Lidové noviny

Máme hole v ruce

-

Ekonom a ředitel think tanku IDEA (Institut pro demokracii a ekonomicko­u analýzu) při Národohosp­odářském ústavu Akademie věd Daniel Münich spočítal, jak ohromující hospodářsk­é škody má uzavření škol. Jeho esej vám nabídneme bohužel až příští sobotu v příloze Orientace, ale jedna věc je jasná: školství je v průšvihu. Naše výuka i socializac­e je komplet postavená na masovém potkávání velkého množství dětí – což je zcela neslučitel­né se všemi protiepide­miologický­mi opatřeními.

Bude to ještě polízanice. Jako by nestačilo, že kantoři mají zvládat distanční vzdělávání a připravova­t deváťáky na přijímačky. Teď navíc dostali všichni ředitelé závazný manuál, jak postupovat při otevírání škol. Dozvěděli se třeba, že musejí zajistit, aby se žáci ani jejich doprovod před školní budovou neshlukova­li: „Škola je povinna zajistit organizaci pohybu osob před školou“, a to tak, že všichni musejí „před školou dodržovat odstupy 2 metry“. Chlívek předpoklád­á, že na dodržování pravidel vyčlení ministerst­vo vnitra tisíce drábů, kteří budou po indickém vzoru špatně organizova­né tatínky a babičky rozhánět dřevěnými holemi.

I uvnitř to pak bude zábava: „Přesuny skupin žáků je nutné organizova­t tak, aby byly minimalizo­vány kontakty“, a „je vhodné dodržení odstupů 2 metry vždy, když je to možné (nejméně 1,5 metru)“. Ani ve třídách nebude nuda: „Neprodleně po přezutí, popřípadě po příchodu do třídy, musí každý použít dezinfekci na ruce. Doporučuje se i předchozí umytí rukou (důkladně 20 až 30 sekund vodou a tekutým mýdlem).“Při patnácti žácích a jednom kantorovi a nějaké době na střídání tak bude pěkných deset minut z každé hodiny věnováno hygieně, protože „žáci si po každém vzdělávací­m bloku vydezinfik­ují nebo umyjí ruce ve své třídě“.

Aby toho nebylo málo, „každý žák bude mít s sebou na den minimálně 2 roušky a sáček na uložení roušky“. No, přátelé, nechcete být někdo ředitelem?

Chlívek to nevidí příliš růžově – zejména kdyby se s vlhkým podzimem a klasickým nachlazení­m začal SARS-CoV-2 zase masivněji šířit. Jednorázov­é vypnutí škol z letošního jara jsme jakž takž ustáli, ale co bude dál? Školní inspekce uvádí, že skoro čtvrtina žáků distanční vzdělání komplet vynechala. Lidé, kteří si kupují noviny, asi patří do poněkud jiné sociální bubliny, ale o to horší budou čísla v jiných sférách společnost­i. Další „odstávku“si prostě nemůžeme dovolit, už takto bude veleobtížn­é dohánět letošní učivo.

Proto bychom měli celé léto přemýšlet, co si za případné druhé vlny nákazy počneme. Ne, v Chlívku bychom s řediteli rozhodně neměnili. Ale pokud začne virus zase řádit, tak bude možná snadnější být ministrem zdravotnic­tví než školství. Protože ta situace nemá žádná dobrá řešení.

Skoro čtvrtina žáků prý distanční vzdělání komplet vynechala. Lidé, kteří si kupují noviny, asi patří do poněkud jiné sociální bubliny, ale o to horší budou čísla v jiných sférách společnost­i. Další „odstávku“si prostě nemůžeme dovolit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia