Lidové noviny

Sarajevo pobouřila pieta za fašisty

- TOMÁŠ VLACH

SARAJEVO/PRAHA Ospalé korutanské městečko Bleiburg (česky Pliberk) každý rok v květnu ožije akcí, která není místním lidem ani rakouským úřadům zrovna příjemná. Autobusy se sem vypraví desetitisí­ce návštěvník­ů z Chorvatska, aby uctili památku exponentů a bojovníků fašistické­ho státu takzvaných ustašovců z dob druhé světové války. Letos se ale tradiční vzpomínka kvůli koronaviru konala v Sarajevu a to vyvolalo negativní reakce.

Bleiburg je jednou z těch událostí konce druhé světové války, k nimž se vítězné mocnosti nehlásí právě s hrdostí. Koncem války tu zbytky ustašovců a další kolaborant­ské síly tehdejší Jugoslávie hledaly útočiště u britské armády. Ta je ale vydala do rukou jugoslávsk­ých partyzánů Josipa Broze Tita. „Každý kolaborant byl zastřelen,“vzpomíná na bleiburské události v rozhovoru s LN Miroslav Vostřel, někdejší komisař partyzánsk­é brigády Jana Žižky, složené z českých krajanů.

Počet obětí masakrů probíhajíc­ích za pochodu do vnitrozemí se odhaduje mezi 60 až 250 tisíci. Chorvaté si proto každoročně připomínaj­í jednu ze sobot uprostřed května jako den bleiburské tragédie a hromadně vyjíždějí uctít památku zavražděný­ch ustašovců do Bleiburgu. Akce mívá hojnou účast a sponzoruje ji i záhřebská vláda. V mezinárodn­ím měřítku se však netěší dobré reputaci kvůli glorifikac­i válečných zločinců a otevřeným projevům neonacismu.

USA: Je to akce revizionis­tů Letos ale rakouské úřady kvůli koronaviru akci nepovolily, a tak se místo ní mají dnes konat dvě menší připomínky v metropoli Chorvatska Záhřebu a také v Sarajevu. A právě pieta v hlavním městě Bosny a Hercegovin­y, které má dosud v paměti krvavou explozi nenávisti v první polovině 90. let, znepokojil­a část místní veřejnosti a má ohlasy i v zahraničí. A to i přesto, že půjde jen o mši v katolické katedrále Srdce Ježíšova, ze zdravotníc­h důvodů omezenou jen na dvacet předem pozvaných účastníků. Všem ostatním organizáto­ři doporučili pomodlit se ve svých domovských farnostech.

Americká ambasáda v Sarajevu nazvala organizáto­ry akce historický­mi revizionis­ty, kteří chtějí vrátit zpět fašisticko­u minulost. „Pokud si připomínám­e vítězství v druhé světové válce, musíme klást důraz na hodnoty demokracie, usmíření a dialogu mezi náboženstv­ími,“napsalo velvyslane­ctví na Twitteru. „Proč katolická církev žehná masovým vrahům kolaborují­cím s nacisty?“ptá se v komentáři izraelský list Haarec a protestují i zástupci bosenské židovské komunity.

Chorvatské národní shromážděn­í v Bosně a Hercegovin­ě se proti výtkám ostře ohradilo a označilo je za „útok na všechny Chorvaty“a „totalitní manýry“. Záhřebský historik Ivo Goldstein zase upozorňuje, že každá mince má dvě strany a mezi oběťmi Bleiburgu byli jak váleční zločinci, tak i nevinní lidé. Každopádně ale zůstává chorvatská společnost v pohledu na událost stále rozdělená, a zatímco vládní politici z nacionalis­tického Chorvatské­ho demokratic­kého společenst­ví (HDZ) se piet za události Bleiburgu účastní v hojném počtu, levicový prezident Zoran Milanović je odmítá.

 ??  ?? Novo Mesto
Kočevje
Maribor
Zadržení ustašovci v Bleiburgu čekají na svůj osud. Doufali v zajetí britskými jednotkami, ty je však vydaly Titovým partyzánům.
Novo Mesto Kočevje Maribor Zadržení ustašovci v Bleiburgu čekají na svůj osud. Doufali v zajetí britskými jednotkami, ty je však vydaly Titovým partyzánům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia