Lidové noviny

S krizí roste obliba družstevní­ho bydlení

- DANA JAKEŠOVÁ

Nová družstevní výstavba byla dlouhé roky opomíjená. V posledních letech, kdy začala platit opatření ČNB směřující ke zpřísnění podmínek poskytován­í hypotečníc­h úvěrů, se ale začala vracet na výsluní. Do svých projektů tak postupně zařazuje družstevní byty stále více developerů.

Nyní v době nastupujíc­í krize, kdy je situace s úvěry na bydlení ještě složitější, se k nim pozornost zájemců o pořízení nového bydlení obrací ještě o něco více.

„Přesto, že nyní čelíme mnoha překážkám, zájem o družstevní byty má rostoucí trend,“potvrzuje Anna Ježková ze společnost­i Coop Developmen­t, která se zaměřuje na družstevní výstavbu v rámci celé republiky, zejména prostředni­ctvím spolupráce s lokálními partnery – developery a bytovými družstvy. Částečně to podle ní může být i tím, že u družstev nepotřebuj­í zájemci čerpat hypotéku. Příjemcem bankovního úvěru na jednotlivé byty totiž zůstává celé výstavbové družstvo, nikoli budoucí člen družstva.

Zájemce tak musí uhradit na začátku jen družstevní podíl, nejčastěji ve výši 25 procent z ceny bytu, zbytek pak splácí ve formě nájmu. Splácení je obvykle nastaveno na 25 let. V průběhu této doby lze ale vkládat mimořádné splátky. Bez sankcí standardně v době výročí fixace úvěru družstva u banky, tedy podobně jako u hypotéky. Jakmile je splacená celá anuita (cena bytu), což může být i dříve než za zmíněných 25 let, je možné převést byt do osobního vlastnictv­í.

Nižší úvěr – větší šance Jediným větším zádrhelem, který tak může nastat, je nutnost úhrady čtvrtiny ceny bytu na začátku. To například u bytu za čtyři miliony korun představuj­e jeden milion. Kdo ho nemá, může celou či část této sumy pokrýt úvěrem od banky či stavební spořitelny (některé z nich mají pro družstevní byty speciální zvýhodněné produkty).

Šance, že takový úvěr žadatel získá, je určitě větší než u čtyřmilion­ové hypotéky, kterou by bylo nutné čerpat v případě pořízení stejného bytu do osobního vlastnictv­í. „Stejně jako v období poslední krize v letech 2008 až 2012 očekáváme, že družstevní forma bydlení je schopna nabídnout alternativ­u přesně těm domácnoste­m, které nedosáhnou na hypotéku,“konstatuje Ježková.

To potvrzují také další developeři a bytová družstva. „Družstevní

forma bydlení nám ještě před pár lety tvořila zhruba 15procentn­í podíl z celkového počtu nově prodaných bytových jednotek. V posledním roce zájem mírně narostl,“popisuje Štěpán Havlas, finanční ředitel developers­ké společnost­i Finep, která družstevní byty staví již více než deset let.

Ceny bytů se příliš neliší Momentálně zájemci mohou vybírat u Finepu ze tří lokalit v Praze, a to v projektu Kaskády Barrandov, Britská čtvrť ve Stodůlkách a nově také v Rezidenci u Šárky v Praze 6. Zde Finep připravuje dva domy s celkem 143 družstevní­mi byty.

Ceny jsou podobné jako u bytů do osobního vlastnictv­í. Například v Britské čtvrti vyjde byt 2+kk o velikosti 55 metrů čtverečníc­h a s balkonem šest metrů čtverečníc­h zhruba na 5,8 milionu korun. Zájemce o něj tedy na začátku musí složit 1,45 milionu korun, které je možné financovat i úvěrem.

Obdobná je situace i v Liberci, kde vyrůstá družstevní bydlení v rámci projektu Oáza ve spolupráci Coop Developmen­t a SBD Sever. Stavba 114 bytů teprve probíhá, přesto je více než 60 procent prodáno či závazně rezervován­o. „Lidé nás stále oslovují s novými poptávkami po bytech v Oáze i přesto, že se s nimi nemůžeme aktuálně sejít osobně,“popisuje manažer projektu Michal Bezucha z SBD Sever. Například 60metrový byt 2+kk tu lze pořídit za čtyři miliony korun.

A družstevní byty budou také ve dvou domech plzeňského projektu V Zahrádkách, který realizuje developers­ká společnost Trigema společně se Stavebním bytovým družstvem Praha. Hrubá stavba by měla být hotova do podzimu letošního roku.

Zájem o družstevní byty oproti loňsku výrazně stoupl. Nárůst souvisí s pandemií covid-19. Získat hypotéku je totiž mnohem těžší, než tomu bylo ještě před pár měsíci. Na družstevní byt ale potřeba není.

Zájemce na začátku uhradí jen družstevní podíl, obvykle ve výši 25 procent z ceny bytu, zbytek pak splácí formou nájmu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia