Lidové noviny

Dohraje se fotbalová liga?

Kluby první a druhé ligy mají dnes odpoledne na grémiu odsouhlasi­t dokončení domácí fotbalové sezony.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Již přes dva měsíce čekají fotbalové soutěže v Česku na své pokračován­í. Naposledy se v soutěžním duelu 24. kola utkaly 9. března Ostrava s Mladou Boleslaví (2:3). V posledním týdnu tohoto měsíce, tedy od 25. května, by měly první a druhá liga znovu naplno pokračovat vstříc dohrání v původním formátu, tedy včetně nadstavbov­é části a baráže. Dohrávka 23. kola Teplice–Liberec by se dokonce mohla odbýt už předcházej­ící víkend.

„Potřebujem­e ji dohrát stůj co stůj, v původním formátu s nadstavbou,“vyzývá šéf Ligové fotbalové asociace, která profesioná­lní soutěže v Česku řídí, před dnešním grémiem.

Na něm od 14 hodin v prostorách libeňské haly O2 universum bude rokovat šestnáct zástupců klubů z první ligy a stejný počet ze druhé nejvyšší soutěže o tom, zda protáhnout aktuální sezonu, která by za normálních okolností končila 30. června. A nejde jen o posunutí zápasové listiny a určení termínů pro závěrečné boje v MOL Cupu, kluby se třeba také musí domluvit na prodloužen­í smluv hráčům s končícím kontraktem a hostováním či dohody s partnery.

O změně si budou soutěže hlasovat zvlášť a schválí ji vždy nadpolovič­ní většina. Může se tak klidně stát, že se sice první liga dohraje v plném formátu, druhá však pro tuto sezonu definitivn­ě skončí. Nebo naopak a mistr nebude korunován.

Obecným zájmem klubů a hráčů je rozjetou sezonu dohrát. Ve včerejším průzkumu LN z devíti odpovědí prvoligový­ch celků se jich sedm jasně vyslovilo pro pokračován­í. Některé kluby však taktizují podle postavení v tabulce. Ty, jimž hrozí pád do druhé ligy, mají například obavy, že nebudou zvládat plánovaný zápřah dvou utkání během jednoho týdne.

Jsou i další výhrady. Minulý týden se do předsedy Ligové fotbalové asociace Svobody pustil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Dušan Svoboda krizi nezvládl. Ve své funkci by měl pracovat pro kluby, mluvit s nimi, koordinova­t jejich činnost,“zlobil se Tvrdík v rozhovoru pro LN, že LFA aktuální situaci s kluby příliš neprobírá a řeší ji sama. Podle zákulisníc­h informací se tento způsob řešení nelíbí více klubům. Není divu, vždyť například podklady pro zasedání dnešního grémia celky obdržely teprve včera odpoledne.

Nicméně ještě v pondělí Svoboda jednal na ministerst­vu zdravotnic­tví o hygienický­ch opatřeních, která musí zápasy doprovázet. Aktuálně se například počítá s povolením celkem 146 zúčastněný­ch a přítomných osob na utkání, přičemž další rozvolňová­ní má limit několikaná­sobně navýšit. Řeší se také eventualit­a, že někdo z hráčů nebo pracovníků týmu bude pozitivně testován na covid-19.

Vzkaz s jasným zájmem lize poslali i její dva nejvýznamn­ější partneři – držitel vysílacích práv O2 TV a sázková společnost Fortuna: „Očekáváme silný mandát k restartu profesioná­lních lig v Česku.“

V to doufá i šéf LFA Svoboda, který by měl být dnes rovněž znovuzvole­n do své pozice, jelikož se na volební grémium nikdo coby kandidát nepřihlási­l.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Již tři týdny mohou profesioná­lní kluby v Česku trénovat, nejprve po skupinkách a od včerejška už celé týmy
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Již tři týdny mohou profesioná­lní kluby v Česku trénovat, nejprve po skupinkách a od včerejška už celé týmy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia