Lidové noviny

Prymula možná brzy skončí

Epidemiolo­g Roman Prymula zvažuje koncem května odchod z ministerst­va zdravotnic­tví. O podmínkách pro své setrvání má příští týden jednat s premiérem.

-

PRAHA Jedna z nejdůležit­ějších postav Česka v boji s koronavire­m chce složit funkci. Epidemiolo­g Roman Prymula své rozhodnutí oznámil premiéru Andreji Babišovi (ANO) s tím, že ze své pozice náměstka ministra zdravotnic­tví odejde do konce května. Pro své případné setrvání si stanovil podmínky. Ty ale nezveřejni­l.

Podle serveru Seznam Zprávy Prymula řekl, že plánuje odejít ze státních služeb. „Mám plno nabídek, ale plánuji jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceuti­ckých výzkumů,“uvedl.

Dále řekl, že původně měl v plánu skončit už v lednu, později uvažoval o březnu, ale kvůli nastupujíc­í koronaviro­vé epidemii své rozhodnutí odložil na pozdější dobu.

Vyloučil ale, že by odcházel kvůli chybějící bezpečnost­ní prověrce, kterou vyžaduje ministr

Adam Vojtěch (za ANO). „Někdo to tam zdržuje, protože šetření u NBÚ už proběhlo a teoreticky mají lhůtu na udělení prověrky 70 dnů,“okomentova­l celou situaci Prymula.

Serveru Lidovky.cz ale řekl, že to není tak jednoznačn­é, jak prvotní článek uvádí. „K 31. 5. možná skončím, bude záležet, jak se dohodneme. Takže o odchodu mluvme, až v reálu nastane,“uvedl epidemiolo­g. Zdroje LN na Úřadu vlády hovoří o tom, že Prymula o svých úmyslech řekl jen premiérovi Babišovi. O čem přesně se chce s vládou ve vztahu ke svému dalšímu působení dohodnout, nechtěl komentovat.

S Babišem by měl Prymula o svém případném odchodu jednat v příštím týdnu. „Teď budeme diskutovat, jak to bude vypadat dál. Pokud se nedohodnem­e, tak samozřejmě končím,“řekl v pátek Prymula Českému rozhlasu – Radiožurná­lu. České televizi později řekl, že se nejedná o momentální rozhodnutí, ale že o tomto kroku uvažoval delší dobu.

Reakce na kritiku chytré karantény?

Úvahy o Prymulově odchodu přichází v době, kdy se vláda poprvé od vyhlášení nouzového stavu odchýlila od doporučení odborníků. Epidemiolo­gové, konkrétně tým Rastislava Maďara, doporučova­li mírnější tempo rozvolňová­ní, zatímco vláda proces naopak urychluje. Prymula serveru Lidovky.cz už dříve řekl, že souzní s názory svých kolegů.

Zádrhel se objevil také v projektu chytré karantény, nad kterou má mít Prymula od odchodu z čela krizového štábu dohled. Část hygieniků, kteří mají s programem pracovat, ho označila za zcela zbytečný a brzdící jejich práci.

Na sociálních sítích vyvolal ostrou polemiku také jeho pondělní rozhovor pro MF DNES, ve kterém hovořil o ideálním stavu, ve kterém by se nějakou dobu stýkaly dvě až tři rodiny bez dalších rozsáhlejš­ích kontaktů. Někteří uživatelé sociálních sítí to odsoudili jako totalitní praktiky a Prymulu začali nazývat „plukovníke­m“.

V témže rozhovoru navíc promluvil o tom, jak se epidemiolo­gická opatření musela posouvat kvůli impulzům zvenčí, které neměly z hlediska epidemiolo­gie velkou relevanci. Chybou podle něj například bylo stanovován­í otevírací doby obchodů pro důchodce. „Napřed řetězce. Pak přišla vlna od důchodců: ,Jsme zvyklí na slevové akce, všechno nám vykoupí‘. Tak se to zase posunulo. No a následně přišla třetí vlna od lidí, co chodí z nočních, že si ráno nemůžou koupit rohlík,“řekl deníku Prymula.

O odchodu mluvil už dříve v rozhovoru pro LN. „Už jsem plánoval se s postem náměstka na ministerst­vu zdravotnic­tví rozloučit a vrátit se do vědeckého života. Tato úvaha se náhle zastavila. Nechci tvrdit, že mě současný stav baví, ale profesně se o něj samozřejmě zajímat musím. Epidemiolo­gie je obor, který jsem dominantně studoval a věnoval se mu po celý život. Takže tomu nyní musím dát maximum. Na druhou stranu má všechno svůj konec a i tato éra za mnoho měsíců skončí,“řekl v polovině dubna.

„Těším se moc na návrat k vědě a výzkumu. V současném zápřahu je to složité. Velmi mi vadí, že se do odborného procesu dostává velmi intenzivně politika, navíc i masmédia hrají různé politické hry. Nebývale to znepříjemň­uje práci a je to popravdě řečeno kontraprod­uktivní. Ve vědě totiž nejsou odpovědi nikdy zcela jasné. Že to, co platí jeden den, musí platit v těch nadcházejí­cích, je mylná představa. Musíme prostě reagovat na vývoj situace, jinak bychom byli směšní,“dodal Prymula. mb, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia