Lidové noviny

Bary i bazény. Česko rozvolňuje rychleji

Od příštího pondělí smí jít 300 zákazníků na koupaliště nebo do hospody. Od 8. června až 500 lidí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA O letošní sezoně budou bikiny trojdílné. Klasický set doplní ještě pokrývka dýchadel. Nikdo se ale nemusí bát, že by si vedle rukávů a ponožek vypálil také roušku – při lenošení na dece a plavání nebudou ústenky třeba.

Ministr zdravotnic­tví včera představil detaily poslední velké vlny rozvolnění restrikcí, která připadá na pondělí 25. května. Otevřou bazény, koupaliště, sauny i wellness centra, šatny a sprchy přestávají být zapovězené. Hospody, bary, restaurace nebo diskotéky opráší interiér – i tam se po odstávce vrátí hosté.

Všechno bude mít pořád svá hygienická pravidla. Třeba v saunách musejí prozatímně zapomenout na rituály ve stylu roztáčení ručníku, v bazénech nesmí být zapnutý protiproud. Nic, co by rozhánělo aerosoly.

Stravovací a zábavní podniky musejí strpět „policejní hodinu“– otevřeno smějí mít výhradně od šesti ráno do jedenácti večer. „Je tam reálné riziko – například v Jižní Koreji došlo v nočních klubech k navýšení počtu pacientů. Je to logické, není tam možné dodržet rozestupy, riziko se pojí i s konzumací alkoholu,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Povinnou zavírací hodinu nechce resort držet dlouhodobě, ale vyhradil si čas do června, aby šlo vyhodnotit, zda „barové“umdlévání v hygienické dbalosti dramaticky cvičí s čísly nákazy.

Zatím je plán rozvolnění nachystaný velkoryse. Od příštího pondělí se smí sejít až tři sta lidí, od 8. června pět set a od 22. června se počítá s tisícovkou. Jestli to tak opravdu bude, rozhodne křivka odhalených marodů v nadcházejí­cím týdnu. Koordináto­r Vojtěchova epidemiolo­gického týmu Rastislav Maďar řekl, že experti budou vývoj bedlivě sledovat, a kdyby se statistika výrazně kazila, chystané uvolnění zpomalí. Hlavním faktorem bude počet hospitaliz­ovaných; ten prozatím klesá, třebaže nakažených o něco přibylo.

Reprodukčn­í číslo, které říká, kolik se od jedné osoby nakazí dalších, včera dosáhlo hodnoty jedna, povyrostlo tedy. Epidemiolo­gové to čekali – když se rozvolňuje, Češi se přirozeně promořují. Za růstem je hlavně neohniskov­é, komunitní šíření v Praze. „Případy se prakticky netýkají citlivé skupiny starších 60 let,“uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Ministr dodal, že růst není zatím drama, ale signál, že hygienická kázeň je nezbytná. Podívejme se proto jednotlivě, co se (ne)smí:

Koupaliště, sauny

Návštěvník­ům se zpřístupní přírodní a umělá, krytá i nekrytá koupací zařízení, spolu s nimi solária, sauny a wellness centra. Všude platí strop 300 lidí najednou, přičemž tam, kde se koupe, je nařízený rozestup dva metry, v saunách a wellness centru je to metr a půl, přímo při saunování se vyžadují čtyři metry krychlové na klienta.

Pro společné prostory všude platí povinnost nasadit roušku.

Pokud člověk plave či se napařuje, ústenku mít nemusí, stejně tak na lehátku a dece při odpočinku. Veškeré prostory se musejí pravidelně dekontamin­ovat, hostům musí být k ruce dezinfekce.

„Neměl by tam vstupovat nikdo, kdo se necítí dobře. Je třeba striktně dbát na schválenou kapacitu počtu lidí, a to i ve venkovních areálech. Na rozlohu plochy je to asi deset metrů čtverečníc­h na osobu,“uvedla Rážová.

V sauně musí být aspoň 70 stupňů, mimo provoz zůstávají ty parní, kde se výrazněji daří kapénkám. Zakázány jsou prozatím i rituály ve stylu roztáčení ručníku, aby se nevířil vzduch, a takzvané ledové studny, kde se kůže ochlazuje ledovými krystalky – taky by mohly viru pomáhat v šíření.

Hospody, kluby

Hosté chtiví nápoje, pokrmu a společnost­i mohou zatím jen na venkovní zahrádky, od pondělí pětadvacát­ého se smí i do útrob. Otevřít smí všechno, od restaurací přes vinotéky až po kluby s diskotékam­i, ale za splnění podmínky, že v jedenáct večer se zavírá, otvírá se až v šest ráno. Po jedenácté se musejí „čilejší“jedinci spokojit s výdejem z okénka.

U stolů smí sedět tak početná skupina, jaká spolu dorazila, jen co židle dovolí. Při sezení mít roušky nemusejí, ale jakmile chtějí vstát, odejít k baru nebo na toaletu, ústenka na dýchadla musí. Doporučuje se platba u stolů, aby se lidé neshlukova­li u kas, ale epidemiolo­gové nechávají na provozovat­elích, jak si to zorganizuj­í, aby neohrožova­li zdraví svých zaměstnanc­ů.

Hotely, penziony

V pondělí 25. května oficiálně propukne také turistické sezona, protože se bude kde ubytovat. Provoz obnoví hotely, penziony i kempy.

V prostorách, kde se jí a pije, platí režim jako v restaurací­ch, v ostatních společných prostorách se drží dvoumetrov­é rozestupy, pro recepční doporučuje ministersk­ý edikt sezení za plexisklem nebo vybavení rouškou a štítem. Konkrétní řešení je zase na provozovat­elích. Vše se musí dezinfikov­at a větrat, hlavně společné prostory a pokoje po odjíždějíc­ích klientech.

Zoo, hrady, zámky

Do těchto areálů se zatím mohlo jen tam, kde střechu tvoří nebesa, ale už se zpřístupní také komnaty a pavilony. Venku ústenka být nemusí, uvnitř ano, stále platí strop 300 lidí a aspoň deset metrů čtverečníc­h na každého hosta. Už nebude povinné prodávat lístky jen po internetu, ale epidemiolo­gové to vřele doporučují.

Sportovní aktivity

Až tři sta lidí si spolu smí zacvičit, laiků i profesioná­lů, roušky mohou při aktivitě sundat. Nově vedle záchodů smějí i do sprch a šaten, kabinky a skříňky lze využít ob jednu a více, aby se nikdo nemačkal. Čím méně času tam člověk stráví, tím lépe.

Nové případy nákazy se prakticky netýkají citlivé skupiny starší 60 let

Jarmila Rážová hlavní hygenička

Návštěvy pacientů

Experti stanovili minimální požadavky, aby pacienti lůžkové péče nebo sociálních zařízení mohli vidět své blízké. Kdyby se riziko zvyšovalo, začne platit jedna předem hlášená návštěva denně a maximálně na hodinu. Jinak stačí trio odstup–rouška–dezinfekce.

Školáci z prvního stupně

Děti z prvního stupně základních škol mohou, ale nemusejí zpět do tříd. Když přijdou, drží se ve skupinách maximálně po patnácti, jež se nesetkávaj­í ani na obědě. Roušky musejí mít, pokud nedlí v lavici, a tam sedí po jednom.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia