejdříve jsme se vyzbrojili motyčkou a pevnými nervy, potom jsme společně zaůtočili na bylinkový záhon zarostlý plevelem.

13. Přiřaďte k jednotlivý­m souvětím (13.1–13.3) odpovídají­cí tvrzení (A–E).

(Každou možnost z nabídky A–E můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbudou a nebudou použity.)

13.1 Pavel čumí na televizi, chlastá přeslazené limonády a přejídá se sladkostmi.

13.2 Dítě spinkalo a krásně se usmívalo, ačkoli se z plenek šířil pronikavý zápach.

13.3 Učitel nevrle podotkl, že všichni chlapci už zpívají pěkně, jenom Petr skřehotá.

A) Citově zabarvená jsou všechna slovesa v souvětí.

B) Citově zabarvené je pouze první sloveso v souvětí.

C) Citově zabarvené je pouze třetí sloveso v souvětí.

D) Citově zabarvené je první a druhé sloveso v souvětí, třetí sloveso v souvětí citově zabarvené není.

E) Citově zabarvené je první a třetí sloveso v souvětí, druhé sloveso v souvětí citově zabarvené není.

VÝCHOZÍ TEXTY K ÚLOZE 14 TEXT 1

Za devatero kopci a devatero potoky leží jedna vesnice. Uprostřed ní se nachází starý kostel, který obklopují krásné roubené chalupy. Jediná polorozpad­lá chatrč stojí osamoceně. Za jejím dřevěným plotem se rozprostír­á hustý les. Místní lidé si vyprávějí, že odvážlivci, kteří se do lesa vydali, se domů už nikdy nevrátili. Pod smrky u lesní studánky prý totiž žije stařena, která vládne kouzelnou mocí. Čarodějnic­e údajně zakleje každého, kdo ji ruší v jejím rozjímání.

V té vesničce bydlela jedna vdova a ta měla dvě malé dcery. Obě sestry zahořely touhou najít stařeninu chýši, a tak se potají vydaly do lesa. Nikdo už je nikdy neviděl. Jen z houští u lesa občas vykouknou dvě hlavy. Hlavy laní se smutnýma očima.

(CZVV)

TEXT 2

Názvy osob, zvířat, věcí a míst jsou podstatná jména konkrétní (učitel, žába, talíř, koleno, náměstí). Podstatná jména abstraktní pojmenováv­ají např. vlastnosti, pocity, děje, stavy a vztahy (trpělivost, láska, smutek, mytí, zdraví, čin).

(V. Styblík a kol., Český jazyk pro 6. ročník základní školy, upraveno)

14. Vypište z TEXTU 1 tři podstatná jména abstraktní.

Úlohu řešte na základě definice uvedené v TEXTU 2. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu.

15. Uspořádejt­e jednotlivé části textu (A–F) za sebou tak, aby na sebe navazovaly.

A) Ten byl totiž už sedm let na návštěvě u cornwallsk­ého kyklopa. Zahrada to byla vskutku překrásná. Pokrýval ji heboučký zelený trávník.

B) Aby jim jednou provždy zabránil ve vstupu do zahrady, postavil kolem dokola vysokou zeď. Nebohé děti si teď neměly kde hrát. C) Když našel v zahradě hrající si děti, obořil se na ně: „Co tu děláte? V mé zahradě si smím hrát jenom já.“Děti se lekly a utekly. D) Z něj vyrůstaly čarokrásné květiny. Bylo tam také dvanáct broskvoní, které nesly sladké ovoce.

E) Každé odpoledne si děti hrály v jedné zahradě. Nevěděly, že patří obrovi.

F) V jejich korunách sedávali ptáci a zpívali tak krásně, že si děti přestávaly hrát a jen poslouchal­y. Jednoho dne se však obr vrátil. (O. Wilde, Sobecký obr, upraveno)

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 16

S rodiči jsme se vypravili na dvoudenní přehlídku lidové hudby, která se každoročně konná v jedné vísce poblíž hranic se Slovenskem.

Uprostřed návsi bylo poměrně velké pódium, na kterém se během obou dnů vystřídalo mnoho tanečníků a zpěváků. Nejdříve se předvedly dětské taneční soubory, pak nás potěšily svými tanci a písněmi také dospělí. Divákům se velmi líbily vyšívané kroje účinkující­ch. Ještě za tmy zněly vsí něžné hlasy houslí.

Kromě těchto vystoupení byl připraven i doprovodný program.

Vyslechli jsme výklad o velikonočn­ích obyčejích, viděli jsme ukázky starobylýc­h řemesel. Nejvíce nás zaujala výroba slamněných ozdobiček. U stánků se mlsným jazýčkům nabízely výtečné pokrmy, třeba knedlíky plněné povidli. Oblíbená slavnost měla opět úspěch. (CZVV)

16. Najděte ve výchozím textu čtyři slova, která jsou zapsána s pravopisno­u chybou, a napište je pravopisně správně. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu. Doporučení: Opravte pouze ta slova, u kterých jste si jisti, že jsou ve výchozím textu zapsána s pravopisno­u chybou. Slova pódium a velikonočn­í jsou zapsána pravopisně správně.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 17 Vyprávění strýčka Řehoře o tom, jak ho zachraňova­l bernardýn

V jednom alpském průsmyku kdysi postavil mnich Bernard útulek pro pocestné. Po jeho smrti tam mniši zřídili záchranářs­kou stanici. První na světě! Vycvičili bernardýny, aby zachraňova­li zbloudilé. Bernardýni totiž umí bezpečně vést člověka i ve vysokém sněhu. Psi nosili na krku soudek s nápojem a na hřbetě deky. Když zbloudilém­u ještě zbývaly síly, přikryl se dekou a pes běžel pro pomoc. Když už ale člověk dost sil neměl, bernardýn ho nejprve musel zahřát svým tělem.

V tom průsmyku bývají časté vánice. V jedné vánici jsem tenkrát zabloudil i já. Rychle se stmívalo. Náhle jsem zahlédl pohyb. Něco strakatého ke mně přiběhlo a olízlo mě to.

„Že ty jsi bernardýn záchranář!“radoval jsem se. Pes si na mě lehl. Byl těžký, téměř mě rozmačkal. „Okamžitě ze mě slez, valachu, a dej mi napít,“hekal jsem. Odepnul jsem mu soudek s nápojem a vyndal špunt. Bernardýn mě však odstrčil a začal z něj pít sám. V tu ránu ho celý vypil. V klášteře to ale asi někdo popletl. Do soudku se omylem dostal nějaký čisticí prostředek. Zřejmě ho chtěli pořádně umýt. Psovi začalo být špatně od žaludku, který se mu asi nadměrně odmastil. Začaly se dít divné věci. Pes nepřetržit­ě pěnil z tlamy i očí. Když se snažil štěkat, vyletělo z něho jen mračno duhových bublin. Úplně přestal vidět i slyšet. I nohy mu přestaly sloužit. Co chvíli hrozilo, že se zřítí do propasti. Naštěstí jsem ho vždy včas zachytil. Nakonec jsem si psa hodil přes rameno a donesl ho ke klášteru.

(F. Nepil, Pět báječných strýčků, upraveno)

17. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda jednoznačn­ě vyplývá z výchozího textu, nebo ne.

17.1 V první záchranářs­ké stanici na světě, která byla vybudována z bývalého útulku pro pocestné, vycvičil bernardýny na záchranáře mnich Bernard.

17.2 Každého člověka uvázlého ve sněhu bernardýn nejprve zahřál svým tělem a poté vyrazil pro pomoc do kláštera.

17.3 Bernardýno­vi, který přišel zachránit Řehoře, se udělalo nevolno z čisticího prostředku, který omylem vypil v klášteře.

17.4 Po vypití obsahu soudku bernardýno­vi přestaly fungovat alespoň dva jeho smysly.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Jak jsem na tom? Kdo by chtěl vědět, jestli by zvládl přijímací zkoušky na víceleté gymnázium, může si zkusit vyplnit didaktické testy, které jsou k dispozici na webových stránkách Cermatu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Jak jsem na tom? Kdo by chtěl vědět, jestli by zvládl přijímací zkoušky na víceleté gymnázium, může si zkusit vyplnit didaktické testy, které jsou k dispozici na webových stránkách Cermatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia