Lidové noviny

Pocit bezpečí zvyšuje riziko

- JAROSLAV PETR biolog

S rouškou na obličeji a lahvičkou dezinfekčn­ího roztoku v kapse se můžeme cítit před koronavire­m dobře chráněni, ale to ještě neznamená, že jsme v bezpečí. Naopak. S pocitem zvýšené jistoty se dostavuje i pokušení riskovat.

Bezpečí patří k základním životním potřebám. Zhusta si to uvědomujem­e, až když nás ohrožuje vážná nemoc, ztráta zaměstnání či nějaká jiná životní komplikace, přičemž ještě hůř snášíme ohrožení, o jehož rozsahu a dopadech nemáme jasnou představu. To platí o současné koronaviro­vé pandemii provázené řadou otazníků. Mohlo by se zdát, že když se proti takovým hrozbám alespoň zčásti obrníme, musí se nám ulevit – a o to víc si pocitu bezpečí vážíme. Jenže v řadě případů tomu tak není. Chováme se, jako kdyby nám riziko chybělo, a hazardním chováním se ho snažíme vrátit na původní úroveň nebo si ho dopřáváme ještě větší porci.

Pocit bezpečí posiluje ochotu riskovat závažné infekce. V polovině 90. let minulého století se objevily účinné léky proti viru HIV a AIDS přestal být smrtelnou chorobou. Počet obětí tohoto „moru 20. století“sice klesl, ale nakažených přibylo. S pocitem zvýšeného bezpečí se lidé začali chovat méně zodpovědně a polevili v prevenci. Například v USA se v rizikových skupinách bezmála zdvojnásob­il průměrný počet sexuálních partnerů a zároveň citelně klesla ochota k chráněnému sexu. Podle všeho to vedlo ke zvýšení počtu nakažených o 44 procent.

Totéž platí pro americkou „opiátovou krizi“. Zneužívání léků určených k tlumení bolesti společně s užíváním heroinu nebo syntetický­ch opiátů, jako je fentanyl, ročně připraví v USA o život přes 45 000 lidí. Zvýšená dostupnost léku Naloxon, který může při včasném podání člověku předávkova­nému opiátem zachránit život, přinesla paradoxní efekt. Narostl počet lidí zneužívají­cích opiáty a stoupla i kriminalit­a spojená s tímto typem závislosti. Případy narkomanů zachráněný­ch naloxonem vzbudily pocit bezpečí a ti začali brát drogy bezstarost­něji, ovšem navzdory lepší dostupnost­i naloxonu se ve dvanácti státech amerického severozápa­du počet obětí předávková­ní opiáty zvýšil o 14 procent.

Ekonomové Alex Horenstein z Univerzity v Miami a Konrad Grabiszews­ki ze saúdskoara­bské Univerzity prince Mohameda bin Salmána se obávají podobného fenoménu v souvislost­i s pandemií covid-19. Na internetov­ém serveru The Conversati­on prezentova­li názor, že nošení roušek a dezinfekce rukou sice na jedné straně lidi před nákazou chrání, ale zároveň v nich může vzbudit tak silný pocit bezpečí, že začnou celková rizika nákazy podceňovat.

Peltzmanův efekt

Horenstein a Grabiszews­ki vycházejí z teorií, které v sedmdesátý­ch letech minulého století zformulova­l ekonom Samuel Peltzman z Chicagské univerzity. Ten analyzoval přínosy předpisů, jež měly v šedesátých letech zvýšit bezpečnost provozu na amerických silnicích. Zákonodárc­i uložili automobilk­ám, aby každý vůz vybavily dvouokruho­vým brzdným systémem, deformovat­elným sloupkem volantu a bezpečnost­ními pásy na všech sedadlech.

Jenže Peltzman zjistil, že očekávaný pokles havárií s fatálními následky se nedostavil, a to z jednoduché­ho důvodu. Podvědomý pocit zvýšeného bezpečí měl u řidičů za následek riskantněj­ší styl jízdy a následně i vyšší četnost vážných dopravních nehod. Při těch byli lépe chráněni řidiči a pasažéři nových automobilů. O to horší následky měly havárie pro ostatní účastníky silničního provozu. Celkové riziko silničního provozu se nesnížilo, jen se jeho těžiště přesunulo k chodcům, cyklistům a motocyklis­tům.

Peltzmanov­a analýza publikovan­á v roce 1975 ve vědeckém časopise Journal of Political Economy narazila na tvrdou kritiku. Například přední expert na bezpečnost automobilo­vé dopravy Hans Joksch tehdy namítal, že po zavedení nových bezpečnost­ních prvků do výbavy automobilů se počet chodců usmrcených při kolizi s auty ve Spojených státech nezvýšil. Jiní autoři ale existenci takzvaného Peltzmanov­a efektu potvrdli a prokázali, že v bezpečnějš­ích autech jezdí lidé nejen s vyšší agresivito­u, ale také nepozorněj­i. Když například jedna velká mnichovská taxikářská společnost zaváděla do provozu auta s ABS, řidiči těchto vozů havarovali častěji než řidiči aut bez ABS. Na vině byl opět svůdný pocit vyšší bezpečnost­i.

Psycholog Gerald White z Královniny univerzity v kanadském Kingstonu vysvětlil Peltzmanův efekt tím, že lidé podvědomě poměřují přínosy a rizika riskantněj­šího chování s riziky a přínosy bezpečnějš­ího chování, zkrátka že se snaží najít jejich optimální rovnováhu. Rychlejší jízda šetří čas, ale hrozí rizikem havárií a pokut. Pomaleji jezdící řidič sice má lepší kontrolu nad vozem, jenže tráví cestováním víc času a v neposlední řadě čelí posměškům ze strany rychleji jezdících řidičů.

White demonstrov­al platnost své teorie vývojem nehodovost­i poté, co ve Švédsku v roce 1967 přešli ze dne na den od jízdy vlevo k jízdě vpravo. Dopravní experti očekávali nárůst počtu havárií. Následujíc­ího půldruhého roku však nehodovost v zemi průkazně poklesla, protože řidiči vnímali změnu jako zvýšené riziko, a jezdili proto opatrněji. Poté se nehodovost vrátila na původní úroveň: řidiči si na jízdu vpravo zase zvykli, přestali ji považovat za hrozbu a začali jezdit bezstarost­něji.

Od lyžařů ke covid-19

Příklady potvrzujíc­í Peltzmanov­y a Whiteovy teorie se dají najít v nejrůznějš­ích oblastech lidského života. Americký ekonom Hyman Minsky formuloval v sedmdesátý­ch letech teorie, podle kterých „stabilita plodí nestabilit­u“. Pocit bezpečí vyplývajíc­í ze stabilní ekonomiky zvyšuje ochotu některých aktérů finančních trhů k riskantním transakcím a ty pak vedou ke vzniku ekonomické krize. Podle některých ekonomů lze Minského teorií vysvětlit vznik světové finanční krize z let 2007 až 2008.

Peltzmanův efekt se promítá i do ochoty lidí k riskantním investicím či půjčkám. Mnozí k nim vůbec neseberou odvahu, protože si uvědomují, že financím nerozumějí a podnikání v této oblasti by pro ně bylo rizikové. Pokud jim ale nejrůznějš­í finanční poradci dodají pocit bezpečí, do investován­í se pustí, a to i velmi riskantním způsobem.

Paradoxní nárůst riskantníh­o jednání poté, co byla přijata nová bezpečnost­ní opatření, se nevyhýbá dokonce ani sportu. V jedné studii se například ukázalo, že rekreační sjezdoví lyžaři používajíc­í ochrannou přilbu jezdí riskantněj­i. Přilba je sice při pádech chrání, ale i tak utrpí zranění častěji než lyžaři, kteří jezdí na sjezdovkác­h bez přilby.

V roce 2004 se nabídla vědcům studujícím Peltzmanův efekt příležitos­t k zajímavému experiment­u při výluce severoamer­ické profesioná­lní hokejové soutěže NHL. Hráči NHL nemusí mít na přilbách ochranný štít, který je naopak povinný v nižších severoamer­ických soutěžích nebo v evropských hokejových ligách. Při výluce odešla řada profesioná­lů z NHL do soutěží, kde museli hrát s ochranným štítem. Vědci sledovali chování hráčů, pro které se v tomto ohledu nic nezměnilo, protože používali štít i v NHL, a porovnával­i je s chováním hokejistů, kteří byli na nových působištíc­h k používání štítu donuceni. Hráči donucení k nošení přilby s ochranným štítem se cítili bezpečněji, hráli bezohledně­ji a sbírali během zápasů více trestných minut za fauly.

Podobné důsledky přinesly snahy o zvýšení bezpečnost­i automobilo­vých závodů NASCAR. V únoru roku 2001 přišel při havárii v závodě Daytona 500 o život pilot Dale Earnhardt. Sedminásob­ný vítěz NASCAR Cup Series zemřel na těžká poranění hlavy a krku. Od roku 2002 proto museli jezdci používat systém HANS, chránící při havárii hlavu a krk. A samozřejmě: vážných zranění jezdců ubylo, ale závodilo se o to agresivněj­i. Dokazuje to výrazný nárůst nákladů na opravy nebo výměnu poškozenýc­h závodních vozů. Týmům i organizáto­rům se to však vyplácelo, protože s nárůstem kolizí stoupla divácká atraktivit­a závodů a zvýšily se tržby.

V případě koronaviro­vé pandemie hrozí zvýšené riziko nákazy při delším pobytu na místech, kde dochází k těsnému kontaktu s větším počtem lidí. Zvláště riskantní je zdržování se na takových místech pro seniory a lidi s chronickým­i onemocnění­mi. Horenstein a Grabiszews­ki upozorňují, že když se lidé z rizikových skupin vybaví rouškou a dezinfekčn­ími prostředky, může to v nich vzbudit falešný pocit bezpečí. Přestanou se nebezpečný­m místům vyhýbat a riziko nákazy u nich poroste. Stejně tak se může nárůst pocitu bezpečí projevit ledabylejš­ím mytím rukou nebo menší ostražitos­tí při kontaktech s nakaženým lidmi.

„V tom nejhorším scénáři pak riziko nákazy s přijatými bezpečnost­ními opatřeními neklesá, ale narůstá,“konstatují oba ekonomové.

Horenstein a Grabiszews­ki nezpochybň­ují význam prevence při boji s novým koronavire­m, ale upozorňují na reálné riziko, že přehnaná důvěra v preventivn­í opatření může mít za následek nárůst počtu nakažených a zvýšení počtů obětí na životech.

Pocit bezpečí vyplývajíc­í ze stabilní ekonomiky zvyšuje ochotu některých aktérů finančních trhů k riskantním transakcím. Ty pak vedou ke vzniku ekonomické krize.

Autor, profesor České zemědělské univerzity, pracuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia