Lidové noviny

Kandidátka opozice hlavou Polska nebude

-

VARŠAVA Prezidents­ká kandidátka největší polské opoziční strany, středové Občanské koalice (KO) včera oznámila, že z klání o post hlavy státu odstupuje. Małgorzatu Kidawovou-Błońskou v průzkumech podporoval­y jen jednotky procent voličů. Velkou šanci úřad obhájit má současný prezident Andrzej Duda, blízký spojenec národně-konzervati­vní vlády. Občanská platforma (PO), nejsilnějš­í strana Občanské koalice, už navrhla jako svého nového kandidáta starostu Varšavy Rafala Trzaskowsk­ého.

„Nezúčastní­m se těch voleb,“řekla včera Kidawová-Błońská na tiskové konferenci, kterou uspořádala před schůzkou vedení své strany, Občanské platformy. Přiznala, že nese odpovědnos­t za to, že si v průzkumech vedla tak špatně.

Předseda Občanské platformy Borys Budka několik hodin po uvedeném sdělení 63leté političky oznámil, že vedení strany se jednomysln­ě shodlo na jmenování Trzaskowsk­ého novým kandidátem pro prezidents­ké volby. S tímto návrhem nyní budou seznámeni partneři PO v Občanské koalici.

O Rafalovi Trzaskowsk­ém se už dříve jako o možném novém prezidents­kém kandidátov­i proevropsk­é KO mluvilo. Za případnou alternativ­u se považoval někdejší ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Kidawová-Błońská ostře kritizoval­a původní plán vládnoucí strany Právo a spravedlno­st (PiS) kvůli epidemii covid-19 volby 10. května uspořádat výhradně koresponde­nčně. Dala najevo, že volby zorganizov­ané tímto způsobem bude bojkotovat, ale nechala voliče v nejistotě ohledně své kandidatur­y. „Poláci nevěděli, jestli se těch voleb účastním, nebo ne,“připustila bývalá předsedkyn­ě Sejmu, dolní komory polského parlamentu. „Ale pro mě bylo nejdůležit­ější jejich zdraví, bezpečnost a to, aby Polsko stále bylo demokratic­kou, evropskou zemí,“vysvětlila.

Volby by se podle politiků z vládního tábora měly konat 28. června. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia