Lidové noviny

Domácí tele

Home office může být sociálně-pracovní pastí

- Martin Zvěřina

Každá doba má své zlaté tele, tedy falešnou modlu, jíž se klaní. Modlou doby povirové může být home office. Spásu v téhle formě práce vidí firmy nové (například Twitter) i staré (jako Siemens). Z nouzového opatření, které vyprázdnil­o administra­tivní budovy, se má stát pravidlo. Firmy zjistily, že jsou s to zajistit efektivní kontrolu „domácí práce“a že to má ve většině případů pro ně samé výhody.

Jistě, klesající náklady na správu budov, otop, elektřinu a vodu, případně na potřebnou kancelářsk­ou plochu vidí každý. Z hlediska zaměstnanc­e má domácí práce též spoustu prvoplánov­ých výhod: nemusí nikam dojíždět, má „píchnuto“v práci okamžikem připojení do firemního systému. Jeho den je daleko flexibilně­jší a z práce jej vytrhává daleko méně podnětů.

Jenže zaměstnane­c není robot a na home office je možné pohlížet jako na další formu znevolnění – tedy feudalizac­e. S home office je to jako s mobilním telefonem, čtyři z pěti zaměstnava­telů se domnívají, že když vám telefon platí, mohou volat ve dne v noci, o víkendu či dovolené. S home office je to ještě horší, zavolá vám večer šéf a řekne: udělej tohle a tohle, vždyť to za hodinku sfoukneš. Zajisté, ale zkažený večer vám nikdo nenahradí ani neproplatí. Podobné „rozmazáván­í“pracovní doby k home office patří, je obrovsky škodlivé a vrací nás do devatenáct­ého století. Nevýhody sociální izolace a ztráty přirozenýc­h zpětných vazeb též nejsou bagatelní.

Kdyby se móda globální objevila v tuzemsku, bude mít pravděpodo­bně stejně degenerova­nou podobu jako například předchozí domestikac­e tzv. pracovišť open space. To jsou takové ty tělocvičny, kde se vzájemně ruší a překřikují desítky lidí, protože tuzemský zaměstnava­tel si nevšiml, že pořádný open space má být náležitě veliký, odhlučněný a má v něm být místo na soukromé aktivity. Od jídla po telefonová­ní.

Doufejme, že tahle vlna rychle vyšumí, nebylo by vůbec příjemné dočkat se toho, že vám budou nabízet vlastní pracovní stůl a židli jako benefit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia