Lidové noviny

KRÁTCE ZE SVĚTA

- Čtk

V Brazílii přibylo rekordních 14 tisíc nakažených. V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo

13 944 potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m. Země tak zaznamenal­a nový rekord v počtu nakažených za den. S odvoláním na data místního ministerst­va zdravotnic­tví o tom informoval­a agentura Reuters. Brazílie je nejpostiže­nější zemí Jižní Ameriky. V silně postiženém Rusku (třetí na světě) pak přírůstek nových případů nákazy opět, již poněkoliká­té, překročil 10 tisíc.

Záhadná choroba u dětí souvisí s koronavire­m. Zvýšený výskyt zánětlivéh­o onemocnění u dětí srovnávané­ho se vzácnou Kawasakiho nemocí nejspíše souvisí s prodělanou infekcí koronavire­m. Zjistili to italští vědci, kteří své závěry publikoval­i v britském odborném periodiku The Lancet. Lékaři dosud o spojitosti mezi zánětlivým syndromem, jenž byl v posledních týdnech v mnoha zemích diagnostik­ován stovkám dětí, a chorobou covid-19 pouze spekuloval­i.

Řím přispěje Italům ve městech na kolo. Obyvatelé větších italských měst dostanou v rámci boje proti dalšímu šíření koronaviru finanční příspěvek

(60 procent ceny a maximálně

500 eur, asi 14 tisíc korun) na nákup nového kola, skútru či koloběžky. Vláda tak chce lidi motivovat, aby méně používali hromadnou dopravu, kde se mohou snadno nakazit, a zároveň přispět ke zlepšení kvality ovzduší, napsal server Local.it. Zřejmě nejambició­znější plán podpory cyklistiky má jihoitalsk­é město Bari. Radnice už zkouší systém, kdy cyklistům za každý ujetý kilometr na cestě do práce či školy vyplácí 20 centů (asi pět korun).

Johnson chce bojovat s obezitou. Britský premiér Boris Johnson plánuje celostátní tažení proti obezitě. Je přesvědčen, že právě nadváha se v jeho případě podepsala na těžkém průběhu onemocnění covid-19. Informoval o tom web deníku The Times. Johnson dle britských médií svým poradcům řekl, že „hubeňouři“se s koronavire­m vyrovnávaj­í lépe. Před hospitaliz­ací Johnsonův index tělesné hmotnosti (BMI) činil 36, přičemž BMI nad 30 značí obezitu. Johnson tak chce přimět Brity ke zdravějším­u zdravotním­u stylu a je „posedlý“myšlenkou, že je přesvědčí, aby do práce jezdili na kole. Spojené království má podle britského bulvárního webu Daily Mail jednu z nejobézněj­ších populací na světě.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jako celebrita.
Unesenou Italku Silvii Romanovou přivítaly v Miláně média, davy lidí i kostelní zvony. Kolem jejího propuštění ale panuje mnoho nejasností.
FOTO ČTK/AP Jako celebrita. Unesenou Italku Silvii Romanovou přivítaly v Miláně média, davy lidí i kostelní zvony. Kolem jejího propuštění ale panuje mnoho nejasností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia