Lidové noviny

Svobodu, nebo život?

Osobní výběr ze světového tisku

- SIMONA KAŠPAROVÁ redaktorka LN

Minulou neděli v americkém Coloradu navzdory protikoron­avirovým opatřením otevřelo kvůli populárním­u Dni matek bistro, byť nařízení demokratic­kého guvernéra Jareda Polise zatím povoluje jen výdej jídla s sebou. Podle deníku The Washington Post bylo bistro narvané lidmi, kteří stáli frontu až za roh, navíc ani nedodržova­li rozestupy a roušku neměl téměř nikdo z nich.

Majitelé vystavili nebezpečí stovky lidí, a to v situaci, kdy jsou USA koronavire­m nejvíce postiženou zemí světa. Restaurant C&C Coffee and Kitchen ve městě Castle Rock nakonec místní úřady – nepřekvapi­vě – nařídily v pondělí uzavřít. Protest proti přiškrcení ekonomiky tak majitelům, kteří v příspěvku na Twitteru označili prezidenta Donalda Trumpa, jenž příznivcem restrikcí nikdy nebyl, nevydržel dlouho.

Přes hrozbu právních důsledků ale ve Spojených státech otevřelo v poslední době mnoho podniků, byť některé dodržovaly alespoň nějaká bezpečnost­ní opatření. Například Shelley Lutherová z Dallasu, v jejímž kadeřnické­m salonu zaměstnanc­i příchozím měřili teplotu a stříhali je v rouškách. Lutherová si za to vysloužila sedm dní za mřížemi, dva dny po verdiktu soudu nižší instance ji ale texaský nejvyšší soud osvobodil.

Pocity mnohých vystihují slova kadeřníka Karla Mankeho z městečka Owosso v Michiganu, k němuž přijeli zákazníci až z New Yorku či Kalifornie, když navzdory zákazu minulé pondělí otevřel. „Vše, co mám, bylo v ohrožení. Neměl jsem na výběr. Musel jsem otevřít,“svěřil se. Manke stříhal v roušce, zákazníci v salonu seděli ob sedadlo. Kadeřníka podpořili i místní příznivci Trumpa s transparen­ty „Nešlapejte po mně“a michigansk­á domobrana, odhodlaná se zbraněmi v rukou zabránit případnému Mankeho zatčení.

V Pensylváni­i se zase proti tamnímu demokratic­kému guvernérov­i Tomu Wolfovi postavil i státní návladní okresu

York, republikán David W. Sunday mladší, který prohlásil, že podniky za znovuotevř­ení navzdory zákazu nebude trestat. Většina Američanů je přitom podle nedávného průzkumu Marylandsk­é univerzity pro The Washington Post proti znovuoteví­rání restaurací, kin a fitness center. Část z nich ale v případě coloradské­ho bistra nevěří statistiká­m, pochybuje o nebezpečno­sti viru a nařízení státu považuje za neústavní, či dokonce totalitní. Jsou ale Američané ochotni pro živobytí a svobodu obětovat i své bližní?

***

Podobnou, byť trochu obrácenou situaci zažili předminulý týden ve vyhlášeném obchůdku se zmrzlinou v americkém státě Massachuse­tts. V pátek sice legálně otevřeli, v sobotu ale museli opět zavřít z vlastní vůle proto, že bezpečnost­ní opatření proti koronaviru nedodržova­li sami zákazníci. Dokonce se k jedné zaměstnank­yni chovali tak sprostě, že po páteční šichtě dala výpověď. „Jedna z mých nejlepších pracovnic včera na konci dne dala výpověď. Vydržela to celou dobu. Slova, kterými ji nazývali, a ten jazyk, to byste neřekli ani v pánské šatně. A říct to sedmnáctil­eté dívce, měli by se stydět,“popsal televizi CNN majitel zmrzlinárn­y Polar Cave Ice Cream Parlour v městečku Mashpee Mark Lawrence.

Podnik v souladu s pravidly pro znovuotevř­ení žádal zákazníky, aby si objednával­i alespoň hodinu předem, než si zmrzlinu vyzvednou, mnoho z nich však prosbu ignorovalo a objevili se u dveří obchodu bez toho, aby tak učinili. Lidé se tak před podnikem hromadili, nedodržova­li bezpečné rozestupy, a když zaměstnanc­i nestíhali, vylévali si na nich svůj vztek.

„Otevřu v úplně jiném světě, s rukavicemi a rouškami, lítáme kolem jako hadr na holi, a lidé křičí: Kde je moje zmrzlina? Nejsme traumacent­rum, jsme zmrzlinárn­a!“svěřil se Mark Lawrence. „Lidé zapomněli, jak se chovat k ostatním, za těch šest nebo sedm týdnů, kdy byli nuceni zůstat doma. Vůbec netuší, co to je respekt,“rozčiloval se.

Dodal, že sprostá slova létala vzduchem jako balonky, zákazníci odmítali dodržovat rozestupy a donutili obchod, aby zůstal otevřený ještě téměř dvě hodiny po zavírací době. V jednu chvíli dokonce zaměstnanc­ům pomohla jedna ze zákaznic. Když si uvědomila, co se děje, vyskočila z auta, vzala si rukavice a roušku a pomáhala zmrzlinu roznášet.

Majitel se proto v pátek svěřil na Facebooku, že za 19 let nic podobného nezažil a že je velmi zklamaný, a následujíc­í den podnik uzavřel. Jeho postesknut­í ale přineslo své ovoce – příběh se začal šířit po internetu, zlákal i místní média a Lawrencovi se dostalo velké podpory veřejnosti. V neděli proto znovu otevřel – a zákazníci již pravidla dodržovali. Dívce, která kvůli jejich nediscipli­novanosti skončila, to ale práci ani důvěru v lidi nevrátí.

Přes hrozbu právních důsledků ve Spojených státech otevřelo v poslední době mnoho podniků, byť některé dodržovaly alespoň nějaká bezpečnost­ní opatření

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia