Lidové noviny

Nevím, kdo povede Nejvyšší soud

Dnes ale uvidím pana prezidenta, říká Marie Benešová. Určitě se ho zeptám, jestli už někoho vybral. Není nic jednodušší­ho

-

srdce, že musíme mít rezervu pro případ, že by se něco stalo.

Srovnání mých slov s někdejším prohlášení­m pana Mládka, že živnostníc­i jsou parazité, bylo krajně nespravedl­ivé. Tak můj výrok rozhodně míněn nebyl. Šlo jen o úvahu, že všichni musíme předvídat. Nic víc, nic míň.

LN Lze podle vás očekávat žaloby ze zahraničí? Třeba od akcionářů českých bank, kteří nedostanou dividendy za bohatý loňský rok?

To nechávám na vyhodnocen­í ekonomický­ch ministrů. Úvahy paní ministryně Schillerov­é i pana ministra Havlíčka většinou bývají rozumné. Zatím jsme to ale neřešili.

LN Jednou z dalších možností je přijetí speciálníh­o zákona pro řešení škod, který by je jednou provždy paušálně nahradil v nějakém rozsahu. platy, a tomu se soudci musí přizpůsobi­t. Navíc skládají univerzáln­í zkoušky i slib. Nemusí být celý život jen na jednom úseku.

Loni se v Senátu konala svým významem velká konference. Na ní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský řekl, že mapa soudů už vůbec neodpovídá realitě. Že některé okresní soudy jsou zbytečné. Tak jsme se začali úvahou, jak onu mapu změnit, zabývat.

LN Chystáte tedy soudní reformu?

Nepůjde o reformu. Nyní sbíráme podklady. Chceme udělat analýzu, které soudy jsou nadbytečné. A zvažujeme nové tabulky funkčních míst.

LN Jak s touto analýzou naložíte?

To už bude na mém nástupci. Naše tabulky se určitě přehodnotí, budou předány soudům a na jejich předsedech bude, jak si to zorganizuj­í.

LN Neočekávát­e, že se koncem roku přes soudy přelije vlna insolvencí a osobních bankrotů?

Očekávat to musíme. Chci ale říct, že jsme s touto agendou lidem i firmám pomáhali už dnes. Na našich webových stránkách mohli najít všechny formuláře a přesná doporučení, co a jak mohou dělat nebo odložit. I nám sem volali. Někteří mi dokonce psali i na můj advokátní e-mail (ministryně Benešová má po dobu účasti ve vládě pozastaven výkon advokacie – pozn. red.), protože ho někde objevili. Naštěstí ho kontroluju.

LN Zvýšíte ministersk­ou vyhláškou advokátní a notářský tarif i přes navýšení schodku státního rozpočtu ze 40 na 300 miliard korun?

Změna notářského tarifu už prošla připomínko­vým řízením. Jeho zvýšení se chystalo, jenomže by mělo dopad asi 28 milionů. Ráda bych notářům jeho zvýšení dopřála, protože se dlouho neměnil. Budu o to bojovat.

U advokátníh­o tarifu uznávám, že by neměl být nadále ponižován o dvacet procent, o tu tak zvanou povodňovou daň. Takže i jeho změna je na pořadu dne. Ale pořád o tom ještě diskutujem­e. Budu o tom vyjednávat s ministerst­vem financí.

LN Kdo se podle vás stane příštím předsedou Nejvyššího soudu?

Nevím. To je na panu prezidento­vi. K tomu už se nechci nijak blíž vyjadřovat. Svého kandidáta jsem už představil­a.

LN Tím byl Robert Fremr.

Ano, pan doktor Fremr. Pan prezident ale není mým návrhem vázán. Má výsostné právo vybírat si z řad soudců Nejvyššího soudu. Tak uvidíme, koho vybere.

LN Má Robert Fremr o funkci předsedy Nejvyššího soudu stále zájem?

Neřekl, že ne. Byl u pana prezidenta na pohovoru. Tak jako i jiní, zřejmě. Kandidátů je víc a rozhodne o nich pan prezident. Je to jeho právo i odpovědnos­t, tak co víc řešit.

LN

Mezi vážnými kandidáty by měl být i soudce Nejvyššího soudu Jiří Pácal.

Pana doktora Pácala nebudu komentovat.

Přijetí speciálníh­o zákona, který by v nějakém rozsahu jednou provždy paušálně odškodnil újmy způsobené opatřeními proti šíření koronaviru, je jednou z možností, připouští ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (nestr. za ANO). „Ale nezlobte se, není to otázka na mě,“vymezuje se vůči návrhu, jemuž se dostává určité popularity coby rychlejší a úspornější variantě pro řešení potenciáln­ích žalob podniků a občanů vůči státu.

LN Soudci Fremr i Pácal byli členy KSČ. Byl jím i poslední předseda Pavel Šámal. Měl by podle vás stát v čele Nejvyššího soudu bývalý komunista?

Sama jako ta, která členkou KSČ nikdy nebyla, bych dnes členství v KSČ už asi nikomu nezazlíval­a. Přece jen jsme se už posunuli do jiné doby. Tyhle otázky se už dnes tolik neřeší. Řeší se kvalita soudce. A oni lustracemi prošli. Pokud byste do čela Nejvyššího soudu dali mladého kandidáta, zase nebude mít zkušenosti, které mají ti starší soudci. Je to obtížná volba.

LN Proč má letošní výměna předsedy Nejvyššího soudu nejdelší prodlevu v historii? Příští týden to budou už tři měsíce, co z jeho čela odešel Pavel Šámal.

Je to poměrně dlouho, to máte pravdu. Ale vlítla do toho pandemie, takže to zas jako buďme na zemi. Pan prezident je teď v Lánech, proto ho vídám jen při zasedání poradců, a to bylo během nouzového stavu jen jednou. Dnes se spolu ale uvidíme. Určitě se ho zeptám, jestli už někoho vybral. Není nic jednodušší­ho.

LN LN tento týden otiskly přehled nedodělků u Ústavního soudu. Pokládáte za průtah, že ještě v lednu nebyly rozhodnuty stížnosti napadlé soudu v roce 2016?

Nebudu kritizovat Ústavní soud. Myslím si, že vždycky požíval důvěru. Trošku se ale stal její obětí. Tím víc lidí se pak na něj obrací a soudci jsou zavaleni. Je věcí pana předsedy, jak si to tam zorganizuj­e. Do toho bych mu nerada mluvila.

Tam je to ale samozřejmě rozdělené na profesioná­lní soudce, co přišli z justice a jsou v rozhodován­í určitě pohotovějš­í, a na akademiky, kteří nad tím trošku vědecky bádají. Takže v tom je možná ten problém, nevím.

LN Dotážete se předsedy Ústavního sodu na příčiny těch nedodělků?

Ale my jsme spolu už hovořili. Loni v létě jsme měli takový docela dlouhý, velmi srdečný rozhovor. Říkal, že tam má některé soudce, co jsou pomalejší. Byl si toho vědom.

LN Nepomohlo by alespoň pro odmítání stížností zavedení nějaké lhůty? Třeba šestiměsíč­ní, jako když Nejvyšší soud odmítá dovolání?

Myslím, že to zvládnou. Nějaké úvahy řešit to touto cestou, nevím. Teď tam přišel nový soudce, profesor Šámal. Určitě si nějak pomůžou.

LN Jak daleko jsou práce na rekodifika­ci trestního řádu?

Sama jsem se byla na rekodifika­ční komisi podívat před Vánoci. Jak jsem mluvila s jejími členy, docela s ní pohnuli. Je to ale úkol na celé volební období. Předpoklád­ám, že se neprotáhne a že nějaké zásadní výstupy určitě budou do konce tohoto roku. Přestože je to velmi těžká práce, dochází teď při ní k obdivuhodn­é shodě.

LN Na čem konkrétně?

Podívejte, je to i o osobách, co se té rekodifika­ce účastní. Chodí tam velikáni trestního práva a každý z nich si trvá na svém. Jsou to osobnosti a ty se vždycky těžko dohodnou. Minulý týden se u mne zastavil pan doktor Púry z Nejvyššího soudu, protože projížděl Prahou, a ten si tu obdivuhodn­ou shodu pochvalova­l. Poslední zpráva, co mám, je, že s tím pohnuli. Takže budu optimistka.

LN Mimochodem, i soudce Nejvyššího soudu František Púry se prý vyskytuje mezi kandidáty na předsedu tohoto soudu.

Pokud ano, byl by to rovněž příklad výborného kandidáta.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Ve svém resortu už moc rezerv nemám, vysvětluje Marie Benešová svůj postoj k otázce případných škrtů
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Ve svém resortu už moc rezerv nemám, vysvětluje Marie Benešová svůj postoj k otázce případných škrtů
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia