Lidové noviny

14. Deštivá noc barikád

Povstání, den druhý. 6. 5. 1945: přichází nečekaný spojenec v německých uniformách. Mluví ale rusky

- JINDŘICH MAREK

Za tmy a v silném dešti v noci ze soboty 5. na neděli 6. května 1945 vyrůstaly po celé Praze barikády, s výjimkou míst ovládaných Němci.

Stavělo se do úmoru a ze všeho, co bylo po ruce: z nádob na popel, necek, dlažebních kamenů. Ke stavbě často posloužily i tramvaje, nákladní auta, stěhovací vozy a jiné zvláštnost­i. Počet barikád, do jejichž stavby se zapojilo na 100 000 lidí, dosáhl obdivuhodn­ého čísla 1582! Později se tvrdilo, že barikády zachránily Prahu, což je v době tanků trochu přehnané tvrzení. Každopádně však zvýšily sebevědomí a morálku povstalců, nyní již barikádník­ů. Staly se především ústředním symbolem povstání a za zmínku stojí i názor generála Kutlvašra:

Dejme tomu, že každá z nich zachránila aspoň jeden lidský život, a můžeme klidně předpoklád­at, že tomu tak bylo. Tedy bez barikád by pražské oběti na životech během povstání dosahovaly daleko vyššího počtu, než ve skutečnost­i byly…

Do nedělních ranních hodin proběhla úspěšně hlubší organizace povstaleck­ého tábora, zároveň však vznikl i požadavek velitele jednotek SS v protektorá­tu hraběte Pücklera na bombardová­ní Prahy:

Mnoho zápalných bomb, celé hnízdo musí hořet.

Přestože nacistům chyběly těžké bombardéry, dokázaly zvláště proudové stíhací letouny Me 262 Schwalbe (Vlaštovka), startující z ruzyňského letiště, napáchat v Praze citelné škody. Bomba jedné z „vlaštovek“dokonce v 17.40 zasáhla budovu vinohradsk­ého rozhlasu a na 80 minut přerušila povstaleck­é vysílání. Povstalcům se sice podařilo dvě či tři „vlaštovky“sestřelit, ale bylo jasné, že bez výraznější pomoci zvenčí bude brzy barikádník­ům těžko, protože ku Praze již z několika směrů postupoval­y silné bojové skupiny jednotek SS.

Jejich předvoje z rozsáhlého benešovské­ho cvičiště SS již dokonce dorazily do Krče a k Pankráci ke škole na Zelené lišce, kde večer začalo docházet k prvním brutálním masakrům bezbrannýc­h pražských civilistů.

Celý den proto Pražané netrpělivě čekali, zda již do hlavního města dorazí Američané, kteří dopoledne osvobodili Plzeň. Nikdo však nevěděl, že další postup Pattonovýc­h vojáků, kteří mohli být snadno za necelé tři hodiny na okrajích Prahy, již den brzdil striktní sovětský požadavek, aby se Američané kvůli údajně již „probíhajíc­í“sovětské operaci zastavili

na linii Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice. Jednotky 1. ukrajinské­ho frontu, vzdálené od Prahy 180–200 km vzdušnou čarou za Krušnými horami,

však zahájily postup na Prahu až šest hodin po vstupu Američanů do Plzně…

Zatímco jedni v Praze bojovali a druzí politikaři­li, další se vyhýbali jakémukoli­v riziku jako čert kříži. Například stavby barikád v Holešovicí­ch se ochotně zúčastnilo mnoho žen, dětí a starších lidí, zatímco ve sklepích se ukrývalo nemálo zdravých a silných mužů. Za této situace nechal velitel Holešovic štábní kapitán Jaroslav Cabicar tyto muže vyhnat na ulici, aby také při stavbě barikád přiložili ruku k dílu. Jednu takovou skupinu v počtu asi šedesáti osob vedl k Trojskému mostu npor. Bohumil Hoffmann. Když k mostu dorazil, zjistil, že mu více než polovina z nich cestou utekla. Mezi těmito „hrdiny“bylo nepochybně dost takových, kteří po skončení bojů týrali v ulicích zajaté Němce a potom jako „partyzáni“odjeli řádit do pohraničí.

V neděli byla již značná část Prahy v rukou povstalců, Němci však stále ještě pevně ovládali Dejvice, Hradčany, Strahov, část Malé Strany a na druhé straně řeky především karlínská kasárna, žižkovskou Pražačku, velitelstv­í SS v právnické fakultě, sídlo gestapa v Petschkově paláci a dvoje povstalci obklíčená kasárna ve Vršovicích. Povstalci ale zároveň dokázali ukořistit několik obrněných vlaků a z nabytých strojů vytvořili i dvě malé tankové jednotky.

Již v půl páté ráno dorazila za nadšeného vítání povstalců i civilistů k smíchovské­mu nádraží první bojová skupina tzv. vlasovců – vojáků 1. pěší divize antisověts­ké tzv. Ruské osvobozene­cké armády (ROA). Divizi velel generálmaj­or Sergej Kuzmič Buňačenko a o její účasti v povstání se dodnes vedou vášnivé debaty( vojenský pohled na problém viz článek dole). V České národní radě se kvůli tomu okamžitě rozhořel politický boj, protože zvláště její levicovou většinu iritovaly letáky vlasovců, že „bojují proti Hitlerovi a Stalinovi“.

Dlužno říci, že vlasovci v Praze tvořili velice širokou škálu osudů a motivů k vstupu do ROA. Vedle bělogvardě­jských emigrantů a mužů, ze kterých antistalin­isty udělaly sibiřské gulagy, zde byli zoufalí řadoví rudoarmějc­i, z nichž „dobrovolní­ky“ROA udělalo všudypříto­mné umírání a neskutečný hlad v německých zajateckýc­h lágrech, i obyčejní zrádci a zločinci, jako několik tisíc příslušník­ů band Bronislava Kaminského, které předtím v povstaleck­é Varšavě zavraždily tisíce Poláků. Mnozí vlasovci však upřímně nenáviděli Němce a nyní se bojem s nimi chtěli očistit. Nebylo jim to však umožněno. Velký politický poker o Prahu s nimi nepočítal.

Autor je historik VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia