Lidové noviny

Hranice v Evropě se otevírají

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Přeshranič­ní cesty po Evropské unii budou zřejmě již brzy snadnější, než to ještě před několika dny vypadalo. Otazníky zůstávají nad nejhůře postiženým­i zeměmi jako Itálie či Španělsko.

BRUSEL/PRAHA Německo, Slovinsko, Chorvatsko, Řecko i Pobaltí. Zdá se, že středeční výzva Evropské komise k postupnému odstraňová­ní hraničních bariér mezi členskými státy zafungoval­a až nečekaně rychle. A to přesto, že doporučení Komise z principu nemohlo být závazné, neboť věc je v kompetenci národních států.

Rychlé uvolňování mezinárodn­ího cestování v rámci EU souvisí s nadějně klesajícím­i čísly týkajícími se zemřelých na nemoc covid-19 i lidí nově nakažených koronavire­m. V některých zemích epidemie již statistick­y prakticky skončila. Jako první to včera oficiálně vyhlásilo Slovinsko, kde v posledních dvou týdnech zaznamenáv­ali jen jednotky nových případů denně. Vláda v Lublani současně zrušila povinnost karantény pro přijíždějí­cí cizince z eurounijní­ch zemí a tím de facto otevřela své hranice bez dalších podmínek.

„Máme teď nejlepší epidemiolo­gickou situaci v Evropě, což dovoluje zrušit stav epidemie,“pochválil se slovinský premiér Janez

Janša v tamějším parlamentu. Slovinsku patří asi 40 kilometrů pobřeží Jaderského moře, větší význam má ale jako tranzitní země, hlavně při cestách do Chorvatska. Tento směr každoročně využívá i mnoho Čechů.

I situace v Chorvatsku vypadá nadějně, protože cestování do země bez velkých formalit prakticky umožnila i jeho vláda. Za takzvaný „hospodářsk­ý zájem“(aktuálně jednu z nutných podmínek pro cestu do země) totiž Záhřeb nyní považuje také rezervaci ubytování.

Jde hlavně o jih

Co se turistický­ch cest týká, velká pozornost je nyní upřena na velké státy jižní Evropy, zejména Španělsko a Itálii. Ty patří dlouhodobě mezi nejnavštěv­ovanější státy světa, koronaviro­vou pandemií byly ovšem těžce postiženy – v obou zemích podlehlo nemoci covid-19 více než 25 tisíc lidí. Příjmy z turistické­ho ruchu jsou přitom pro mnoho italských a španělskýc­h regionů, zejména v pobřežních oblastech, klíčové.

Německá diplomacie iniciovala na příští týden videokonfe­renci, která se pokusí otevřít možnost v létě cestovat právě do jihoevrops­kých zemí. Vedle Španělska a Itálie půjde i o cesty mimo jiné do Řecka, Portugalsk­a či Bulharska. Podmínkou ovšem je další normalizac­e situace – například v Itálii dosud není povoleno volně cestovat ani mezi jednotlivý­mi regiony v rámci státu. Toto omezení by mělo při příznivém průběhu epidemie padnout začátkem června.

Řecko, které prošlo pandemií poměrně dobře, včera oznámilo, že plánuje zrušit karanténu pro cizince přijíždějí­cí z vybraných zemí včetně Česka. Závazné datum ještě stanoveno nebylo, nicméně mluvčí tamní vlády tlumočil stanovisko, že „turistika s karanténou nemůže fungovat“.

Zajímavost­í je vznik „koronaviro­vé unie“v Pobaltí – od čtvrteční půlnoci je znovu možný volný pohyb na vnitřních hranicích mezi Litvou, Lotyšskem a Estonskem. Cizinci přijíždějí­cí zvenku však i nadále musí do 14denní karantény.

Česko se snaží koordinova­t otevření svých hranic zejména s Rakouskem a Slovenskem. Rakousko zatím od přijíždějí­cích cizinců vyžaduje negativní test na koronaviru­s, na Slovensko za účelem turistiky stále není možné cestovat vůbec. Tato opatření by se podle informací známých v době uzávěrky LN mohla zmírnit začátkem června.

V některých zemích kontinentu epidemie již statistick­y prakticky skončila. Jako první to včera oficiálně vyhlásilo Slovinsko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia