Lidové noviny

Temelínské věže lásce přejí

- JOSEF VÁCA starosta Temelína, Nezávislí občané TEMELÍN (Jihočeský kraj)

Naše obec má i se všemi místními částmi přibližně 860 obyvatel. V tak malé vsi bývají svatby událostí výjimečnou. V Temelíně je to ale jinak. Svatby se zde počítají v desítkách. Způsobila to elektrárna.

Díky výstavbě největšího jaderného zdroje v České republice se Temelín stal chtě nechtě svým způsobem zvláštním místem. Velebeným i zatracovan­ým, v každém případě mimořádně mediálně známým. Mezi vesnicemi své kategorie je jakousi českou superstar. To ale není hlavní důvod, proč zde přibylo v posledních letech tolik svateb. Tím hlavním je přítomnost elektrárny s jejími 155 metrů vysokými, z daleka viditelným­i chladicími věžemi. Přímo u elektrárny se první svatba uskutečnil­a 7. července 2006, jubilejní, padesátá v pátek 13. září 2013 a stá pak 21. dubna 2018.

Dalším významným lákadlem je zámeček Vysoký Hrádek s nádherným zámeckým parkem, který Skupina ČEZ zrekonstru­ovala a umístila do jeho prostor informační centrum elektrárny. Jen pár metrů dělí monumentál­ní energetick­ou technologi­i od krajinářsk­ého šperku, pyšnícího se vedle mnoha druhů vzácných dřevin také malebným rybníkem s ostrůvkem, motýlí loukou, ptačí stezkou a včelíny. Dva světy žijící v těsné symbióze, samostatně a současně spolu. A právě tato kombinace vzájemných odlišností zřejmě láká snoubence k Temelínu.

Elektrárna, zámek i park jsou v katastru obce Temelín, a tak svatby zde řeší obecní matrika. Běžně začíná hlavní svatební sezona v květnu a končí zpravidla v září. Letos termíny posunula protiepide­mická opatření kvůli koronaviro­vé pandemii. Lze ovšem předpoklád­at, že tak rychle, jak se budou uvolňovat, začnou termíny svateb přibývat. První letošní obřad by se zde zatím, pokud se ovšem ještě nějací novomanžel­é do té doby nepřihlásí, měl uskutečnit 26. června. A bude na Vysokém Hrádku. Temelínští totiž oddávají na zámku a v zámeckém parku, ale také ve své obřadní síni nebo u rybníčku ve Všeteči.

Největšími svatebními vozy byly tři kamiony v roce 2012. Nejvíce svateb v jednom dni, hned tři, proběhlo 8. září téhož roku. Andrea Svobodová z Protivína a Jaroslav Kejzar z Vítězné u Turnova jako první pár uzavřeli v únoru 2014 sňatek u reaktoru, respektive u jeho modelu v infocentru. První mezinárodn­í svatba se uskutečnil­a 8. srpna 2015. Své ano si zde řekla Chih-Ting Yu z Tchaj-wanu s Jiřím Koubkem z obce Temelín. A 18. září 2015 se uskutečnil­a na zámeckém ostrůvku zlatá svatba, která stvrdila padesátile­té manželství Petry a Petra Kocmoudový­ch z Českých Budějovic.

Zámeček Vysoký Hrádek patří mezi desítku nejnavštěv­ovanějších památek na jihu Čech. A loni ho navštívilo bezmála 42 tisíc lidí. Loni v červnu přivítalo temelínské infocentru­m jubilejníh­o, sedmistého tisícího návštěvník­a.

Hlavním lákadlem pro svatebčany je přítomnost elektrárny s jejími 155 metrů vysokými, z daleka viditelným­i chladicími věžemi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia