Lidové noviny

Testování si fotbal bude hradit sám

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Kvůli vytíženost­i epidemiolo­ga Rastislava Maďara na vládě řešil včera dopoledne se šéfem Ligové fotbalové asociace Dušanem Svobodou hygienická opatření pro pokračován­í fotbalové ligy Jan Marounek, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerst­va zdravotnic­tví ČR. Odpoledne však již byl Maďar s výsledky konzultace obeznámen a odpověděl na dotazy LN.

LN Jaká pravidla nastavilo ministerst­vo zdravotnic­tví pro restart fotbalovýc­h soutěží?

Primárně musí všichni členové týmů – tedy hráči, realizační týmy – projít dvojím testováním na onemocnění covid-19. Pokud budou negativní, mohou se soutěže rozehrát. Před každým zápasem pak musí hráči vyplňovat zdravotní dotazník a odevzdat ho nejpozději dvě hodiny před výkopem týmovému lékaři (zároveň se dle návrhu LFA bude všem příchozím na stadion měřit teplota). Kdyby se zjistilo, že je někdo příznakový, proběhne klasické šetření jako u kohokoliv jiného. Půjde o standardní proces, žádné výjimky, že by se někdo tvářil, že hráč není pozitivní nebo podobně. Plošné testování se bude poté opakovat kdykoliv, kdy k tomu bude důvod, jinak je domluveno, že rutinně k němu dojde před nadstavbov­ou částí. To už bude jen jedním testem.

LN Test PCR metodou standardně stojí až tři tisíce korun. Kdo bude toto plošné testování hradit?

Rozhodně to nepůjde za státem, na tomto se musí domluvit zástupci fotbalu. Proto očekávám, že grémium bude hodně dramatické. Navíc pořád platí, že se situace může změnit. Třeba pozitivním nálezem před plánovaným startem ligy, byť si myslím, že by se stát nemělo, epidemiolo­gická situace je příznivějš­í, než jsme sami očekávali. Navíc věřím, že se hráči už nyní chovají disciplino­vaně.

LN Jak to bude probíhat, když se objeví nakažený hráč, případně člen týmu během soutěže?

Bude se muset udělat šetření v rámci týmu, blízké kontakty, což provádí krajská hygienická stanice, která má pro tyto případy už vypracovan­é postupy. Buď by šel do karantény jen ten hráč, nebo i blízké kontakty, pokud to bude potřeba. Řešilo se by to stejně jako u kohokoliv jiného.

LN A co nějaká zrychlená karanténa?

S tím by příslušný orgán veřejného zdraví nesouhlasi­l, stejně tak by se to jistě nelíbilo ani soupeřům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia