Lidové noviny

Strop na testy? Moc nízký, končíme s nimi

-

PRAHA Většina nemocnic v krajích od včerejška provádí testy na nový typ koronaviru pro samoplátce nejvýš za 1674 korun, dalších 82 korun si mohou účtovat za odběr. Podle nemocnic je ale cenový strop stanovený ministerst­vem zdravotnic­tví příliš nízký a nezohledňu­je náročnost testování. Například nemocnice v Klatovech, Domažlicíc­h, Kroměříži proto s testováním končí. Řada nemocnic nicméně stanovenou cenu respektuje.

V Královéhra­deckém kraji nemocnice zvažují omezení počtu odběrových míst. Jihočeské nemocnice ceny testů nezmění a účtují si za ně nadále 2600 korun. Za cenu stanovenou ministerst­vem nejsou schopny službu nabízet. Ministerst­vo se zatím k jejich postupu nevyjádřil­o. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) už dříve ale poznamenal, že pokud nemocnice nechají cenu vyšší, bude to bezdůvodné obohacení a může být trestáno.

Maximální cenu za test kritizují i mnozí provozovat­elé odběrových míst v Praze.

V Ústřední vojenské nemocnici v Praze testují samoplátce za 1674 korun od dnešního rána. Přitom původní cena testů byla 2190 korun a ještě v dubnu samoplátci za vyšetření zaplatili 2990 korun. Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke je stanovená maximální cena pro nemocnici na hraně ztrátovost­i. Cenu za testy snížili i na odběrovém místě v Nemocnici Na Bulovce. Původní cena byla o více než tisíc korun vyšší.

Pokračovat v testech budou například nemocnice v Libereckém kraji. Liberecká nemocnice ukončení testování zvažovala, neboť se jí to finančně nevyplatí. Náklady to nepokrývá ani nemocnici v Jablonci nad Nisou.

Do limitu požadované­ho ministerst­vem se vejde například Slezská nemocnice v Opavě. „Provádíme PCR testy pro samoplátce za cenu 1670 korun, a to díky tomu, že Slezská nemocnice v Opavě má vlastní laboratoř, která provádí vyšetření odebraných vzorků, kdy nejsme závislí na externích laboratoří­ch a především na jejich cenové politice,“řekl mluvčí nemocnice Karel Siebert.

Propustka přes hranice Negativní test na koronaviru­s má být jednou z podmínek letního cestování do zahraničí. Některé země jej zřejmě budou požadovat před vjezdem, po návratu je povinný v Česku. Pro cestovní kanceláře je státem regulovaná cena nepřijatel­ně vysoká, prosazoval­y pětisetkor­unu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia