Lidové noviny

Vykoupili unesenou Italku?

-

ŘÍM Na letišti v Římě ji vítal premiér i ministr zahraničí, při návratu do domovského Milána na její počest zněly zvony. Mladá Italka Silvia Romanová by se mohla cítit jako celebrita, její příběh ovšem vzbuzuje mnohé otázky. A snaží se na něm přiživit italská krajní pravice, v posledních týdnech vlivem koronaviro­vé krize zatlačená do mediálního stínu.

Dnes čtyřiadvac­etiletá žena původně pracovala pro malou humanitárn­í organizaci ve městě Chakama v Keni – pomáhala tam v místním sirotčinci. Na podzim 2018 ji odtamtud uneslo ozbrojené komando a Romanovou pak držela v zajetí v sousedním Somálsku radikálně islamistic­ká teroristic­ká skupina al-Šabáb.

Až sem je na jejím příběhu shoda, dál už se ale verze liší. Podle oficiálníh­o podání propuštění Romanové před několika dny zprostředk­ovala turecká tajná služba (Turci se v Somálsku zejména ekonomicky dlouhodobě angažují). Sami teroristé ale tvrdí něco jiného. „Peníze, které jsme takto získali, použijeme pro nákup zbraní na džihád (svatou válku – pozn. red.),“uvedli islamisté na webu. Mluvčí al-Šabábu také uvedl, že organizace se k Romanové chovala slušně, protože „byla cenným zbožím, nikoli válečným zajatcem“.

Tyto informace sice nelze nezávisle ověřit, nicméně jde o náznak, že italská vláda zaplatila za propuštění Romanové výkupné; mluví se o několika milionech eur. To by byla kontroverz­ní praxe, která podle mnohých podněcuje teroristy k dalším „lukrativní­m“únosům.

„O muslimku více, o miliony eur méně“

Po příletu do Říma Romanová uvedla, že se cítí „dobře po psychické i fyzické stránce“. Před média předstoupi­la v zelené abáji a potvrdila, že během nedobrovol­ného pobytu v Somálsku přestoupil­a na muslimskou víru. Podle jejích slov se tak stalo poté, co jí v zajetí dali číst korán a seznámila se s reáliemi islámského světa. „Byl to postupný proces, nic, co by mi nařizovali,“uvedla Romanová ke své konverzi.

Zejména politici krajní pravice v čele se šéfem strany Liga Matteem Salvinim podezřelé okolnosti, za jakých se žena dostala na svobodu, silně kritizují. „Islámští teroristé získali peníze a ještě si připsali vítězství v kulturním boji,“napsal na Twitteru Salvini. A Massimo Giorgetti, regionální politik krajně pravicové strany Bratři Itálie (FI) šel ještě dál. „Mám mít radost z propuštění Silvie Romanové? Ne. Máme o jednu muslimku více a miliony eur méně,“napsal na sociální síti.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Konečně doma. Romanová strávila v Somálsku jako rukojmí radikálně islamistic­kého hnutí al-Šabáb rok a půl. Do Říma přiletěla minulou neděli.
FOTO ČTK/AP Konečně doma. Romanová strávila v Somálsku jako rukojmí radikálně islamistic­kého hnutí al-Šabáb rok a půl. Do Říma přiletěla minulou neděli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia