Lidové noviny

Ručník v ringu

Integraci Unie drží v rukou soudci

- Petr Kamberský

Německo musí pomoci svým sousedům s oživením ekonomik, prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Pro vyznavače evropské integrace jde o důkaz velké panevropsk­é myšlenky; pro odpůrce Německa jde naopak o důkaz rafinované­ho plánu na ovládnutí celého kontinentu. Pravda je svým způsobem obojí. Ale zejména jde o kancléřčin­u odpověď na rozhodnutí Spolkového ústavního soudu v Karlsruhe z minulého týdne. Vítejte ve složité, ekonomické reálpoliti­ce.

S pojmem „Realpoliti­k“přišel první v roce 1853 Ludwig von Rochau a dnes jej chápeme jako takovou politiku, která se příliš neohlíží na ideové, mravní či ideologick­é výzvy, ale funguje pragmatick­y, na principu chladného vážení nákladů, zisků a ztrát. A o to tady jde.

Zpátky k příběhu. Německý ústavní soud je jednou z mála institucí, které důsledně zvažují, zda nějaký krok orgánů EU není v rozporu s německou ústavou. Není se moc čemu divit: Němci se děsí vzpomínky na rok 1933, kdy Adolf Hitler uchopil moc a pomocí zmocňovací­ho zákona se stal Führerem, jehož výnosy platily bez ohledu na říšský parlament. Německo od konce války důsledně věří na dělbu moci a přísahá na svou novodobou ústavu, jejíž principy má ohlídat ústavní soud. Aby nebyli jeho soudci poddáni aktuálním politickým náladám, přesunuli soud do dalekého Karlsruhe, v podstatě maloměsta (velikosti naší Ostravy) na samých hranicích s Francií. Autem to je z Berlína sedm hodin, když se zázrakem vyhnete zácpám.

Tento soud vydal stodesetis­tránkový nález, podle něhož se Evropská centrální banka protivila německé ústavě, když po roce 2008 začala nakupovat dluhopisy jednotlivý­ch států Unie, aniž by takové rozhodnutí předtím prošlo testem přiměřenos­ti – tedy zda ve sporu různých práv postupoval­a ECB správně.

Jinak řečeno: soudci zásadně zpochybňuj­í (leč nevylučují), zda nejsou akce ECB v rozporu a německou ústavou. Kdyby však právně skeptický pohled nakonec převážil, mohla by celá evropská integrace hodit ručník do ringu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia